PeristeriNews.gr
Διεθνή

Προετοιμασίες για νέο πυρηνικό εργοστάσιο στη Βρετανία


Ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο αναμένεται να χτιστεί σύντομα μέσα στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Σέλαφιλντ στη Βρετανία.

Ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο αναμένεται να χτιστεί σύντομα μέσα στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Σέλαφιλντ στη Βρετανία.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Independent», η βρετανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός δεύτερου εργοστασίου MOX (μεικτό οξείδιο) αξίας 7 δις. ευρώ στα περίχωρα της πόλης Σέλαφιλντ, όπου πριν 55 χρόνια χτίστηκε ο πρώτος σταθμός πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο που εξυπηρετούσε βιομηχανικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του επικεφαλής επιθεωρητή της βρετανικής κυβέρνησης επί πυρηνικών ζητημάτων, Μάικ Γουέιτμαν, το πρόβλημα των υπαρχόντων αποθεμάτων πλουτωνίου στη Βρετανία μπορεί να λυθεί με τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου επεξεργασίας πλουτωνίου.

Όμως, οι κάτοικοι της κομητείας της Κάμπρια, όπου βρίσκεται το Σέλαφιλντ, καθώς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, θεωρούν πως, ειδικά μετα το πρόσφατο δυστύχημα στη Φουκουσιμα της Ιαπωνίας, η καλύτερη προοπτική είναι ένα δεύτερο εργοστάσιο MOX στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου, λύση που μάλλον θα προκριθεί τελικά, δεδομένου πως με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν κι άλλες 1.000 θέσεις εργασίας.

Τo MOX είναι μίγμα ουρανίου και πλουτωνίου που αναμειγνύεται σε μορφή σκόνης που στη συνέχεια μετατρέπεται σε κεραμικά συσσωματώματα (pellets).

Το πυρηνικό εργοστάσιο του Σέλαφιλντ, ο πρώτος και παλαιότερος βιομηχανικός σταθμός πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, ιδρύθηκε το 1956 κι απενεργοποίησε τον τελευταίο εν ζωή πυρηνικό αντιδραστήρα του το Μάρτιο του 2003.

Το εργοστάσιο, που ξεκίνησε με κεντρικό σύνθημα τη φράση «ηλεκτρικό ρεύμα τόσο φτηνό, που δεν μπορείς να το μετρήσεις», βρέθηκε στη δίνη μιας εθνικής αντιπαράθεσης, όταν, μερικά χρόνια μετά, αποκαλύφθηκε πως ο κύριος λόγος ανέγερσής του δεν ήταν άλλος από την παραγωγή πλουτωνίου για αμυντικούς σκοπούς.

Υπολογίζεται ότι έως το 1989 οι τέσσερις αντιδραστήρες του εργοστασίου έδωσαν συνολικά περισσότερους από δύο τόνους πλουτωνίου, που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή πυρηνικών οπλικών συστημάτων για λογαριασμό του Βρετανικού Στρατού.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Όχημα έπεσε πάνω στις πύλες του παλατιού του Μπάκιγχαμ

Peristeri News

Στις κάλπες σήμερα οι Πορτογάλοι

Peristeri News

Ο Ερντογάν αποχωρεί από την πολιτική

Peristeri News

Leave a Comment