PeristeriNews.gr
Διεθνή

Προετοιμάζεται η Β. Κορέα για εκτόξευση δορυφόρου


Η Β. Κορέα συνεχίζει τις προετοιμασίες για την εκτόξευση ενός πυραύλου μέσα στον Απρίλιο παρά τις διεθνείς πιέσεις και την πρόσφατη απόφαση των Η.Π.Α. να αναστείλουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ασιατική χώρα.

Η Β. Κορέα συνεχίζει τις προετοιμασίες για την εκτόξευση ενός πυραύλου μέσα στον Απρίλιο παρά τις διεθνείς πιέσεις και την πρόσφατη απόφαση των Η.Π.Α. να αναστείλουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ασιατική χώρα. Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK, νέα φωτογραφία από τον αμερικανικό δορυφόρο «Digital Globe» δείχνει αλλαγές σε στρατιωτική εγκατάσταση στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η εκτόξευση.

Ειδικότερα, παρατηρείται η παρουσία δύο οχημάτων δίπλα στον χώρο εκτόξευσης, την ίδια στιγμή που σε αντίστοιχη στις 20 Μαρτίου, τα δύο οχήματα απουσιάζουν.

Παράλληλα διαπιστώθηκε πως ο «βραχίονας» ενός γερανού είχε αλλάξει κατεύθυνση.

Η ανησυχία των γειτονικών χωρών είναι έντονη καθώς υπάρχουν φόβοι πως κομμάτια από τον πύραυλο που θα μεταφέρει τον δορυφόρο στο Διάστημα ενδεχομένως να πέσουν στο έδαφος είτε της Ιαπωνίας είτε της Ν. Κορέας.

Αρνείται τα περί αθέτησης της συμφωνίας

Εν τω μεταξύ η Πιόνκγιανκ ξεκαθάρισε μέσω εκπροσώπων της την Πέμπτη πως η εκτόξευση του δορυφόρου δεν παραβιάζει τη συμφωνία που είχε υπογράψει με τις Η.Π.Α. για ματαίωση όλων των δοκιμών πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς με αντάλλαγμα την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας (περίπου 240.000 τόνοι τροφίμων).

Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK, η Β. Κορέα επιμένει πως η εκτόξευση του δορυφόρου δεν έχει στρατιωτικές προεκτάσεις καθώς η χρήση του προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.

Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο γραμματέας του υφυπουργού Άμυνας για υποθέσεις της Ασίας και του Ειρηνικού, Peter Lavoy, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «δεν μπορούν πλέον οι Η.Π.Α. να εμπιστευτούν μια χώρα που αρνείται να τηρήσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις».

«Τα “σκουπίδια” του δορυφόρου θα μπορούσαν να πέσουν στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, την Οκινάουα της Ιαπωνίας όπου βρίσκεται αμερικανική βάση ή ακόμα και τη Ν. Κορέα. Ο κίνδυνος ενδεχόμενων απωλειών είναι υπαρκτός», τόνισε την Τετάρτη ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου.

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ιαπωνία

Εν τω μεταξύ τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής γνωστοποιήθηκε πως το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας έδωσε εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις να καταστρέψουν οποιοδήποτε κομμάτι του βορειοκορεατικού πυραύλου κινδυνεύει να πέσει μέσα στο έδαφος της ασιατικής χώρας.

Ο υπουργός Άμυνας, Naoki Tanaka, έδωσε τη σχετική εντολή, θέτοντας παράλληλα σε κατάσταση συναγερμού τον Στρατό, το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία το χρονικό διάστημα 12-16 Απριλίου όταν και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκτόξευση.

Για τον σκοπό αυτό θα αναπτυχθούν συστοιχίες πυραύλων του οπλικού συστήματος PAC3 στην επαρχία της Οκινάουα. Νωρίτερα, την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας είχε ζητήσει από τις Ένοπλες Δυνάμεις να ετοιμάσουν σχέδιο για την καταστροφή βαλλιστικών πυραύλων.

Ο πύραυλος εκτιμάται πως θα περάσει πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα Σακισίμα που ανήκει στην Ιαπωνία και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού Οκινάουα.

Η Ιαπωνία είχε προχωρήσει στην εγκατάσταση ενός συστήματος Άμυνας για την αναχαίτιση πυραύλων το 2003, με την πρώτη εντολή για κατάρρευση στόχου να δίνεται το 2009 όταν και η Β. Κορέα πραγματοποίησε εκτόξευση ενός πυραύλου. Συνολικά, διαθέτει δύο οπλικά συστήματα ικανά να καταρρίψουν τον βορειοκορεάτικο πύραυλο: α) πυραύλους επιφάνειας-αέρος του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) και πολεμικά πλοία με συστήματα Aegis.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment