PeristeriNews.gr
Διεθνή

ΠΟΥ: Πολύ νωρίς για συμπεράσματα για την πηγή προέλευσης του ιού


Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα όσον αφορά το αν η COVID-19 προήλθε από την Κίνα, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ομάδα του οποίου έχει αποσταλεί στην χώρα αυτή.

“Όλες οι υποθέσεις βρίσκονται στο τραπέζι. Είναι σαφώς υπερβολικά νωρίς για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε ο ιός αυτός, αν ήταν στην Κίνα ή εκτός Κίνας”, δήλωσε ο διευθυντής που είναι αρμόδιος για θέματα έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στους κόλπους του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

“Υπάρχουν διαφορετικές (…) επιστημονικές παρατηρήσεις σε διαφορετικά μέρη του κόσμου”, συνέχισε, “είναι ένα μεγάλο αίνιγμα και δεν μπορούμε να έχουμε μια συνολική εικόνα κοιτάζοντας ένα από τα 10.000 κομμάτια ενός παζλ”.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ έφτασε στις 14 Ιανουαρίου στην Ουχάν για να ερευνήσει για την πηγή προέλευσης του νέου κορωνοϊού, τα πρώτα κρούσματα του οποίου εντοπίστηκαν στα τέλη του 2019 σε αυτήν την πόλη στην κεντρική Κίνα.

Τα μέλη της αποστολής αυτής του ΠΟΥ πήγαν αμέσως μετά την άφιξή τους σε ένα ξενοδοχείο για να τηρήσουν καραντίνα δύο εβδομάδων. Έκτοτε εργάζονται εξ αποστάσεως και μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος της καραντίνας τους αναμένεται ότι θα μπορούν να επισκεφθούν μέρη και να συναντήσουν τις κινεζικές επαφές τους.

Η Κίνα έχει πολλές φορές αφήσει να εννοηθεί ότι ο νέος κορωνοϊός εμφανίστηκε εκτός των συνόρων της.

Ο ιός αυτός έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα τον θάνατο περισσότερων από δύο εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο και έχει προσβάλλει δεκάδες εκατομμύρια, ενώ έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

“Η ομάδα μας βρίσκεται εκεί, η συνεργασία με τους Κινέζους συναδέλφους μας είναι καλή. Εξετάζουμε τα δεδομένα”, πρόσθεσε ο Ράιαν. “Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, όμως έχουμε την αίσθηση ότι προοδεύουμε λίγο και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας και του μέλλοντος”.

Οι υφασμάτινες μάσκες αποτελεσματικές και στα νέα στελέχη του κορωνοϊού

Οι υφασμάτινες μάσκες εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές, ακόμη και απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, καθώς ο τρόπος μετάδοσης του ιού είναι ο ίδιος, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος δεν προβλέπει να προβεί σε αλλαγή των συστάσεών του.

“Οι υφασμάτινες μάσκες, οι μη χειρουργικές, μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας”, υπογραμμίζει η υπεύθυνη του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας της COVID-19 Μαρία Φαν Κερκχόβε.

“Στις ζώνες στις οποίες κυκλοφορεί ο ιός, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται όταν οι άνθρωποι συνωστίζονται και καθίσταται αδύνατο να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου του ενός από τον άλλο, όπως και σε δωμάτια με καθόλου ή λίγο εξαερισμό”, πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Γερμανία και η Αυστρία μόλις αξίωσαν τη χρήση ιατρικών μασκών (χειρουργικές ή FFP2) στα εμπορικά καταστήματα και τα μέσα μεταφορών.

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από την πλευρά της να μην χρησιμοποιούνται πλέον κάποιες υφασμάτινες μάσκες, όπως αυτές που φτιάχνονται στο σπίτι, οι οποίες κρίνεται ότι δεν φιλτράρουν επαρκώς τον αέρα, μετά την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που είναι πιο μεταδοτικά.

“Οι χώρες είναι ελεύθερες να λάβουν τα μέτρα που κρίνουν απαραίτητα”, συνέχισε η Μαρία Φαν Κερκχόβε.

Ωστόσο ακόμη και με παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού που μπορεί να είναι πιο μεταδοτικά “δεν έχουμε καμία ένδειξη που να αφήνει να εννοηθεί ότι ο τρόπος μετάδοσης άλλαξε”, σημείωσε η αξιωματούχος του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας.

Γι’ αυτό, συνέχισε, όσον αφορά τις ισχύουσες συστάσεις, “δεν έχουμε την πρόθεση να τις αλλάξουμε σε αυτό το στάδιο”.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πορτογαλία: Η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία κέρδισε με μικρή διαφορά στις εκλογές

Peristeri News

Όχημα έπεσε πάνω στις πύλες του παλατιού του Μπάκιγχαμ

Peristeri News

Στις κάλπες σήμερα οι Πορτογάλοι

Peristeri News

Leave a Comment