PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Που απευθύνονταν τα φετινά θέματα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας


Οι πανελλαδικές εξετάσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας άρχισαν με ένα κείμενο – απόσπασμα έργο της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ “Πολιτισμός και Ελληνισμός Προσεγγίσεις”, μέσα από το οποίο αναδύεται το πανανθρώπινο μήνυμα της τέχνης.

“Κάθε πολιτισμός έχει τα όρια και το στίγμα του στον ιστορικό χώρο και χρόνο. Μέσα ωστόσο στην ιστορία του κόσμου, το αρχαιοελληνικό αισθητικό επίτευγμα σημαδεύει την καταγωγή μιας τέχνης με πανανθρώπινο μήνυμα και με διαστάσεις παγκόσμιες, θα έλεγα σχεδόν εξωχρονικές. Πρώτη έκφραση της αποστασιοποίησης του ανθρώπου από την αναγκαιότητα της φύσης, χάρη στη μεταμόρφωση της ύλης σε πνεύμα, το ελληνικό πλαστικό κατόρθωμα δηλώνει την επίμονη και έλλογη προσπάθεια του καλλιτέχνη να δαμάσει το πάθος και τη μοίρα με τα έργα του νου και της καρδιάς, αυτά που φέρνουν τον άνθρωπο όλο και πιο κοντά στον Θεό, αυτά που τον οδηγούν δίπλα στο συνάνθρωπο….”

Οι πανελλαδικές εξετάσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας άρχισαν με ένα κείμενο – απόσπασμα έργο της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ “Πολιτισμός και Ελληνισμός Προσεγγίσεις”, μέσα από το οποίο αναδύεται το πανανθρώπινο μήνυμα της τέχνης.

Τα φετινά θέματα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας απευθύνονται σε υποψηφίους με άρτια προετοιμασία, πλούσια γνωσιολογική κατάρτιση και ορθή γλωσσική συνείδηση. Ειδικότερα, το κείμενο της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ «Πανανθρώπινο μήνυμα τέχνης» που δόθηκε για νοηματική πύκνωση χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο δοκιμιακού λόγου και πλούτο πνευματικών αναφορών ώστε μόνον μαθητές με γλωσσική επάρκεια, εξοικείωση στην αποκωδικοποίηση σύνθετων μηνυμάτων κειμένου και ενημέρωση σε θέματα τέχνης και πολιτισμού θα αποδώσουν εύστοχα το περιεχόμενό του.

Οι λεξιλογικές ασκήσεις, τα ζητούμενα που αφορούν στρατηγικές πειθούς και συνυποδηλωτική χρήση λόγου, θεωρούνται απλά.

Τέλος, το θέμα της έκθεσης αφορούσε την προσφορά της τέχνης στο νέο και την ανάγκη να αναχθεί το σχολείο σε φορέα αισθητικής αγωγής. Έδινε δε, τη δυνατότητα στο μαθητή αξιοποιώντας τα εμπειρικά του αποθέματα να εκθέσει προσωπικές ιδέες και αξιολογήσεις ως μέτοχος και κοινωνός του πνευματικού πολιτισμού.

Διαβάστε: Πανελλαδικές 2012 με Νεοελληνική Γλώσσα

Διαβάστε: Το θέμα της Έκθεσης στις Πανελλαδικές 2012

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέμπη: Φοιτητές ξανάγραψαν τα ονόματα των 57 θυμάτων μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη

Peristeri News

Έγιναν δύο συλλήψεις μετά τον εμπρησμό στα Εξάρχεια

Peristeri News

Κακοκαιρία: Οι περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες σήμερα κι αύριο

Peristeri News

Leave a Comment