PeristeriNews.gr
Διεθνή

Πορτογαλία: Στο στόχαστρο των αγορών


Τα «δόντια» τους δείχνουν ήδη οι αγορές στην Πορτογαλία που καλείται πλέον να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστεί την οικονομική κρίση.

Τα «δόντια» τους δείχνουν ήδη οι αγορές στην Πορτογαλία που καλείται πλέον να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστεί την οικονομική κρίση.

Η πολιτική αστάθεια μετά την παραίτηση Σόκρατες, οδηγεί τις όποιες αποφάσεις μετά από τις εκλογές.

Την ίδια ώρα και ενώ η Ευρώπη ζητά να μάθει πως θα αντιμετωπιστεί το έλλειμμα, η Πορτογαλία, αρνείται να υποβάλει αίτημα στήριξης από τους εταίρους και το ΔΝΤ.

Νέα επίθεση από τις αγορές δέχτηκε η Πορτογαλία λίγο μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, λόγω της καταψήφισης στη Βουλή του πακέτου μέτρων για την μείωση του ελλείμματος με σκοπό η χώρα να μην προσφύγει στη διεθνή βοήθεια. Τα νέα μέτρα απέβλεπαν στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2011, κατόπιν στο 3% από το 2012 και στο 2% το 2013.

Στη Νέα Υόρκη ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s μείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας δύο βαθμίδες, από 1Α- σε ΒΒΒ, θέτοντάς την παράλληλα σε αρνητική προοπτική.

Ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται την «αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα» στην Πορτογαλία που μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να εντείνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα στο θέμα της αναχρηματοδότησή της».

«Αναμένουμε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν υπό τη μία μορφή ή την άλλη, δεδομένου του μειωμένου ενδιαφέροντος των επενδυτών για το δημόσιο πορτογαλικό έλλειμμα», τόνισε ο Εϊλεν Τσανγκ, αναλυτής του S&P.

Ταυτόχρονα το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας κατέγραψε νέο ρεκόρ και ξεπέρασε το ούτως ή άλλως δυσθεώρητο 8%.

Το ζήτημα της Πορτογαλίας συζητήθηκε εκτενώς στη Σύνοδο Κορυφής, με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δηλώνουν έτοιμοι να συνδράμουν σε περίπτωση που ζητηθεί η βοήθεια του μηχανισμού στήριξης με το ποσό 75 δισεκατομμυρίων ευρώ, θέτοντας όμως όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, την οικονομικά της χώρας υπό αυστηρή επιτήρηση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέμειναν στην ανάγκη η Πορτογαλία να συνεχίσει την προσπάθεια μείωσης του προβλεπόμενου ελλείμματος ακόμη κι αν τα συγκεκριμένα μέτρα για να επιτευχθεί αυτό τροποποιήθηκαν από την αντιπολίτευση, καθώς η κρίση στη χώρα απειλεί τη σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Η Ευρώπη δε θα αφήσει την Πορτογαλία να καταρρεύσει, τόνισε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πρόσθεσε πως έλαβε «εγγυήσεις» και από την αντιπολίτευση της χώρας για τη συνέχιση των προσπαθειών μείωσης του ελλείμματος της Πορτογαλία.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ενδεχόμενο δανεισμό της Πορτογαλίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ο Γιούνκερ είπε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα «προς το παρόν θεωρητικό», αφού «δεν έχει υπάρξει [τέτοιο] αίτημα από τις αρχές της Πορτογαλίας».

«Ασφαλώς συζητήσαμε τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πορτογαλία, αλλά δε θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση η Πορτογαλία θα όφειλε να τεθεί αμέσως υπό την προστασία του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης», τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα πάντως ο παραιτηθείς Πορτογάλος Πρωθυπουργός δήλωνε από τις Βρυξέλλες ότι η χώρα του δεν έχει ανάγκη ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη δύσκολη δημοσιονομική της κατάσταση, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

«Η Πορτογαλία δεν χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης και θα διατηρήσω αυτήν τη θέση για να υπερασπιστώ τη χώρα μου. Επειδή γνωρίζω τί σήμαινε αυτό για την Ιρλανδία και την Ελλάδα και δεν εύχομαι το ίδιο πράγμα για τη χώρα μου», δήλωσε ο Ζοζέ Σόκρατες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Η Πορτογαλία πρέπει να καθιερωθεί ως μια χώρα που μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της», προσέθεσε, χαρακτηρίζοντας «παιδιάστικη» την ιδέα της υποβολής ενός αιτήματος στο Ταμείο υποστήριξης της ευρωζώνης για να βοηθήσει τη χώρα του. Ωστόσο ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας διαμήνυσε πως όποιος κι αν είναι ο διάδοχός του, θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της χώρας για δημοσιονομική προσαρμογή.

Σκληρή στάση απέναντι στην Πορτογαλία κράτησε η Γερμανίδα Καγκελάριος που ζήτησε από την πολιτική ηγεσία της χώρας, όχι μόνο να δεσμευτεί για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματός της, αλλά και να δηλώσει σαφώς με ποιά μέτρα σκοπεύει να το κάνει αυτό.

«Δεν αρκεί να πει: συμφωνούμε με τους στόχους (της μείωσης των ελλειμμάτων) που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά θα πρέπει επίσης να δηλώσει δημοσίως, σαφώς, ποιά μέτρα προτείνει για να επιτύχει αυτούς τους στόχους», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ και σημείωσε ότι αυτό ισχύει τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση για να επανέλθει η ηρεμία στις αγορές.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν -Κλοντ Τρισέ, χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας για την πορεία της Πορτογαλίας, η χώρα να επικυρώσει τα σχέδια που καταρτίστηκαν και εγκρίθηκαν από τις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ ο Πορτογάλος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η χώρα του έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την παρούσα κατάσταση και να βρει από τις αγορές τις χρηματοδοτήσεις τις οποίες χρειάζεται.

Στο ζήτημα της Πορτογαλίας, αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η χώρα της Ιβηρικής, δίνει τη δική της μάχη με συγκεκριμένο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι η ΕΕ, έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να συνδράμει τη χώρα, αν και εφόσον ζητηθεί. Όπως είπε, οι αποφάσεις της σημερινής Συνόδου στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι σε κάθε περίπτωση η ΕΕ είναι εδώ, θα σταθεί στο πλευρό και των κρατών μελών και της ευρωζώνης και θα κάνει αυτό που πρέπει, θα καθησυχάσει τις αγορές.

Σήμερα πάντως ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, προλαβαίνοντας τις αγορές αλλά και τους αναλυτές που θεωρούν την χώρα του τον επόμενο στόχο, δήλωσε ότι θα πάρει νέα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας του.

«Η Ισπανία θα υιοθετήσει νέα μέτρα για να ενισχύσει την ανταπόκρισή της στην οικονομική κρίση και να ενισχύσει τα θεμέλια της οικονομίας της», δήλωσε ο κ. Θαπατέρο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες σημειώνοντας ότι δεν φοβάται μια μετάδοση της κρίσης στην Ισπανία από τη γειτονική της Πορτογαλία.

Ο κ. Θαπατέρο προσέθεσε ότι επιθυμεί να επιβάλει ένα σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και διευκρίνισε ότι η Ισπανία θα υιοθετήσει κίνητρα για τους εργαζομένους που δεν δηλώνουν το εισόδημά τους για να αρχίσουν να καταβάλουν φόρους και τις συνεισφορές τους στην κοινωνική ασφάλιση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment