PeristeriNews.gr
Διεθνή

Πολιτικό αδιέξοδο και ενδεχόμενο νέων εκλογών στην Ισπανία


Σε πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται για μία ακόμη φορά η Ισπανία, μετά την αποτυχία των πολιτικών κομμάτων να συμφωνήσουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, με αποτέλεσμα να ενισχύεται το ενδεχόμενο για νέες εκλογές τον Νοέμβριο.

Σε εθνικό επίπεδο, η συνάντηση – την Τρίτη – του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και του Πάμπλο Ιγκλέσιας, του αριστερού Podemos, ανέδειξε το μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο ηγετών, οι οποίοι προσπαθούν να συμφωνήσουν σε μία κυβερνητική συνεργασία από τις εκλογές της 28ης Απριλίου, αναφέρει η «El Pais».

Το σοσιαλιστικό PSOE επιμένει στην πρότασή του για στήριξη από τους Podemos, οι οποίοι θα αναλάβουν καίριες, αλλά όχι κυβερνητικές, θέσεις στη διοίκηση του κράτους, ενώ η αριστερή παράταξη εμμένει στην είσοδό της στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αναλαμβάνοντας υπουργεία.

Ο Ιγκλέσιας κατηγορεί τον Σάντσεθ ότι επιδιώκει να ξαναβάλει τη χώρα σε εκλογική διαδικασία, καθώς δημοσκοπήσεις θέλους τους Σοσιαλιστές να αποσπούν άλλες περίπου 20 έδρες στο Κοινοβούλιο στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε νέες κάλπες. Η εκπρόσωπος του PSOE Αντριάνα Λάστρα από την πλευρά της κατηγόρησε ευθέως τους Podemos για το αδιέξοδο, υποστηρίζοντας ότι «νοιάζονται μόνο για τις καρέκλες στο υπουργικό συμβούλιο».

Κρίσιμη ημερομηνία θα είναι η 23η Ιουλίου, οπότε το ισπανικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Πέδρο Σάντσεθ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία – τουλάχιστον 176 ψήφους. Εάν δεν τα καταφέρει, το κοινοβούλιο θα ψηφίσει ξανά έπειτα από δύο ημέρες. Εάν ο Σάντσεθ αποτύχει και σε εκείνη τη δεύτερη ψηφοφορία έχει δύο επιλογές, είτε να επαναληφθεί η ψήφος εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβριο είτε η χώρα να οδηγηθεί η χώρας σε εκλογές τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment