PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ποινική δίωξη σε 20 άτομα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι


Ποινική δίωξη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που άφησε πίσω της 100 νεκρούς, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Η δίωξη που ασκήθηκε από τους εισαγγελείς, μετά από προκαταρκτική έρευνα που διενεργούσαν εδώ και επτά μήνες, είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και στρέφεται σε βάρος 20 ατόμων, μεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής.

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως και των σωματικών βλαβών κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Για εμπρησμό από αμέλεια ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του 64χρονου που άναψε φωτιά.

Η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της, παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνάς τους και με βάση τις 350 καταθέσεις που έλαβαν από συγγενείς θυμάτων, θύματα και πολλούς άλλους, εντόπισαν ποινικές ευθύνες πριν από το ξέσπασμα της φονικής πυρκαγιάς, αλλά και κατά τη διάρκειά της.

Οι εισαγγελείς φέρονται να επιρρίπτουν ευθύνες για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛ.ΑΣ., περιφέρεια, τους δύο δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, παραμένουν «ανοικτές» άλλες έξι δικογραφίες για την τραγωδία στο Μάτι και ειδικότερα: μία στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου, μία στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών, μία για πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός), μία για αναντιστοιχίες στο σύστημα της πυροσβεστικής και μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Η τελευταία δικογραφία που παραμένει «ανοιχτή» είναι αυτή που έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Επίσης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για τέσσερα άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων.

Την έρευνα διενέργησαν ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς πρωτοδικών Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Έκρηξη από γκαζάκια στην είσοδο κολλεγίου στον Ταύρο

Peristeri News

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Συνελήφθη γιατρός που χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

Peristeri News

Leave a Comment