PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ποινική δίωξη σε Ρ. Δούρου και άλλους οκτώ για τις πλημμύρες στη Μάνδρα


Αντιμέτωπα με σωρεία πλημμελημάτων για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 είναι εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, δήμαρχοι και υπάλληλοι δασαρχείων.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου άσκησε ποινική δίωξη για τα αδικήματα:

  • Πλημμύρα από αμέλεια.
  • Ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή.
  • Σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή.
  • Παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως.

Κατηγορούμενοι είναι οι:

  • Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.
  • Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου.
  • Δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη.
  • Δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς.
  • Δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης.
  • Δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων.
  • Δύο υπάλληλοι των δύο δασαρχείων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η εισαγγελέας έκρινε για 11 πρόσωπα που ελέγχονταν ότι αποδείχθηκε πως δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας. Για πέντε άτομα η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες.

Η εισαγγελική διάταξη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα επιρρίπτει ευθύνες στους εννέα κατηγορούμενους για:

  • Έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας.
  • Πολεοδομικές παραβάσεις.
  • Έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων.
  • Έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

Στην εισαγγελική διάταξη των 66 σελίδων περιλαμβάνονται επίσης τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας εντοπίζει σωρεία δυσλειτουργιών και παραλείψεων των αρμοδίων υπηρεσιών, στην κατεύθυνση της πρόληψης και του περιορισμού των συνεπειών του ακραίου, όπως αναφέρει, φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία.

Η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, λόγω σπουδαιότητας, με τον χαρακτήρα του επείγοντος.

Η εισαγγελέας συνεχίζει την έρευνα που έχει διαταχθεί για τη νέα πλημμύρα στην περιοχή της Μάνδρας το καλοκαίρι του 2018.

Ρ. Δούρου: Τι απαντά για τη σε βάρος της δίωξη

«Δεκαέξι μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής και δύο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές δημοσιογράφοι με ενημέρωσαν ότι ασκήθηκε σε βάρος μου ποινική δίωξη. Όπως έχω πει και πρόσφατα, η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι, πρέπει κάποιες φορές να περιμένουν».

Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, έπειτα από την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της και κατά άλλων οκτώ προσώπων για τις φονικές πλημμύρες του 2017 στη Μάνδρα/

Σύμφωνα με την κ. Δούρου, «τόσο το ανεξάρτητο πόρισμα οκτώ Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης, όσο και το πόρισμα τριών ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων μηχανικών του ΤΕΕ καταλήγουν κατηγορηματικά στη διαπίστωση ότι οι υπηρεσίες και η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για την εκτέλεση του έργου “Εκτροπή Χειμάρρου Αγία Αικατερίνη και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου” ενήργησαν ταχύτατα για το έργο αυτό, που εκκρεμούσε από το 2003, καθώς και σειρά έργων στην πληγείσα περιοχή, σε μια διαμορφωμένη κατάσταση δεκαετιών, όπου πλέον εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα με έντονους και γρήγορους, για τη συνήθη πρακτική έργων, ρυθμούς.

Παράλληλα, εκτελούνται για πρώτη φορά, σειρά αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την Αττική, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο ενός συνολικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού» καταλήγει η περιφερειάρχης Αττικής.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέμπη: Φοιτητές ξανάγραψαν τα ονόματα των 57 θυμάτων μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη

Peristeri News

Έγιναν δύο συλλήψεις μετά τον εμπρησμό στα Εξάρχεια

Peristeri News

Κακοκαιρία: Οι περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες σήμερα κι αύριο

Peristeri News

Leave a Comment