PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ποινικές κυρώσεις οι προτροπές στάσεις πληρωμών


Με αφορμή τις προτροπές των επαγγελματικών φορέων για στάση πληρωμών προς το Δημόσιο. η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ενημερώνει με επιστολή.

Με αφορμή τις προτροπές των επαγγελματικών φορέων για στάση πληρωμών προς το Δημόσιο. η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ενημερώνει με επιστολή τα σωματεία-μέλη ότι «οι σχετικές ενέργειες δεν είναι χωρίς συνέπειες και μπορεί να συνεπάγονται ποινικές κυρώσεις για τις διοικήσεις που καταφεύγουν σε αυτές».

«Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγουν οι αυστηρές ποινές και τα εξοντωτικά πρόστιμα τα οποία θα επιβληθούν στους συναδέλφους μας, που θα ακολουθήσουν τις προτροπές αντίδρασης με στάση πληρωμών, χωρίς όμως να μπορούμε στην συνέχεια να τους βοηθήσουμε να απαλλαγούν από τις επιπτώσεις» αναφέρεται στην επιστολή.

Η νομική υπηρεσία της ΕΣΕΕ επισημαίνει τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα το άρθρο 184 σύμφωνα με το οποίο «Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».

Σύμφωνα με τους νομικούς της Εθνικής Συνομοσπονδίας, όποιος που παρακινεί μέσω των ΜΜΕ να μην καταβάλλεται ο ΦΠΑ θα τιμωρηθεί με βάση το άρθρο 184.

Το αδίκημα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο 184 είναι «γενικό» και αφορά όλα τα αδικήματα, ωστόσο ένα δεύτερο άρθρο, το 186, εξειδικεύεται σε συγκεκριμένο αδίκημα. Το άρθρο 186 αναφέρει: «Όποιος προκαλεί ή παροτρύνει με οποιονδήποτε τρόπο κάποιον να διαπράξει ορισμένο πλημμέλημα τιμωρείται με την ποινή που προβλέπεται για το σχεδιαζόμενο πλημμέλημα ελαττωμένη κατά το άρθρο 83».

Το άρθρο 83, με τη σειρά του, αφορά στην επιμέτρηση της ποινής φυλάκισης και προβλέπει ότι ο δικαστής μπορεί να μειώνει την ποινή ελεύθερα έως το ελάχιστο δυνατό.

Επομένως:

* Εάν ο παρακινητής κατηγορηθεί για διέγερση (άρθρο 184) μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση από 10 ημέρες έως 3 χρόνια.
* Εάν ο παρακινητής κατηγορηθεί βάσει του άρθρου 186 μπορεί να τιμωρηθεί από 10 ημέρες έως 1 χρόνο φυλακή εάν το ποσό του οφειλέτη είναι έως 5000 ευρώ (άρθρο 3 ν. 3943/2011). Εάν το οφειλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο κινδυνεύει με μεγαλύτερη φυλάκιση.

Εναπόκειται στον εισαγγελέα που θα συντάξει το κατηγορητήριο αν θα επιλέξει το άρθρο 186 ή το άρθρο 184.

Στην περίπτωση του άρθρου 186, το αδίκημα μπορεί να μείνει ατιμώρητο αν ο υπαίτιος ανακαλέσει την παρότρυνση οικειοθελώς.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Φορτηγό παρέσυρε γυναίκα στη λεωφόρο Θηβών

Peristeri News

Έκτακτο δελτίο καιρού με βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Peristeri News

Ο δράστης ήρθε στην Ελλάδα λίγες ώρες πριν μαχαιρώσει την 22χρονη στην Ερμού

Peristeri News

Leave a Comment