PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Ποια αθλήματα κρύβονται πίσω από τον σχεδιασμό των πιο δημοφιλών sneakers


Παρατήρησε γύρω σου και θα δεις ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων φοράει sneakers σε καθημερινή βάση από το πρωί ως το βράδυ.

Όλες οι εταιρείες και μάρκες υποδημάτων έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα sneakers, με αποτέλεσμα να έχουμε πλέον την επιλογή να διαλέξουμε ανάμεσα σε πληθώρα style, χρώματα, υλικά κατασκευής.

Αν αναρωτιέσαι πότε και πως ξεκίνησε αυτός ο όρος των sneakers και που οφείλεται η ύπαρξής τους, εμείς είμαστε εδώ για να σου δώσουμε την απάντηση!

Τα περισσότερα sneakers αρχικά δημιουργήθηκαν συγκεκριμένα για κάποιο άθλημα. Η δημοτικότητά τους όμως τα έκανε τόσο γνωστά στο ευρύτερο κοινό, που φορέθηκαν κι εκτός των χώρων για τους οποίους είχαν δημιουργηθεί. Και με το πέρασμα των χρόνων απέκτησαν ιστορία και έγιναν κλασικές επιλογές!

Ας δούμε μερικά παραδείγματα, δημοφιλών παπουτσιών και τους χώρους στους οποίους πρωτοστάτησαν.

1. Converse All Star Chuck Taylor – Basketball

Ένα από τα πιο δημοφιλή sneakers, τα οποία μετράνε έναν αιώνα ζωής, είναι τα All Star Chuck Taylor της Converse. Η Converse ήταν μια εταιρία που έφτιαχνε παπούτσια με λαστιχένιες σόλες, και αποφάσισε να στρέψει το ενδιαφέρον της στην κατασκευή παπουτσιών μπάσκετ. Μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας των All Star οφείλεται στον Chuck Taylor, έναν Αμερικανό μπασκετμπολίστα, ο οποίος τα προώθησε και τα έκανε να εδραιωθούν στον χώρο για τα καλά. Στην εποχή μας αποτελούν must παπούτσι που έχουμε όλοι στην ντουλάπα μας και που με δυσκολία τα αποχωριζόμαστε.

2. Adidas Stan Smith – Tennis

Το 1965 η Adidas αποφάσισε να δημιουργήσει ένα παπούτσι για τένις. Έτσι δημιούργησε ένα δερμάτινο παπούτσι, σε λευκό χρώμα με τις τρεις κλασικές γραμμές της Adidas στο πλάι και πράσινη λεπτομέρεια στην φτέρνα. Στην αρχή το ονόμασε Adidas Robert Haillet, από τον τενίστα Haillet. Το 1978 το μετονόμασε σε Stan Smith, τιμώντας τον Αμερικανό τενίστα Smith. Το συγκεκριμένο παπούτσι έγινε πολύ δημοφιλές και κυκλοφόρησε σε πολλές αποχρώσεις και μοντέλα, κρατώντας όμως την ίδια κατασκευή σταθερή στο πέρασμα των χρόνων.

3. Vans Old Skool – Skate

Το 1977 η εταιρεία Vans κατασκεύασε το πρώτο δερμάτινο παπούτσι για skate, γεγονός που το καθιστούσε πολύ ανθεκτικό για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αθλήματος. Τότε καθιερώθηκαν και οι πλαϊνές γραμμές, οι γνωστές sidestripe οι οποίες έγιναν το σήμα κατατεθέν της Vans. Το Old Skool έγινε διαδεδομένο και στο χώρο των bmx riders. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή sneakers, τα οποία συνδυάζονται με όλες τις εμφανίσεις-είτε casual είτε αθλητικές- και φοριούνται και από τα δύο φύλα εξίσου.

4. Adidas Superstar – Basketball

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, η Adidas δημιούργησε ένα παπούτσι για τον χώρο του μπάσκετ και το ονόμασε Adidas Superstar, εκθρονίζοντας τα All Star. Μόνο 2 χρόνια χρειάστηκαν για να εκτοξευθούν οι πωλήσεις του στα ύψη. Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’70 οι νέες τεχνολογίες που μπήκαν στα παπούτσια μπάσκετ παραγκώνισαν τα Superstar. Όμως τα Superstar επιβίωσαν, καθώς είχαν ήδη ξεκινήσει να εδραιώνονται στον χώρο του hip-hop. Και συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να φοριούνται ανάμεσα μας, διατηρώντας μια θέση στα πιο δημοφιλή sneakers όλων των εποχών.

5. Adidas Gazelle – Running

To Gazelle είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο διάσημα και εμβληματικά παπούτσια που έχουν παραχθεί από την Adidas και έχει μια μακρά ιστορία που χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ένα παπούτσι για τρέξιμο που πήρε το όνομά του από την Wilma Rudolph, την αμερικανίδα sprinter, η οποία είχε το ψευδώνυμο “The Black Gazelle”. Παρότι η Adidas κατασκεύασε το Gazelle για το γήπεδο, το δοκίμασε στις εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου και χάντμπολ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με την πληθώρα αποχρώσεων που έχει κυκλοφορήσει στο πέρασμα των τελευταίων 50 ετών, είναι από τα πιο πολυφορεμένα παπούτσια.

Βρείτε τα αγαπημένα σας sneakers στο www.starakia.gr και στα social media:
Facebook
Instagram
Pinterest

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αξεσουάρ και συσκευές που μας είναι απαραίτητα για λόγους υγείας

Peristeri News

Τρεις τρόποι για να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση του παιδιού μου

Peristeri News

Περιστέρι: Διαδικτυακή διημερίδα για τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση

Peristeri News

Leave a Comment