PeristeriNews.gr
Δημοτικά

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Μηνυτήρια αναφορά για τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα


Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατατέθηκε, σήμερα Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, από την ΠΟΕ–ΟΤΑ, με αφορμή την έξαρση των εργατικών ατυχημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά στις Υπηρεσίες Καθαριότητας.

Όπως αναφέρει, «το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει τη διασφάλιση της Υγιεινής και Ασφάλειας. Ωστόσο, ορισμένοι Αιρετοί κάνουν τα στραβά μάτια, όπως και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας που είναι αρμόδια να επιβλέπουν την τήρηση των σχετικών διατάξεων, να επιβάλλουν μέτρα όποτε και όπου απαιτείται και βεβαίως να επιβάλλουν κυρώσεις.

Η συγκάλυψη ωστόσο ευθυνών, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι εγκληματικές, έχει οδηγήσει σε σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας με τα ατυχήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο, και ανθρώπινες ζωές να χάνονται στον αγώνα για την εξασφάλιση του επιούσιου.

Στην αύξηση της «μαύρης» λίστας των νεκρών σε εργατικά ατυχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει συμβάλει σημαντικά και η εντατικοποίηση της εργασίας, αφού οι εργαζόμενοι, και ιδιαιτέρως οι συμβασιούχοι, πέφτουν θύματα εκβιασμών και απειλών για την συνέχιση της απασχόλησής τους. Εκμεταλλεύονται οι Δημοτικές Αρχές την απουσία μόνιμου προσωπικού.

Η ασυδοσία και η αδιαφορία για τις ανθρώπινες ζωές εκ μέρους όλους των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών πρέπει επιτέλους να τελειώσουν. Κανείς δεν θέλει και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ως ΠΟΕ–ΟΤΑ να υπάρξουν και άλλα θύματα. Αρκετά…

Η Ομοσπονδία ζητάει εδώ και τώρα να εφαρμοστεί το θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την Υγιεινή και Ασφάλεια, να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες σε όσους δεν συμμορφώνονται και να σταματήσουν τα παιχνίδια στις πλάτες και με το «αίμα» των εργαζομένων προκειμένου να εκχωρηθούν οι υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ιδιωτικά-επιχειρηματικά-κερδοσκοπικά συμφέροντα».

Εδώ η Μηνυτήρια Αναφορά που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου: Τοποθετήσεις στα δημοτικά συμβούλια του Φεβρουαρίου

Peristeri News

Η Κατερίνα Τσερούλα νέα πρόεδρος στο Κέντρο Πρόληψης «Οδοιπορικό»

Peristeri News

Δύο συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου (7η και 8η)

Peristeri News

Leave a Comment