PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ποδαρικό με νέες τιμές


Με αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και σημαντικές μειώσεις σε 12.242 φάρμακα θα κάνει ποδαρικό ο νέος χρόνος.

Με αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και σημαντικές μειώσεις σε 12.242 φάρμακα θα κάνει ποδαρικό ο νέος χρόνος.

Τα φάρμακα μετατάσσονται από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον χαμηλό συντελεστή 6,5%, ενώ αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 11% στο 13% για πολλά προϊόντα και υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, θα ανατιμηθούν αυτόματα κατά 2% τα είδη διατροφής, τα εμφιαλωμένα νερά, τα αναψυκτικά, τα σερβιριζόμενα φαγητά, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα κόμιστρα των ταξί και τα εισιτήρια λοιπών θεαμάτων, τα οποία θα επιβαρύνονται πλέον με συντελεστή 13%.

Επίσης, αυξάνονται κατά 20 λεπτά τα τσιγάρα, λόγω της αναπροσαρμογής του πάγιου φόρου από το 10% στο 15%.

Οι αυξήσεις στο ΦΠΑ και στα τσιγάρα έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης έχουν πάρει την ανηφόρα λόγω των αυξήσεων στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

Σημαντικές μειώσεις σε 12.242 φαρμακευτικά προϊόντα επέρχονται από την 1η Ιανουαρίου μετά την μετάταξή τους από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον χαμηλό συντελεστή 6,5%.

Το μέτρο, πέρα από την προφανή κοινωνική του διάσταση αναμένεται να συνδράμει σημαντικά και στην προσπάθεια της Κυβέρνησης, για εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,4 δισ. ευρώ το 2011 τόσο από τη μείωση των τιμών όσο και από τις αλλαγές στις διαδικασίες των προμηθειών και τον έλεγχο της συνταγογράφησης.

Αυξάνονται τα κόμιστρα στα ταξί

Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 τα κόμιστρα των ταξί, λόγω της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ από το 11% στο 13%.

Ειδικότερα, από την Πρωτοχρονιά η πτώση της σημαίας θα αυξηθεί στα 1,19 ευρώ από 1,16 ευρώ, η χιλιομετρική αποζημίωση για τη μονή ταρίφα θα φτάσει στο 0,68 ευρώ και για τη διπλή ταρίφα στο 1,19 ευρώ, ενώ η ελάχιστη διαδρομή θα αγγίξει τα 3,16 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Συνδέσμου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), ο κλάδος είχε ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να μην αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ για τις μεταφορές και να ενταχθούν στον χαμηλό συντελεστή.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο αίτημα δεν έγινε δεκτό. Σημειώνεται ότι τα κόμιστρα είχαν αυξηθεί ξανά τον περασμένο Ιούλιο λόγω της εισαγωγής του κλάδου στον συντελεστή ΦΠΑ του 11%.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment