PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Πιο ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να φέρει η κλιματική αλλαγή


Ο τυφώνας Φλόρενς κόστισε τη ζωή σε 23 ανθρώπους και προκάλεσε καταστροφικές ζημιές στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανησυχούν επίσης για την ποσότητα βροχόπτωσης που προκάλεσε ο τυφώνας, και την αυξημένη συχνότητα παρόμοιων καταιγίδων ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Κόσιν, επιστήμονας του κλίματος στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, οι πλημμύρες συχνότερα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τον τυφώνα. Αν ο τυφώνας κινείται αργά όταν σχηματίζεται πάνω από τον ωκεανό, μπορεί να επιβραδυνθεί αρκετά όταν φτάσει πάνω από τις ακτές, πλήττοντας τις πόλεις με ρεκόρ βροχής.

Μια παρόμοια κατάσταση συνέβη πέρυσι όταν ο τυφώνας Χάρβεϊ χτύπησε το Τέξας. Η μεγάλη καταιγίδα έχει επιβραδυνθεί μέχρι να σταματήσει στην περιοχή του Χιούστον, ρίχνοντας πάνω από 1.520 χιλιοστά βροχής σε ορισμένες τοποθεσίες. Η υπερβολική βροχή οδήγησε σε 93 θανάτους και ανείπωτη καταστροφή σε ορισμένες περιοχές.

Με τους τελευταίους τυφώνες να ακολουθούν αυτό το μοντέλο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αργά κινούμενες καταιγίδες μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα συχνές, και ο κυριότερος παράγοντας για αυτό είναι η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τυφώνες έχουν υποστεί μείωση της ταχύτητάς τους κατά περίπου 10% τα τελευταία 70 χρόνια. Ο Κόσιν και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή επιβραδύνει τα ρεύματα ανέμων, τα οποία οι τυφώνες χρησιμοποιούν για να «ταξιδέψουν» στον ωκεανό. Μόλις οι καταιγίδες φτάσουν πάνω από τη γη, σταματούν και ρίχνουν τεράστιες ποσότητες βροχόπτωσης. Η μόνη εξαίρεση από αυτή την τάση είναι στον Ινδικό Ωκεανό, όπου τα ρεύματα ανέμου παραμένουν ισχυρά.

Πέρα από την επιβράδυνση των τυφώνων, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί όλο και πιο έντονες καταιγίδες, καθώς τα ωκεάνια νερά θερμαίνονται. Η προστιθέμενη θερμότητα δημιουργεί περισσότερο «καύσιμο» για τις καταιγίδες καθώς το νερό εξατμίζεται. Οι τελευταίοι δύο καταστροφικοί τυφώνες στις ΗΠΑ είναι τέτοια παραδείγματα, και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η τάση θα συνεχιστεί μέχρι να μειωθούν δραματικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment