PeristeriNews.gr
Οικονομία

Πιθανό «πράσινο φως» προς την Ελλάδα στο Eurogroup


Σημαντικά αυξημένες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν την ερχόμενη Παρασκευή το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Δεδομένων των αλλαγών τις οποίες υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στη νομοθέτηση για την προστασία της α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς, προσεγγίζοντας τις θέσεις των θεσμών για ένα πιο αυστηρό πλαίσιο σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις της Αθήνας, στη συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής το Eurogroup αναμένεται πιθανότατα να εγκρίνει την ενεργοποίηση μέρους των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο, προβαίνοντας ευρύτερα στην παραδοχή ότι η Ελλάδα σε γενικές γραμμές εκπληρώνει το σύνολο των προαπαιτούμενων – δεσμεύσεων προς την Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές με αντικείμενο τη δευτερεύουσα νομοθεσία για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναβάλλεται η έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα που ήταν αρχικά σχεδιασμένη πριν από το Πάσχα, με πιθανή νέα ημερομηνία άφιξης την 6η Μαΐου. Κατ’ επέκταση, μετατίθεται χρονικά η ολοκλήρωση της 3ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την περίοδο μετά τις ευρωεκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι κοινός τόπος μιας σειράς αναλύσεων όλο αυτό το διάστημα είναι πως η Ευρωζώνη επιθυμεί να περιορίσει τις όποιες «παραφωνίες» γύρω από τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα προκειμένου να αποτραπεί το οποιοδήποτε αρνητικό μήνυμα πριν από τις ευρωεκλογές. Υπ’ αυτήν την έννοια, μένει παράλληλα να αποδειχθεί κατά πόσο μετά το ορόσημο των εκλογών στην ΕΕ θα τερματιστεί μια άτυπη περίοδος χάριτος προς τις ελληνικές αρχές, τουλάχιστον ως προς τους τόνους που τηρούν οι πιστωτές στο αφήγημα για την Ελλάδα – ενδεικτική των ζητημάτων που ανακύπτουν εκ νέου και σταδιακά από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η τελευταία έκθεση της Κομισιόν.

Σημειωτέον, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα όλο αυτό το διάστημα, συλλέγοντας στοιχεία εν όψει της επόμενης έκθεσης των θεσμών για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment