PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Αττικής: Σύστημα προειδοποίησης έντονων πλημμυρικών φαινομένων


Τη δημιουργία ενός πρότυπου στην Ευρώπη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην Αττική προωθεί η περιφέρεια, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αστεροσκοπείο.

Αυτό έκανε γνωστό σήμερα η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, μετά από συνάντηση εργασίας που είχε με τους διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ανάγκη ενός νέου και συμβατού με τις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής πλαισίου πρόληψης κι αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, σε συνδυασμό με τον ρόλο των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Σε στιγμές πρωτοφανούς συντριβής, η εκφορά μίας συγγνώμης δεν μπορεί να είναι απλά λεκτική άσκηση. Πρέπει να λειτουργήσουμε με δράσεις, να υλοποιήσουμε άμεσα μέτρα και όχι να μείνουμε στην εντύπωση και την εικόνα» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου, επισημαίνοντας ότι «παίρνουμε τη σκυτάλη από τον Πρωθυπουργό, που ανακοίνωσε συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων».

Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης υλοποίησης ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Θα κριθούμε από το τι έχουμε πράξει, από το τι πράττουμε και από την αξιοπιστία μας» είπε η Ρένα Δούρου, σημειώνοντας ότι «στην Περιφέρεια Αττικής αυτά δεν τα ανακαλύπτουμε σήμερα, θρηνώντας και μετρώντας τους νεκρούς μας: πριν από έναν χρόνο προτείναμε την ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση των εθελοντών και στελεχών Πολιτικής Προστασίας, καθώς και θεσμικές αλλαγές σε σχέση με τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης για την πολιτική προστασία».

Από την πλευρά του, ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος «της πρόληψης και προσαρμογής και του μέλλοντος μέσα στην εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή ακραίων καταστάσεων», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν θέματα που πρέπει η Πολιτεία να τα ξέρει ώστε και να μπορέσει να προσαρμοστεί και να λάβει τις σωστές αποφάσεις για σωστό συντονισμό». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «αλλαγή που βλέπουμε σε όλον τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα». «Ας μην ξεχνάμε ότι ο φετινός καύσωνας στη δυτική Ευρώπη είναι ο τρίτος καύσωνας σε 10 χρόνια» ανέφερε.

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε ότι «είναι υποχρέωση της επιστημονικής κοινότητας, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων της χώρας να μετατρέψουν την επιστημονική γνώση σε πράξη, ώστε να επαναφέρουμε τις πληγείσες περιοχές όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην προ της καταστροφής κατάσταση». Ο ίδιος επισήμανε την «ιδιαίτερη σημασία» του περιβάλλοντος της Αττικής, που «πρέπει να προσεχθεί, στη βάση των νέων δεδομένων που υπάρχουν από την Ελλάδα λόγω της κλιματικής αλλαγής και λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων», ενόψει της αποτελεσματικής υλοποίησης σε σύντομο χρονικό διάστημα, των σχετικών προτάσεων, «πριν έλθουν τα πλημμυρικά φαινόμενα».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment