PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Αττικής: Καθημερινοί έλεγχοι στην αγορά εν όψει εορτών


Καθημερινοί έλεγχοι διενεργούνται στην αγορά από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

Συγκεκριμένα, έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι σε όλα τα σημεία παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης τροφίμων προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, η τήρηση του νομοθετικού πλαισίου και η προστασία της δημόσιας υγείας. Οι έλεγχοι διενεργούνται σε πάσης φύσεως χώρους που παρουσιάζουν καταναλωτική κίνηση την εορταστική περίοδο -χώροι εστίασης/αναψυχής, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πρατήρια υγρών καυσίμων, εμπορικά/εποχικών ειδών καταστήματα και γενικότερα χώροι τροφίμων και ποτών.

Τις τελευταίες είκοσι μέρες οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, διενήργησαν ελέγχους σε 930 επιχειρήσεις συνολικά και συγκεκριμένα σε 336 καταστήματα τροφίμων (αρτοποιεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες κ.λπ.), σε 145 υπεραγορές τροφίμων/παντοπωλεία, σε 187 επιχειρήσεις μαζικής εστίασης/αναψυχής, σε 225 εμπορικά καταστήματα και σε 37 λοιπές διαφόρων ειδών επιχειρήσεις ως προς την παροχή υπηρεσιών. Επίσης έλεγξαν 81 αντλίες καυσίμων και έχουν διενεργηθεί 138 έλεγχοι για τη διακρίβωση ακρίβειας ζυγαριών.

Στους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 82 παραβάσεις, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 124.219 ευρώ και ελήφθησαν 15 δείγματα προϊόντων για έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους. Το ίδιο διάστημα οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας, πραγματοποίησαν ελέγχους σε καταστήματα τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης, σε εγκαταστάσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης καθώς και σε σφαγεία και σε προϊόντα φυτικής προέλευσης στο Τελωνείο Πειραιά. Επίσης υπάλληλοι της υπηρεσίας συμμετείχαν σε μικτά κλιμάκια ελέγχων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που αφορούσαν σε έλεγχο εγκαταστάσεων τροφίμων ζωικής προέλευσης και σε δειγματοληψίες για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε προϊόντα φυτικής προέλευσης σε λαϊκές αγορές. Συνολικά ελέγχθηκαν 694 επιχειρήσεις και καταστήματα, ενώ οι έλεγχοι κατέληξαν σε 40 συστάσεις, έγιναν δεσμεύσεις 5.650 κιλών προϊόντων φυτικής προέλευσης, καθώς και 368 κιλών προϊόντων ζωικής προέλευσης, ενώ έγιναν κατασχέσεις 1.474 κιλών προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Τέλος, την ίδια περίοδο, οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας πραγματοποίησαν υγειονομικούς ελέγχους σε 1.306 επιχειρήσεις και συγκεκριμένα, σε 221 επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και αναψυχής, σε 112 υπεραγορές τροφίμων, σε 598 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, σε 206 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε 169 επιχειρήσεις παρασκευής και συσκευασίας.

Στους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν πέντε παραβάσεις και απεστάλησαν οι σχετικές εκθέσεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ έγιναν συστάσεις σε 633 επιχειρήσεις.

Οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής θα συνεχιστούν καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου με στόχο την προστασία των καταναλωτών και με έμφαση στην πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας.

Η Περιφέρεια Αττικής καλεί τους πολίτες να απευθύνονται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Περιφέρειας, προκειμένου αυτές να επεμβαίνουν άμεσα σε περίπτωση που διαπιστώνουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων ή με παραπλανητικές ενδείξεις προϊόντων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment