PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Αττικής: Δημιουργία Παρατηρητήριου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης


Στη δημιουργία Παρατηρητήριου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης για καθημερινή καταμέριση των ρύπων στην Αττική προχωρά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας με τη συνδρομή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», με αφορμή και τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση. Τα αποτελέσματα από τις έρευνες, θα αναρτώνται σε τακτά διαστήματα, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.

Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ,ιδιαίτερα ανήσυχος για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας από τη φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Μεταμόρφωση, εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες προς τους πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή για την καλύτερη προστασία της υγείας τους. Βρίσκεται δε σε διαρκή επικοινωνία με το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών του οποίου οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι:

– Κατά το τελευταίο 24ωρο υπήρξε ελάττωση των σχετικά αυξημένων επιπέδων που είχαν καταγραφεί σε θέσεις του δυτικού-νοτιοδυτικού τμήματος του Λεκανοπεδίου (π.χ. Χαϊδάρι, Κερατσίνι).

– Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Αυγούστου (1:00-5:00) και με την επικράτηση συνθηκών άπνοιας στο Λεκανοπέδιο, παρατηρήθηκε παροδική αύξηση των επιπέδων, κυρίως στον κεντρικό τομέα, στο Θησείο, αλλά και σε άλλες θέσεις (Γκύζη, Ζωγράφου).

– Σε αυτό το χρονικό διάστημα η μέση συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων κυμάνθηκε περίπου στα 30 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ η αντίστοιχη συγκέντρωση σε μαύρο άνθρακα (BC), χαρακτηριστικό δείκτη ατελούς καύσης, ήταν ιδιαίτερα αυξημένη με μέση τιμή τα 9 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

– Δευτερευόντως, και για το ίδιο χρονικό διάστημα, ασθενέστερη αυξητική τάση παρατηρήθηκε και σε θέσεις του βορείου και βορειοανατολικού τμήματος, όπως στο Χαλάνδρι, καθώς και σε άλλες περιοχές (Βριλήσσια, Μελίσσια).

– Γενικότερα, οι μέσες συγκεντρώσεις κοντά στην επιφάνεια του εδάφους ευρύτερα στο λεκανοπέδιο παραμένουν σε χαμηλά-μέσα επίπεδα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment