PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Αττικής: Απέρριψε την αγορά κτιρίου το Ελεγκτικό Συνέδριο


Αρνητική απόφαση για την αγορά κτιρίου στο Περιστέρι από την Περιφέρεια Αττικής -με απώτερο στόχο να λειτουργήσει ως κεντρικό κτίριο της περιφερειακής αρχής- εξέδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα VI του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε αίτηση ανάκλησης που κατατέθηκε από πλευράς Περιφέρειας και αποφάνθηκε ότι «συντρέχει ουσιώδης νομική πλημμέλεια στην επιμέρους φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας» για την αγορά του ακινήτου «και ειδικότερα μέχρι το στάδιο της κατακύρωσης».

Μεταξύ άλλων, το Τμήμα του Ελεγκτικού διαπίστωσε ότι το τελικό τίμημα των 19,8 εκατ. που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού «υπερβαίνει κατά 50% περίπου» την αντικειμενική αξία του ακινήτου, τη στιγμή που η κρίση στην αγορά ακινήτων «έχει οδηγήσει σε πτώση των τιμών τους ακόμα και κάτω από την αντικειμενική αξία τους».

Στον διαγωνισμό της Περιφέρειας (συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ και με κριτήριο κατακύρωσης αποκλειστικά τη χαμηλότερη τιμή) υποβλήθηκε μόνο μία πρόταση και συγκεκριμένα από τη «Synergo Α.Ε.» -συμφερόντων Συγγελίδη- για το κτίριο στη «Ροσινιόλ», στο οποίο στο παρελθόν στεγαζόταν ο ΟΠΑΠ.

Η προσφορά του μοναδικού μειοδότη κατακυρώθηκε στα 19,8 εκατ. ευρώ. Το Ελεγκτικό υπολόγισε την αντικειμενική αξία τού προς αγορά ακινήτου στα 14,6 εκατ. ευρώ.

Απέρριψε τους ισχυρισμούς της Περιφέρειας για το ύψος της αντικειμενικής αξίας και ότι στην τιμή κατακύρωσης περιλαμβάνεται και το κόστος εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών.

Η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη. Η Περιφέρεια δύναται (περίπου έως τις 20 Ιανουαρίου) να υποβάλει αίτηση αναθεώρησης προς το αρμόδιο Τμήμα του Ελεγκτικού.

Ανακοίνωση από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής αναφέρει:

Σας κοινοποιούμε την αριθμ. 2341/2017 Απόφαση του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία προκύπτει ότι «απορρίπτεται η κρινόμενη αίτηση ανάκλησης» (της Περιφέρειας) και αποφαίνεται ότι «συντρέχει ουσιώδης νομική πλημμέλεια στην επιμέρους φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την “Αγορά ακινήτου που θα λειτουργεί ως κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Αττικής” και ειδικότερα μέχρι το στάδιο της κατακύρωσης με την 1057/5.5.2017 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής».

Και βέβαια μπορεί να μην έχει καταστεί τελεσίδικη αυτή η απόφαση αφού έχει το δικαίωμα η Περιφερειακή Αρχή να ασκήσει «αίτηση αναθεώρησης» προς το αρμόδιο Τμήμα Μείζονος Επταμελούς Σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όμως μπορούμε να πούμε ότι:

● Ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα και αργά ή γρήγορα δίνει λύσεις.

● Επιβεβαιώθηκε η δημόσια εκφρασμένη άποψή μας και η εύλογη απορία μας για το πώς είναι δυνατόν η Περιφέρεια Αττικής να αγοράζει τη δεδομένη χρονική στιγμή και στη δεδομένη οικονομική συγκυρία ακίνητο σε τιμή πολλαπλάσια της αντικειμενικής του αξίας, όταν η αγοραστική αξία των σπιτιών όλων των πολιτών έχει πέσει στο μισό της αντικειμενικής τους αξίας, χωρίς να γίνεται λόγος για προφανή κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, και χωρίς να δημιουργούνται ερωτηματικά γύρω από την «εμμονή» της για την αγορά του κτηρίου του συγκεκριμένου κτηρίου στο Περιστέρι.

Οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Αττικής επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για κτήρια σύγχρονα, λειτουργικά, και όσο το δυνατόν οικονομικά, μέσα και από τη δωρεάν παραχώρηση δημοσίων κτηρίων στην Περιφέρεια, προσβάσιμα για εργαζόμενους και τους πολίτες.

Καλούμε τέλος την Περιφερειακή Αρχή να πάψει «να κρατάει κλειστά τα μάτια της», να δει γύρω της τα δημόσια κτήρια που ρημάζουν και να αποφασίσει να καταθέσει προτάσεις προς τους φορείς του Δημοσίου που έχουν την διαχείρισή τους, αν θέλει να κάνει πράξη αυτά για τα οποία και η ίδια «έχει αυτοδεσμευθεί με τη διακήρυξη του διαγωνισμού (άρθρο 9.13), για τήρηση των αρχών της οικονομικότητας και αποδοτικότητας ως μερικότερων εκδηλώσεων της γενικής αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, που έχουν θεσπιστεί επίσης για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής

Με αφορμή την πρόσφατη ενδιάμεση απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το νέο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής

Ύστερα από σειρά δημοσιευμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας – ως επί το πλείστον σε ιστοσελίδες – σχετικά με την απόφαση του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αγορά ιδιόκτητου κτιρίου από την Περιφέρεια Αττικής, ενημερώνουμε ότι:

1. Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, σπάζοντας ένα ταμπού δεκαετιών, επιχειρεί και είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας που το πράττει αυτό με συστηματικό τρόπο και με διαφανείς διαδικασίες, να θέσει τέλος στο ανεξέλεγκτο καθεστώς κερδοσκοπίας που υπάρχει στη χώρα μας σχετικά με τη στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών. Κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα που επί δεκαετίες κερδοσκοπούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, νοικιάζοντας σε πολύ υψηλές τιμές στο Δημόσιο ακίνητα χαμηλής ποιότητας και λειτουργικότητας. Κόντρα σε όλους όσοι δεν θέλουν να ξεβολευτούν.

2. Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής βρέθηκε αναγκασμένη να καταβάλλει ετησίως ενοίκια ύψους 7.5 εκατομμυρίων για πάνω από 30 διάσπαρτα κτίρια σε πολλά σημεία της Αττικής – ενοίκια που πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες. Παράλληλα η πολυδιάσπαση των υπηρεσιών λειτουργεί σε βάρος της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, συντηρώντας έναν Γολγοθά γραφειοκρατίας.

3. Τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον ζήτησε η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και τον πρόβλεψε ήδη στις διαδικασίες του Διαγωνισμού. Παρότι αυτό δεν προβλεπόταν από τον νόμο και δεν εφαρμόστηκε ποτέ μέχρι σήμερα σε κάποια από τις συμβάσεις αγοράς δημοσίων κτιρίων σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση. Είναι λοιπόν η πρώτη φορά που μετά από την επιμονή της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, το Ελεγκτικό Συνέδριο καλείται να γνωμοδοτήσει επί αγοράς ακινήτου δημοσίου φορέα. Με άλλα λόγια, κανείς δημόσιος φορέας στο παρελθόν δεν απευθύνθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη νομιμότητα αγοράς ακινήτου. Μάλιστα η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επέμεινε στην ανάγκη ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ το ίδιο, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, δήλωνε αναρμοδιότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ακριβώς χάρη στην επιμονή της Διοίκησης της Περιφέρειας κατέστη δυνατός ο έλεγχος σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Άρα η Περιφέρεια είναι η επισπεύδουσα για τον έλεγχο και όχι άλλοι φορείς. Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπομνηματιστεί η κρισιμότητα της απόφασης από μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσον αφορά το πρώτιστο μέλημα που πρέπει να έχουν οι δικαστές και οι φορείς της Ελληνικής Δημοκρατίας, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον. Η συγκεκριμένη απόφαση του 6ου Τμήματος είναι ενδιάμεση και όχι οριστική απόφαση. Όλες οι άλλες αιτιάσεις που προβλήθηκαν κατά της διαδικασίας (π.χ. κατά της επιλογής της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να αγοραστεί κτίριο εκτός του κέντρου των Αθηνών για λόγους αποκέντρωσης, κ.α.) απορρίφθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Απέμεινε ένα ζήτημα πρωτίστως διαδικαστικής χροιάς, σχετικά με την υποβολή της αιτιολόγησης από την ίδια την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και όχι μέσω εξουσιοδότησης του προέδρου της.

4. Ως προς τα οικονομικά μεγέθη της αγοράς, οφείλει να σημειωθεί το εξής: η τιμή αγοράς του προς αγορά κτιρίου ανά τετραγωνικό μέτρο ανέρχεται σε περίπου 1.100 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Ενώ η συνηθισμένη τιμή σε ανάλογες περιπτώσεις ανέρχεται σε τουλάχιστον 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ουδείς λοιπόν νομιμοποιείται να αφήνει υπονοούμενα για διαδικασίες εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος από τη στιγμή μάλιστα που η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών μπορεί να κρίνει στη βάση της δικής της εμπειρίας το πόσο στοιχίζει ένα τετραγωνικό μέτρο σπιτιού. Πολλώ δε μάλλον που στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για ένα κτίριο που θα παραδοθεί σε άρτια οικοδομική κατάσταση, με πλήρη διαμόρφωση και με βαρύ ηλεκτρομηχανολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

5. Η Περιφέρεια Αττικής με απόλυτο σεβασμό στην αποστολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στη Δικαιοσύνη, θα συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της απόφασης, δίνοντας τεκμηριωμένα τη ζητούμενη, από τη συγκεκριμένη απόφαση, απαραίτητη αιτιολόγηση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment