PeristeriNews.gr
Οικονομία

Περιθώριο 78 ημερών για υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας


To θέμα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων και κυρίως η διαμόρφωση του νέου πτωχευτικού πλαισίου για τους ιδιώτες απασχολεί ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο, αλλά και τους θεσμούς.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει αυτή την περίοδο η κυβέρνηση στην αύξηση του αριθμού των οφειλετών που θα υπαχθούν στην πλατφόρμα για την προστασία της α΄ κατοικίας έως τις 30 Απριλίου, αλλά και οι τράπεζες από την πλευρά τους να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών από όσους έχουν μπει στην πλατφόρμα και έχουν προχωρήσει τη διαδικασία. Με βάση τα τελευταία στοιχεία από τους 65.393 πολίτες που μπήκαν στην πλατφόρμα, έχουν κάνει αίτηση μόλις 3.000, καθώς το 1/3 από τους 65.393 δήλωναν διαφορετική α΄ κατοικία στην εφορία και διαφορετική στην τράπεζα, αλλά και ακόμα ένα 1/3 δεν πληρούσε τα κριτήρια.

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καθοριστούν οι άξονες του νέου πλαισίου το οποίο θα ισχύσει από τον Μάιο. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στις συζητήσεις που θα γίνουν με τους θεσμούς στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης την Άνοιξη. Όπως φάνηκε κι από τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την παραμονή του στην Αθήνα, η Κομισιόν αξιολογεί θετικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει άλλη παράταση στην προστασία της α΄ κατοικίας με τη μορφή που γνωρίζουμε έως τώρα.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καθώς το νέο πτωχευτικό πλαίσιο είναι υπό διαμόρφωση, είναι μετά το τέλος Απριλίου να δίνεται η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας σε υπερχρεωμένους πολίτες, μέσω ρευστοποίησης της περιουσίας του οφειλέτη. Αν μάλιστα δεν καλύπτεται το σύνολο του χρέους, στόχος είναι η οφειλή να μην επιβαρύνει τους κληρονόμους του.

Στο νέο πλαίσιο θα γίνεται μάλιστα αξιολόγηση για το ποιος πραγματικά έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Αλλά και στην περίπτωση που κάποιος χάσει το σπίτι του, θα ληφθούν μέτρα κοινωνικής προστασίας ώστε να αποφευχθεί η έξωση.

Όσον αφορά τους βασικούς άξονες του νέου πτωχευτικού πλαισίου, αυτοί, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, είναι η δημιουργία ενός και μόνο ενός σχήματος για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους από οκτώ που υπάρχουν σήμερα, η ύπαρξη δεύτερης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και πρόβλεψη για τα πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment