PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Πεδίο μάχης το hot spot της Μόριας


Άγριες συμπλοκές σημειώθηκαν τη νύχτα μεταξύ προσφύγων και μεταναστών στο hot spot της Μόριας, στη Λέσβο.

Ένα μεγάλο μέρος του hot spot πυρπολήθηκε από αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες Αφγανών και Πακιστανών, ενώ υπήρξαν και δεκάδες τραυματίες, τρεις εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Οι υπόλοιποι τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες από γιατρούς Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό κινούμενοι προς την πόλη της Μυτιλήνης ή στα γύρω κτήματα όπου πέρασαν τη νύχτα.

 

Οι συμπλοκές μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών άρχισαν περίπου στις 11 πριν τα μεσάνυχτα, από άγνωστη αιτία. Οι Πακιστανοί κατηγορούν τους Αφγανούς για μαφιόζικες πρακτικές ελέγχου στο hot spot, ενώ οι Αφγανοί από την πλευρά τους κατηγορούν τους Πακιστανούς για κλοπές τροφίμων και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις παιδιών και γυναικών. Από τη φωτιά που προκλήθηκε καταστράφηκε μεγάλο μέρος σκηνών με ρουχισμό, υπνόσακους και υποδομές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ακολούθησαν άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιμαχόμενες φατρίες προσφύγων και μεταναστών οπλισμένων με λοστούς και μαχαίρια. Η μικρή δύναμη της Αστυνομίας δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις αντιμαχόμενες πλευρές και σύντομα η κατάσταση οδηγήθηκε εκτός ελέγχου.  

Από τις 12.30 τα μεσάνυχτα, οπότε και τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά από δυνάμεις της πυροσβεστικής, και έως τα χαράματα, όλος ο καταυλισμός με εξαίρεση το τμήμα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, είχε εγκαταλειφθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Σημειώνεται ότι κανένα στέλεχος της Frontex, από την πολυπληθή δύναμη που επιχειρεί στο νησί, δεν βρίσκεται στο hot spot από τη δύση έως της ανατολή. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ στο νησί, παρά τις πιεστικές τεράστιες ανάγκες τα μέλη της δύναμης εργάζονται ελάχιστες ώρες και σύμφωνα με το ωράριο εργασίας στις πατρίδες τους.

Έως και τα χαράματα ο καταυλισμός ήταν ανοικτός σε όποιον ήθελε να μπει ή να βγει από αυτόν, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι κανένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας ή όποιας στρατιωτικής ή άλλης αρχής δεν εμφανίστηκε ούτε μια στιγμή.

Εκατοντάδες πρόσφυγες με τις οικογένειες τους, εγκατέλειψαν το hot spot φοβούμενοι για την ασφάλειά τους. Πολλοί από αυτούς κοιμήθηκαν στα γύρω λεηλατημένα κτήματα ενώ άλλοι με μωρά στην αγκαλιά πανικόβλητοι κινήθηκαν προς τη πόλη της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αστυνομικοί που βρίσκονταν χθες στον εξωτερικό χώρο του καταυλισμού ανέφεραν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επαρκούν και αδυνατούν να ελέγξουν τους πάνω από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στο hot spot. «Μέσα στον χώρο ο καθένας ζει όπου θέλει. Δεν υπάρχουν προστατευτικοί διαχωρισμοί ανάμεσα στους διαμένοντες. Ο φράκτης στη βόρεια πλευρά του hot spot έχει πλήρως καταστραφεί ενώ η δυνατότητα που έχει δοθεί σε όλους να βγαίνουν και να κυκλοφορούν σε όλο το νησί τούς έχει επιτρέψει να οπλοφορούν με μαχαίρια στη μεγάλη τους πλειοψηφία» έλεγαν.

Στη διάρκεια της νύχτας, κάτοικοι της Μόριας και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην περιοχή του hot spot είχαν σπεύσει στις ιδιοκτησίες τους προκειμένου να τις προστατεύσουν κυρίως από τη φωτιά σε περίπτωση που ξέφευγε εκτός του καταυλισμού.

Κάτοικοι της Μόριας έλεγαν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε μέτρο, ενώ κατήγγειλαν τη δράση οργανωμένων ομάδων οι οποίοι ανενόχλητα εισβάλλουν σε σπίτια στο γειτονικό χωριό της Μόριας πραγματοποιώντας διαρρήξεις σπιτιών και κλοπές από αγροικίες. Κατήγγειλαν, επίσης, την έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης καθώς και το γεγονός ότι όσοι συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω αφήνονται σε μια δυο μέρες ελεύθεροι αφού δικάζονται και τους επιβάλλονται μικροποινές με αναστολή.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ την Τετάρτη

Peristeri News

Παραλύει την Τετάρτη η χώρα – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Peristeri News

Μετατίθεται επίσημα η αργία της Πρωτομαγιάς

Peristeri News

Leave a Comment