PeristeriNews.gr
Διεθνή

ΠΓΔΜ: Ψηφίστηκαν οι συνταγματικές τροπολογίες και ο εφαρμοστικός Νόμος του Συντάγματος


Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Συγχαρητήρια Τσίπρα σε Ζάεφ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε το βράδυ της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Σκοπιανό ομολόγό του για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Γιοχάνες Χαν: Συγχαρητήρια για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Τους πολιτικούς παράγοντες και τους πολίτες της ΠΓΔΜ συνεχάρη ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά, μέσω του Twitter, ο Ευρωπαίος επίτροπος έδωσε συγχαρητήρια στους πολίτες και την πολιτική ηγεσία της «ελπίζουμε σύντομα Βόρειας Μακεδονίας».

«Ελπίζουμε ότι αυτή η ιστορική απόφαση θα δημιουργήσει μια θετική δυναμική για τη συμφιλίωση σε όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων», πρόσθεσε.

Ν. Κοτζιάς: Βόρεια Μακεδονία καλώς ήρθες στη ζωή μας

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, είχε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που χαιρέτισε την υπερψήφιση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη γειτονική χώρα.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο twitter, σε Ελληνικά και Αγγλικά, ο επικεφαλής της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ ανέφερε:

«Μίλησα με Ζόραν και Νικόλα. Θυμηθήκαμε τις δυσκολίες, την κούραση, τις εντάσεις, την εμπιστοσύνη και τις ελπίδες που περάσαμε δουλεύοντας τη Συμφωνία. Ονειρευτήκαμε το κοινό μέλλον των δύο λαών. Βόρεια Μακεδονια καλώς ήρθες στη ζωή μας. Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή».

Ν. Ντιμιτρόφ: Αποδείξαμε ότι τα θαύματα είναι δυνατά

«Πήραμε τη μοίρα μας στα χέρια μας. Γράφουμε Ιστορία, ανοίγοντας το δικό μας μέλλον. Αποδείξαμε ότι τα θαύματα είναι δυνατά. Δείξαμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά επίσης με τους όρους των ευρωπαϊκών αξιών. Είμαι περήφανος που είμαι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» έγραψε σε tweet του ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση της Αναθεώρησης του Συντάγματος από τη Βουλή της γειτονικής χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μαζί με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους που χαιρέτισαν την έγκριση των συνταγματικών τροπολογιών στη Βουλή της πΔΓΜ για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, Κάριν Κνάισλ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η απομάκρυνση «ενός σημαντικού εμποδίου για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» ανοίγει τον δρόμο για την ΕΕ να ξεκινήσει τον Ιούνιο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη βαλκανική χώρα.

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές ζητεί το VMRO-DPMNE

Την απόφαση της Βουλής για την τροποποίηση του Συντάγματος της πΓΔΜ επέκρινε ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης,VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατηγορώντας ως υπεύθυνο γι’ αυτό τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Παράλληλα, ο Μίτσκοσκι ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, μαζί με τις προεδρικές, που προγραμματίζονται για τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

O Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ότι οι 39 βουλευτές του κόμματός του απείχαν από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.

Ζ. Ζάεφ: Ανοίγουμε από κοινού τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Τους πολίτες και τους βουλευτές για την υπευθυνότητα που έδειξαν για τις συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες «ανοίγουμε από κοινού τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ» συνεχάρη με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, αμέσως μετά την υπερψήφιση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, από τη Βουλή της γειτονικής χώρας.

Με άλλο tweet, ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε, με την οποία «συνεχάρη όλους τους πολίτες της χώρας για την ιστορική επιτυχία και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται».

Στο μεταξύ, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ψήφιση της Αναθεώρησης του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ για την αλλαγή ονόματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το Φόρεϊν Οφις στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ένα «μεγάλο βήμα προς την επίλυση μιας μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, που ανοίγει το δρόμο για τη Μακεδονία να προχωρήσει προς την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τη Μακεδονία» υπογραμμίζει.

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών χαιρετίζει και ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, καθώς, σε ανάρτησή του στο twitter, κάνει λόγο για κυρίαρχο βήμα στην πορεία ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στην ΕΕ.

«Η υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων είναι πολλή ενθαρρυντική και κυρίαρχο βήμα για τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζουμε ότι δημιουργεί θετική συγκυρία για όλη την περιοχή. Η ΕΕ θα ολοκληρωθεί μόνο με την είσοδο όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» γράφει ο Αυστριακός καγκελάριος.

Διεθνή ΜΜΕ για ΠΓΔΜ

Εκτενείς είναι οι αναφορές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Καλωσορίσατε στη Βόρεια Μακεδονία» είναι ο τίτλος του άρθρου του Guardian, που τονίζει ότι το κοινοβούλιο των Σκοπίων ψήφισε για να ξεκινήσει τη διαδικασία της αλλαγής ονόματος της χώρας, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς τη λήξη της μακροχρόνιας αδιέξοδης διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ.

«Η Μακεδονία συμφωνεί στην αλλαγή ονόματος» αναφέρει το BBC, ενώ το γαλλικό ειδησεογραφικό μέσο 24heures υπογραμμίζει ότι η συμφωνία πρέπει πλέον να ψηφιστεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό μέσο usnews κάνει λόγο για το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στον Ζόραν Ζάεφ και τα συγχαρητήρια του Έλληνα Πρωθυπουργού στον ομόλογό του της πΓΔΜ.

«Η αλλαγή ονόματος μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση μιας μακροχρόνιας διαμάχης με τη γειτονική Ελλάδα» τονίζει το radio free europe radio liberty, ενώ η Washington Post δίνει έμφαση στην ιδιαίτερη ικανοποίηση που εξέφρασαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι παραδόθηκε στη μητέρα του

Peristeri News

Leave a Comment