PeristeriNews.gr
Διεθνή

ΠΓΔΜ: Στις κάλπες για το δημοψήφισμα οι πολίτες


Στις κάλπες για το δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της ΠΓΔΜ.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να κλείσουν 12 ώρες μετά, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 10:00 το βράδυ.

Το ερώτημα, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι: «Συμφωνείτε με την ένταξη της ”Δημοκρατίας της Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της ”Μακεδονίας” και της Ελλάδας;».

Οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν την επικράτηση του «ναι». Υπενθυμίζεται ότι για την εγκυρότητα του αποτελέσματος απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 50% του εκλογικού σώματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται άκυρο.

Tην Πέμπτη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες της χώρας του να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για το ονοματολογικό, τονίζοντας ότι οι ίδιοι κρατούν το κλειδί για να γίνει η γειτονική χώρα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. «Αυτοί που ψηφίζουν είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν. Εάν η συντριπτική πλειοψηφία ψηφίζει “ναι”, θα ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», σημείωσε.

Από την πλευρά του, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, κάλεσε τους συμπολίτες του να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, κάνοντας λόγο για «ιστορική αυτοκτονία». «Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω. Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Leave a Comment