PeristeriNews.gr
Συνταγές

Παστίτσιο


Παστίτσιο. Πλούσιο, γευστικό, ότι πρέπει για το καθημερινό, αλλά και το επίσημο τραπέζι μας.

Υλικά

1 πακέτο ή 500 γραμ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
1 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
ένα φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο

Για τη σάλτσα κιμά

400 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
200 γραμ. χοιρινός κιμάς
μισό φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
400 γραμ. φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ, περασμένα στο μούλτι
1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
μισό φλυτζ. τσαγιού κρασί
1 πρέζα ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλλα
ένα τέταρτο κουτ. γλυκού μπαχάρι
ένα τέταρτο κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κρασοπότηρο νερό

Για την μπεσαμέλ

Ενάμιση λίτρο φρέσκο γάλα
12 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
5 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
3 αυγά φρέσκα
ένα τέταρτο κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μισό φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση

Για τα μακαρόνια

Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο παγωμένο νερό.

Στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.

Για τον κιμά

Σε χαμηλή φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι για 3΄ περίπου, μέχρι να γίνει διάφανο.

Τότε προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε επιπλέον για 10΄ περίπου, απλώνοντάς τον με κουτάλα και διαλύοντας τους σβόλους, αφού έχει τσιγαριστεί πολύ καλά το σβήνουμε με κρασί.

Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι.

Τελειώνουμε με το νερό.

Σκεπάζουμε τον κιμά και σιγοβράζουμε για 25΄- 30΄ περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του.

Για την μπεσαμέλ

Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.

Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα, για να μην σβολιάσει και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.

Αποσύρουμε από τη φωτιά το αφήνουμε να κρυώσει λίγο, χτυπάμε ελαφρός τ᾿ αυγά και τα ρίχνουμε μαζί με το κεφαλοτύρι και είμαστε έτοιμοι. (Σε περίπτωση που μας σβολιάσει, τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός).

Τελική σύνθεση

Σ᾿ ένα λαδωμένο βαθύ, πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, ρίχνουμε τα δύο τρίτα απ᾿ τα μακαρόνια προσθέτουμε το ένα φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι και τα περιχύνουμε με 3 – 4 κουταλιές μπεσαμέλ.

Ανακατεύουμε και τα στρώνουμε καλά στο ταψί, πατώντας τα ελαφρά, με το χέρι μας.

Αδειάζουμε τον κιμά πάνω στα μακαρόνια και μ᾿ ένα κουτάλι απλώνουμε να πάει παντού.

Κάνουμε την επόμενη στρώση, με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τα περιχύνουμε με την μπεσαμέλ.

Κουνάμε ελαφρά το ταψί, να στρώσει η επιφάνεια του παστίτσιου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για μία ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Το βγάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πώς να φτιάξετε Paloma

Peristeri News

Μπακαλιάρος στο φούρνο

Peristeri News

Σπετσοφάι με χωριάτικο λουκάνικο

Peristeri News

Leave a Comment