PeristeriNews.gr
Πολιτική

Παρατείνεται με ελαφρές βελτιώσεις ο νόμος Παρασκευόπουλου


Με νέα ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης παρατείνεται ο νόμος Παρασκευόπουλου (άρθρο 43 του Ν. 4489/2017) για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Οι διατάξεις του θα ισχύουν έως ότου ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, ωστόσο προβλέπονται ορισμένες αλλαγές με στόχο τη βελτίωση διατάξεων που στην πράξη έχουν αποδειχθεί προβληματικές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο νόμος Παρασκευόπουλου θα συνεχίσει να ισχύει ως την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα. Όμως, εάν ο κρατούμενος που θα αποφυλακιστεί με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου υποπέσει σε νέο αδίκημα και καταδικαστεί σε ποινή ενός έως τριών ετών, τότε προβλέπεται ότι θα επιστρέφει και πάλι στο καθεστώς κράτησης και θα εκτίει ολόκληρη την ποινή που του έχει επιβληθεί.

Με τη νέα διάταξη διατηρούνται σε ισχύ οι εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί επί υπουργίας Σταύρου Κοντονή για κρατουμένους που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα, ανθρωποκτονίες και λοιπά, οι οποίοι δεν τυγχάνουν των ευεργετικών διατάξεων για να βγουν νωρίτερα, αλλά προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις αυτές μπορούν να αποφυλακίζονται υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό ή θα έχουν ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Προβλέπεται, επίσης, ότι για τις πρόωρες αποφυλακίσεις – πχ περίπτωση Φλώρου – ο νόμος αυστηροποιείται, οι δικαστές θα έχουν πλέον την δυνατότητα να ερευνούν σε κάθε περίπτωση με πραγματογνωμοσύνες την εγκυρότητα των ιατρικών πιστοποιητικών και, αν αυτά είναι πλαστά, θα ανακαλείται σε κάθε περίπτωση η αποφυλάκιση. Για το θέμα αυτό η εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει την τροποποίηση του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα.

Η παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.

Για το ίδιο θέμα, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολίασε, μέσω Twitter: «Αυτό σημαίνει κράτος εφησυχασμένων γραφειοκρατών. Όλοι – ακόμη και οι εμπνευστές του – παραδέχονται ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου απέτυχε, και σήμερα αποφάσισαν ξανά την παράτασή του! Με το πάσο σας παιδιά. Οι γειτονιές υποφέρουν, δεν είναι δα και σημαντικό».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Leave a Comment