PeristeriNews.gr
Editorial

Παραπληροφόρηση: Η μάστιγα του Facebook


Πόσες φορές, κάνοντας ένα scroll στον τοίχο μας στο Facebook, έχουμε αντιμετωπίσει βομβαρδισμό από άχρηστες, ψεύτικές ή παραπλανητικές ειδήσεις;

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της μαζικής χρήσης του Facebook αλλά και λόγω της έλλειψης γνώσης από υπολογιστές που έχουν κυρίως οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες, τείνουν τα fake news αλλά και η παραπληροφόρηση να γίνουν κυρίαρχος στο Facebook, καθιστώντας το μέσο κοινωνικής δικτύωσης πολλές φορές αναξιόπιστο.

Ας προσπαθήσουμε να δούμε μερικούς από τους λόγους όπου τα fake news αναπαράγονται μαζικά στο Facebook:

  • Μία από τις μεγαλύτερες αιτίες για τις οποίες οι ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται στο Facebook, είναι επειδή οι χρήστες απορροφούνται από τους τίτλους και δεν μπαίνουν στον κόπο να διαβάσουν το άρθρο.
  • Μερικές φορές, αληθινές ειδήσεις μπορεί να τροποποιηθούν και να επανεμφανιστούν ακόμα και χρόνια μετά το γεγονός, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ψεύτικη σύγχυση των πραγματικών γεγονότων.
  • Οι φωτογραφίες και τα βίντεο μπορεί να βγουν εκτός πλαισίου, προκειμένου να υποστηρίξουν μια ψεύτικη ιστορία. Για παράδειγμα, ένα βίντεο ή μια φωτογραφία που δεν φέρει ημερομηνία, και μπορεί να είναι παλιά, μπορεί να συνοδεύουν μια καινούρια είδηση για να την ενισχύσουν.
  • Δεν είναι μόνο οι πολιτικές ειδήσεις που μπορεί να είναι παραπλανητικές. Υπάρχουν ιστοσελίδες οι οποίες ειδικεύονται στο να παρουσιάζουν ως αληθινές, ειδήσεις οι οποίες είναι 100% ψεύτικες. Χαρακτηριστικό αυτών των ιστοσελίδων είναι η μη αναφορά σε πηγές.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που είναι πιθανό να παρουσιάζεται μία αληθινή είδηση, αλλά να λαμβάνεται με καχυποψία από τον κόσμο, λόγω των όσων προαναφέρθηκαν.

Άρα καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα: Πόσο ασφαλείς είναι οι ειδήσεις που διαβάζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Αξίζει να τις λαμβάνουμε υπόψιν; Μήπως θα πρέπει τελικά να είμαστε πιο προσεκτικοί στις ειδήσεις που διαβάζουμε και από που τις διαβάζουμε;

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τι μας έμαθαν οι φετινές δημοτικές εκλογές

Peristeri News

Ζούμε στη χώρα που δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει

Peristeri News

Και όταν τα κάψετε όλα τι θα έχετε να κάψετε μετά;

Peristeri News

Leave a Comment