PeristeriNews.gr
Οικονομία

Παρακράτηση μισθών για χρέη στο Δημόσιο


Μέχρι και το ένα τέταρτο του μισθού τους μπορεί να χάσουν οι συστηματικά ασυνεπείς φορολογούμενοι αν δεν τακτοποιούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην εφορία.

Μέχρι και το ένα τέταρτο του μισθού τους μπορεί να χάσουν οι συστηματικά ασυνεπείς φορολογούμενοι αν δεν τακτοποιούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην εφορία. Στην κατάσχεση μισθών οφειλετών του Δημοσίου προχωρά η Εφορία, με βάση τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών που προβλέπονται στη φορολογική νομοθεσία.

Η ρύθμιση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί ανά πάσα στιγμή, στην περίπτωση που οι οφειλές των φορολογούμενων είναι ληξιπρόθεσμες, έχουν αγνοήσει τις συνεχείς οχλήσεις της εφορίας και δεν έχουν μπει ποτέ σε κάποια από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις εξόφλησης.

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ακόμη και σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων αλλά και σε συντάξεις, διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας, ότι προϋπόθεση είναι το εναπομείναν υπόλοιπο της κατάσχεσης να μην είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι, το μέτρο δεν εφαρμόζεται για πρώτη φορά αλλά πλέον η εφαρμογή αυτή θα είναι εντατική, υπο το φως της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Ο νόμος της κατάσχεσης τμήματος του μισθού υπό προϋποθέσεις ισχύει εδώ και δεκαετίες και ήδη έγινε πράξη σε 20 υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Βασίλης Αλεβιζόπουλος δήλωσε στη ΝΕΤ οτι «20 υπάλληλοι της υπηρεσίας έχουν υποστεί κατασχέσεις μισθών, ενώ απειλούνται και με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από τράπεζες, καθώς μένουν απλήρωτες οι δόσεις στεγαστικών και άλλων δανείων».

Η πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών Φρόσω Σταυράκη δήλωσε στο ΒΗΜΑ FΜ οτι ο νόμος έχει ενεργοποιηθεί και το μέτρο εφαρμόζεται με ένταση τους τελευταίους μήνες.

Στο εξής οι «κατ’ επάγγελμα» ασυνεπείς θα πέφτουν στα δίχτυα του υπουργείου οικονομικών, καθώς ήδη έχει λάβει δράση ειδική μονάδα είσπραξης. Ειδικά για μεγάλα ποσά η είσπραξη θα γίνεται από ιδιώτες ελεγκτές αλλά και δικηγορικά γραφεία. Η εφορία ειδοποιεί τον εργοδότη με ειδικό έγγραφο με το οποίο του ζητά να καταβάλλει μέρος της οφειλής, αλλά με την προϋπόθεση το εναπομείναν ποσό της κατάσχεσης να μην είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

Να θυμίσουμε οτι με βαση πρόσφατο νόμο όσοι οφείλουν στην εφορια περισσότερα από 5000 ευρώ μπορεί να οδηγηθούν στο αυτόφωρο. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει απο τις εφορίες να ενημερώσουν όσους έχουν βεβαιωμένες οφειλές.

Πέρα από την κατάσχεση του μισθού η εφορία μπορεί να προχωρήσει και σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης έχει πλήρη κυριότητα σε αυτά.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο 2,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

Peristeri News

Eurobank: Ξεπέρασε τους στόχους η κερδοφορία το 2023

Peristeri News

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Leave a Comment