PeristeriNews.gr
Οικονομία

Παράνομη η νομιμοποίηση ημιυπαίθριων χώρων


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε αντισυνταγματική την πρακτική και στους παραδοσιακούς οικισμούς και ζητά κατεδάφιση

Ένα ακόμα βήμα κατά της νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων έκανε η η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία με νέα απόφασή της έκρινε αντισυνταγματική την πρακτική και στους παραδοσιακούς οικισμούς και ζητά κατεδάφιση.

Πέρυσι, το ΣτΕ είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων εντός και εκτός σχεδίου πόλεων και έκρινε μάλιστα ότι πρέπει να κατεδαφίζονται άμεσα.

Όπως έκρινε το Συμβούλιο, η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων προσκρούει σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, όπως για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολεοδομίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού της αξίας και της προσωπικότητας του πολίτη.

Η απόφαση πάντως δεν αφορούσε ευθέως το «νόμο Σουφλιά», αλλά ένα αυθαίρετο ξενοδοχείο στην Εκάλη. Η τελευταία υπόθεση που εξέτασε το ΣτΕ αφορά παραδοσιακό οικισμό στην Ερμούπολη Σύρου.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίηση της νέας γενιάς των αυθαιρέτων εντός ή εκτός σχεδίου πόλεων ή εντός παραδοσιακού οικισμού που κτίστηκαν μετά την 31η Ιανουαρίου 1983 που άρχισε η ισχύς του «νόμου Τρίτση» (Ν.1337/1983), τα οποία έπρεπε κανονικά ήδη να είχαν κατεδαφιστεί.

Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, έχει ως συνέπεια την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και την νόθευση και συνεχή ανατροπή του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδιασμού, υπογραμμίζεται στην απόφαση.

Ακόμη, παραβιάζεται επιπρόσθετα η «συνταγματική επιταγή για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας και του παραδοσιακού πολεοδομικού τους ιστού».

Κατόπιν αυτών η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε την από 13.9.2004 απόφαση του Νομάρχη Κυκλάδων που εξαιρέθηκε από την κατεδάφιση τριώροφη οικοδομή στην Ερμούπολη της Σύρου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3044/2002, όπως επίσης ακυρώθηκε και η από 22.9.2004 απόφαση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων με την οποία επετράπη η ηλεκτροδότηση της εν λόγω οικοδομής.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment