PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Παράθυρο για σύνταξη έως το τέλος του χρόνου


Την πόρτα εξόδου στη σύνταξη προλαβαίνουν να ανοίξουν μέχρι το τέλος του έτους χιλιάδες ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με μειωμένα όρια συνταξιοδότησης.

Την πόρτα εξόδου στη σύνταξη προλαβαίνουν να ανοίξουν μέχρι το τέλος του έτους χιλιάδες ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με μειωμένα όρια συνταξιοδότησης.

Μία σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων επιτρέπουν την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη για όσους πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Ωστόσο όσοι δεν «κλείδωσαν» το δικαίωμα μέχρι το τέλος της περσινής χρονιάς ακολουθούν πλέον τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης, που ισχύουν σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα από 1ης Ιανουαρίου 2013 πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 και μειωμένη στα 62 (εναλλακτικά πλήρης σύνταξη δίνεται στα 62, αλλά με 40 έτη ασφάλισης). Αντιθέτως, όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 μπορούν να αξιοποιήσουν μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων, που επιτρέπουν ακόμα και σε 50ρηδες την έξοδο στη σύνταξη. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως οι θετικές διατάξεις έχουν επανειλημμένα μπει στο «μικροσκόπιο» της τρόικας.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι ασφαλίστηκαν στο Δημόσιο και στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών μέχρι το τέλος του 1982. Οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι μπορούν να πάρουν σύνταξη με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου, ενώ οι έγγαμες γυναίκες μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να αποχωρήσουν ακόμα και με 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης.

Κερδισμένες είναι και οι μητέρες ανήλικων τέκνων που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων έτη ασφάλισης και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου «κλειδώνουν» το δικαίωμα και μπορούν φύγουν με το κατά περίπτωση όριο ηλικίας (που κυμαίνεται από το 50ο έως το 60ο έτος).

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Φορτηγό παρέσυρε γυναίκα στη λεωφόρο Θηβών

Peristeri News

Έκτακτο δελτίο καιρού με βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Peristeri News

Ο δράστης ήρθε στην Ελλάδα λίγες ώρες πριν μαχαιρώσει την 22χρονη στην Ερμού

Peristeri News

Leave a Comment