PeristeriNews.gr
Πολιτική

Παράδοση – παραλαβή των Υπουργείων


Με το Υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε η παράδοση – παραλαβή των Υπουργείων από τους απερχόμενους στους νέους Υπουργούς και Υφυπουργούς.

Παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Εξωτερικών

Μήνυμα ενότητας για την προάσπιση των δικαιωμάτων της χώρας έστειλε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη του ΥΠΕΞ από τον απελθόντα υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο.

«Η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις» ανέφερε ο νέος υπουργός Εξωτερικών κατά την καθιερωμένη τελετή παράδοσης – παραλαβής.

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επιδιώξει συναινέσεις στην εξωτερική πολιτική αποσκοπώντας στη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα για την προάσπιση των δικαιωμάτων της χώρας» πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «με τους συνεργάτες μου και με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου Εξωτερικών θα προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας, θα αναπτύξουμε την οικονομική διπλωματία και θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τον απόδημο ελληνισμό».

Την ελπίδα ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου θα διασφαλίσει το κλίμα ειρήνης και συνεργασίας στο εσωτερικό του υπουργείου, αλλά και της εθνικής ομοψυχίας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής εξέφρασε από την πλευρά του ο Γ. Κατρούγκαλος.

Παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Εσωτερικών

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παρέδωσε τα «κλειδιά» του υπουργείου Εσωτερικών στον νέο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο.

Νέο εκλογικό νόμο με κατάργηση της απλή αναλογικής, δυνατότητα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού και νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων, προανήγγειλε ότι θα προωθήσει άμεσα ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του ΥΠ.ΕΣ..

Νωρίτερα, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επισήμανε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι «να υπηρετήσει τον Έλληνα πολίτη και να γίνει το Δημόσιο στη συνείδηση των Ελλήνων μια απολύτως πετυχημένη υπόθεση εξυπηρέτησης της ελληνικής κοινωνίας».

Παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Μήνυμα πως η νέα ηγεσία δεν έρχεται για να γκρεμίσει, αλλά για να χτίσει με ταχύτητα την υλοποίηση των επενδύσεων, σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως είπε ο νέος υπουργός «θα διασφαλίσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση των επενδύσεων, προκειμένου να εισακουστεί η λαϊκή εντολή και να υλοποιηθεί το όραμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Παράλληλα ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, για την ενημέρωση και όπως είπε θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια στο έργο του υπουργείου, καθώς οι επενδυτές για να έρθουν θα πρέπει να βλέπουν ένα σοβαρό κράτος.

Από την πλευρά του ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε τον νέο υπουργό για τις εκρεμμότητες, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), ενώ ανέφερε ότι υπάρχει έτοιμο νομοθέτημα για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν έργα με πολυετή ορίζοντα.

Παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε στο νέο υπουργό της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Χρήστο Σταϊκούρα o Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Θα εργαστώ έντιμα και σκληρά. Το συμφέρον της χώρας και των πολιτών θα είναι στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μου. Θα κρατήσουμε τα όσα θετικά έγινα τα προηγούμενα χρόνια και θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά. Θα επιδιορθώσουμε όμως σφάλματα και θα αξιοποιήσουμε το πλούσιο δυναμικό του υπουργείου. Καλώ όλους να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Εμείς με την στρατηγική και τις πολιτικές μας θα επιδιώξουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις και να δημιουργήσουμε καλές θέσεις εργασίας», είπε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Σταϊκούρα στην τοποθέτησή του, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε και τον απερχόμενο υπουργό, Ευκλείδη Τσακαλώτο για την ενημέρωση.

Παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα από τον πρωθυπουργό η ανάθεση αυτού του χαρτοφυλακίου. Η ασφάλεια ταυτίζεται με την Δημοκρατία. Χωρίς την ασφάλεια η Δημοκρατία σαπίζει», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στις δηλώσεις του παραλαμβάνοντας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την απερχόμενη υπουργό, Ολγα Γεροβασίλη.

«Ποτέ ξανά Μάτι», τόνισε αναφερόμενος στην φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι βούλησή του είναι να δοθούν σκληρές μάχες για το έγκλημα και να προστατεύσουμε – όπως είπε – και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. «Είναι τιμή για μένα η ανάθεση αυτού του χαρτοφυλακίου. Πρέπει να προστατεύουμε τις περιουσίες των πολιτών, η ασφάλεια είναι το μέγιστο αγαθό» είπε για να προσθέσει:

«Χωρίς την ασφάλεια κυριαρχεί ο φόβος, που είναι η χαρά του ρατσιστή και του ακροδεξίου. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε ένα έργο, μία μεγάλη προσπάθεια να εμπεδώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στον κόσμο. Να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση. Να είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο. Να εργαστούμε για να μειώσουμε το έγκλημα. Να είμαστε όλοι περήφανοι που υπηρετούμε αυτό το λειτούργημα».

Παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Υγείας

Ο Ανδρέας Ξανθός, παρουσία πολλών εργαζομένων του υπουργείου, και απουσία του απερχόμενου αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, έδωσε τη σκυτάλη στο νέο υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και στον τεχνοκράτη υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, οι οποίοι φάνηκαν να έχουν επίγνωση των δύσκολιών σε ένα υπουργείο που από πολλούς δικαίως και διαχρονικά θεωρείται ως μια από τις ηλεκτρικές καρέκλες κάθε κυβέρνησης.

Στον χαιρετισμό του ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας φάνηκε να γνωρίζει το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει. Είπε ότι με τον υφυπουργό του θα γυρίσουν όλη τη χώρα και θα επισκεφθούν όλες τις δομές Υγείας, θα καταγράψουν τα προβλήματα «και θα αναδειξούμε τους μικρούς ήρωες, γιατρους νοσηλευτές και διοικητικούς του ΕΣΥ». Όπως είπε η εικόνα που έχει η κοινή γνώμη για την υγεία είναι κακή και εξήγησε ότι «επικεντρό της δική μας πολιτικής θα είναι ο άνθρωπος».

Όπως ανέφερε ο νέος υπουργός Υγειάς «θα κριθούμε από το αν έχουμε δεύτερη βάρδια τον αξονικό, υγειονομικό υλικό στα νοσοκομεία και μικρότερη ταλαιπωρία γαι τους πολίτες, οι μάζες θα ξεκινήσουν από τα μικρά και καθημερινά». Τέλος, ξεκαθάρισε και κάλεσε όσους έχουν διάθεση ρεμβασισμού «να μείνουν μακριά από το υπουργείο Υγείας».

Ο απερχόμενος υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, γνωστός για τους ήπιους τόνους που επέλεξε κατά την διοίκηση του υπουργείου Υγείας, έκανε έναν απολογισμό του έργου του. Παρέδωσε κάνοντας λόγω «για πολιτικό πολιτισμό και για ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα διακυβέρνησης». Αναφερόμενος στην μεγίστη προτεραιότητα για την δική του θητεία στο υπουργείο Υγείας είπε ότι είναι περήφανος, «γιατί μέσα σε περίοδο κρίσης καταφέραμε να διασφαλίσουμε να μείνει όρθιο λειτουργικό, προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Αναφερόμενος στη συνέχεια των προσπαθειών, είπε ότι δεν θα πρέπει να έγκαταλειφθούν βασικοί στόχοι που έχουν τεθεί, όπως «αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό και έμφαση στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστικών από τα νοσοκομειά».

Ο νέος υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης που έχει δουλέψει αθόρυβα για πολλά χρόνια στο χώρο της Υγείας και κυρίως στην χάραξη πολιτικών, ήταν μετρημένος στα λόγια του, ωστόσο προέβλεψε ότι «θα είμαστε πετυχημένο δίδυμο και θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα».

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Με το προβλεπόμενο από το πρωτόκολλο τελετουργικό πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Πενταγώνου η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Με την μπάντα των ενόπλων δυνάμεων να παιανίζει τον εθνικό μας ύμνο ο νέος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός (πρώην α/ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής) παρέλαβαν την ηγεσία των Ε.Δ. από τον απερχόμενο Ευάγγελο Αποστολάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Παναγιώτη Ρήγα.

Παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Παιδείας

«Με ιδιαίτερο αίσθημα τιμής και ευθύνης αναλαμβάνω τα καθήκοντά μου στην νευραλγική θέση της παιδείας, που είναι κρίσιμη γιατί καθορίζει το μέλλον της χώρας» δήλωσε σήμερα η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, χαρακτηρίζοντας την Παιδεία «την μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα».

Η κυρία Κεραμέως μίλησε για την ανάγκη συναινέσεων στον χώρο της παιδείας και είπε ότι θα επιδιώξει ταχύτητα στις αποφάσεις της χωρίς όμως να αιφνιδιάσει κανέναν. Σχετικά με το θέμα των θρησκευμάτων κάλεσε ιεράρχες, ιεροδιδασκάλους και συνεργαζόμενους φορείς σε έναν ανοικτό διάλογο με το υπουργείο. Συνεργασία ζήτησε επίσης από τους επαγγελματικούς φορείς και τις σχετιζόμενες με το υπουργειο ενώσεις.

«Σήμερα δεν είναι ημέρα απολογισμών ή σύγκρισης των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων» είπε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

«Δεν υποστηρίζω ότι έγιναν όλα τελεία, όμως κάναμε μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν πάγια προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος», πρόσθεσε. Ο κ. Γαβρόγλου μίλησε για «εργαλειοποιηση» της έρευνας μέσω της μεταφοράς της στο υπουργείο Ανάπτυξης θεωρώντας ότι η κίνηση αυτή έχει ισχυρό ιδεολογικό συμβολισμό και θα αποβεί εις βάρος των Ανθρωπιστικών σπουδών.

Ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας πρότεινε την κατάτμηση του υπουργείου: Να χωριστεί σε ένα υπουργείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ένα δευτεροβάθμιας και ένα τριτοβάθμιας, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει γιατί περίμενε την ημέρα της αποχώρησης του από για να καταθέσει την πρόταση αυτή.

Ο απερχόμενος υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης δήλωσε ότι μετά από 4,5 χρόνια θητείας του στο υπουργείο μπορεί να δηλώσει πως άλλαξε ριζικά το τοπίο της έρευνας, αυξήθηκαν θεαματικά οι πόροι για την παιδεία και δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο Δικτυο ακριβείας για την αντιμετώπιση των ογκολογικών η νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.

Παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Τουρισμού

Αλλαγή σελίδας και στην ηγεσία του τουρισμού σήμερα, με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, όπου και επίσημα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου, μετά την τελετή παράδοσης παραλαβής.

Στην διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής που έλαβε χώρα στο υπουργείο Τουρισμού, ο νέος υπουργός Χάρης Θεοχάρης στάθηκε στη σημασία του τουρισμού, ως τον πυλώνα που μπορεί να έχει το δικό του ισχυρό μέρισμα στην ανάπτυξη της χώρας. Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να γυρίσει στην ανάπτυξη του 4% ετησίως και ο τουρισμός θα έχει σημαντική συνεισφορά σε αυτή την προσπάθεια. Ο νέος υπουργός Τουρισμού μίλησε για τα εργαλεία του ψηφιακού μάρκετιγκ και την στροφή στην καινοτομία, στην προσπάθεια ανάπτυξης της τουριστικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, αφού επεσήμανε ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση υπογράμμισε ότι το υπουργείου Τουρισμού έχει μεγάλες προκλήσεις και αναπτυξιακές δυνατότητες. Στο σημείο αυτό ο κ. Θεοχάρης δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας, επεσήμανε ότι μέλημα της νέας ηγεσίας θα είναι και η θωράκιση του τουριστικού προϊόντος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νέος υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας συμπλήρωσε ότι βούληση της νέας ηγεσίας είναι να παράξει πλούτο και καλά αμοιβόμενες νέες θέσεις εργασίας. «Θα παράξουμε βιόσιμη και ορατή ανάπτυξη σε όλους», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Θανάσης Θεοχαρόπουλος αφού στάθηκε στα πεπραγμένα του τουρισμού το προηγούμενο διάστημα, όπως αυτά αποτυπώνονται σε έσοδα και αφίξεις, αλλά και επενδύσεις, σημείωσε ότι το υπάρχον έργο πρέπει να έχει και συνέχεια. «Ο τουρισμός απαιτεί ενότητα και συνεργασία», τόνισε ο κ. θεοχαρόπουλος.

Ο τομέας του τουρισμού και των ταξιδίων στην Ελλάδα, το 2018, αναπτύχθηκε κατά 6,9% – με ρυθμό ανάπτυξης τρεισήμισι φορές υψηλότερο από το ρυθμό ανάπτυξης του συνόλου της εθνικής οικονομίας, που ήταν 2,0%, όπως επισημαίνεται σε έρευνα του το Παγκόσμιο Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC. Την ίδια στιγμή ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας, έναντι 10,4% που είναι αντίστοιχα το παγκόσμιο ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι ένα στα πέντε ευρώ που δαπανήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος προήλθε από τον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδίων, και αντιστοιχούν σε δαπάνες ύψους 37,5 δισ. ευρώ (44,6 δισ. δολάρια). Επίσης, το ένα τέταρτο της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό, και ισοδυναμεί με 988.600 θέσεις εργασίας. Το 2019, ο αριθμός αυτός προβλέπεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, για πρώτη φορά από τότε που το WTTC καταγράφει την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Το 2018 η Ελλάδα προσέλκυσε επιπλέον 9 εκατομμύρια τουρίστες φτάνοντας το 2018 τα 33 εκατομμύρια μαζί με τους επισκέπτες της κρουαζιέρας.

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Ναυτιλίας

«Το ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα είναι προϊόν συνεργασίας της ελληνικής πλοιοκτησίας και της ελληνικής ναυτεργασίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής. Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή τη συνεργασία και ζήτησε τη διεύρυνσή της.

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα να βρίσκομαι ανάμεσα σε όλους εσάς» ήταν το μήνυμα του νέου υπουργού.

«Τους ξεχωριστούς ανθρώπους» συνέχισε «που αποτελείται τους πρεσβευτές της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας. Όλους εσάς που κάτω από αντίξοες συνθήκες επιχειρείτε σε ένα δύσκολο, ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και πασχίζετε καθημερινά για την ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας και έχετε καταφέρει η ελληνική ναυτιλία να είναι η πρώτη δύναμη».

«Αποτελείτε τους εκπροσώπους του πιο υγιούς και εξωστρεφούς τομέα της ελληνικής οικονομίας που χρόνια τώρα χτίζει γέφυρες επικοινωνίας της Ελλάδος με τον έξω κόσμο και φροντίζετε ώστε η ελληνική σημαία να κυματίζει στα πέρατα του κόσμου» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Βρίσκομαι σε γνωστά μέρη. Για εννέα μήνες βρισκόμουν εδώ το 2009. Σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα παρέδωσα και εγώ στο παρελθόν. Η πολιτική κάνει κύκλους. Νομίζω ότι η σημερινή παράδοση-παραλαβή είναι ένδειξη πολιτικού πολιτισμού και αυτό είναι κατάκτηση για τη Δημοκρατία», είπε μεταξύ άλλων ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης παραλαμβάνοντας το υπουργείο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

«Κηρύσσουμε ψηφιακό ανένδοτο» ήταν η χαρακτηριστική φράση του νέου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Πιερρακάκη, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, από τον προκάτοχο του, Νίκο Παππά.

Ο νέος υπουργός, τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι «να κάνουμε τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη. Και αυτό θα γίνει».

Ανέφερε ότι είναι υπόθεση εθνικής ανάγκης η ψηφιοποίηση της χώρας και σε αυτή την προσπάθεια δεν θα μείνει κανείς πίσω, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ταλέντο στην πληροφορική, με καλούς επιστήμονες και ικανούς επιχειρηματίες.

Επίσης, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε τη μεγάλη σημασία της ενημέρωσης και υπογράμμισε προς τους εργαζόμενους, ότι η ηγεσία του υπουργείου θα είναι πάντα δίπλα τους «για να φέρουμε σε πέρας την εντολή που έχουμε πάρει, για το καλό των Ελλήνων».

Στο έργο του υπουργείου Ψηφιακής, Πολιτικής αναφέρθηκε ο απερχόμενος υπουργός, Νίκος Παππάς, ο οποίος ευχήθηκε καλή δύναμη στη νέα ηγεσία και πρόσθεσε ότι θα ασκείται αντιπολίτευση με στόχο την προώθηση του έργου που διευκολύνει τη ζωή των πολιτών.

Παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρέλαβε ο Μάκης Βορίδης, από τον απερχόμενο Υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη.

Τη διαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) προς όφελος και προς το συμφέρον των Ελλήνων αγροτών, έθεσε ως προτεραιότητα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Κατά τη διάρκεια της παράδοσης παραλαβής της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ο νέος υπουργός σημείωσε επίσης ότι «έχει συντελεστεί μεγάλη πολική αλλαγή» και πρόσθεσε ότι «έχουμε τη συναίσθηση και το βάρος της ευθύνης».

Στο θέμα της διαπραγμάτευσης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στάθηκε και ο απερχόμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος υπογράμμισε πως το βάρος ρίχθηκε στο να αποτραπεί η μείωση της χρηματοδότησής της, με το χτίσιμο συμμαχιών αλλά και με συστράτευση δυνάμεων.

Επίσης, τέθηκε το θέμα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο, όπως τονίστηκε από όλες τις πλευρές, αποτελεί και θα αποτελέσει το νούμερο ένα πρόβλημα που θα πλήξει τους αγρότες. Όπως είπε ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας, το βάρος αναμένεται να δοθεί εκεί, καθώς, από το 2050, το 60% των αρδευόμενων εκτάσεων δείχνουν ότι θα γίνουν ξερικές. Πρόσθεσε, δε, πως «έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να γυρίσει σελίδα η χώρα».

Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

«Ο πολιτισμός είναι βαθιά πολιτική έννοια» είπε η νέα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παραλαμβάνοντας σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από την προκάτοχο της, Μυρσίνη Ζορμπά.

Παρουσία εργαζομένων του υπουργείου και έχοντας στο πλευρό της τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη «έναν πολύπειρο πολιτικό που έχει φέρει σε πέρας με επιτυχία ό,τι του έχει ανατεθεί» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Λίνα Μενδώνη επέστρεψε από σήμερα ως υπουργός πλέον του υπουργείου, του οποίου έχει διατελέσει επί μια δεκαετία γενική γραμματέας.

«Έχουμε εντολή από τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη να συμβάλουμε στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας με την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου» τόνισε η κ. Μενδώνη στην τελετή παραλαβής/παράδοσης. Μίλησε επίσης για «την ολοκλήρωση βιώσιμου πολιτισμού με όχημα τα μνημεία, όπου αυτός διαθέτει: από την Κνωσσό, τη Ρόδο, τη Μεσσήνη, τη Δήλο, την Ακαδημία Πλάτωνα έως φυσικά την Αμφίπολη». Υπογράμμισε επίσης τον στόχο για «ολοκλήρωση και άμεση λειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης, του ΕΜΣΤ και του Ακροπόλ».

Αναφερόμενη στον πολιτισμό ως μείζον αξιακό, συμβολικό και οικονομικό κεφάλαιο, η κ. Μενδώνη έθεσε ως πλαίσιο τη σχέση του πολιτισμού με την κλιματική αλλαγή, την κοινωνική ενσωμάτωση, την παιδεία, την οικονομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, και τις επενδύσεις.

«Ό,τι καλό έχει γίνει θα κρατηθεί. Το κράτος έχει συνέχεια, χωρίς ιδεοληψίες» υπογράμμισε η νέα υπουργός καλώντας την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου εάν επιθυμούν σε λίγες ημέρες «να ξαναδούμε έναν -έναν φάκελο, να συζητήσουμε ανοιχτά, με διαφάνεια και χωρίς προκατάληψη για όλα τα θέματα».

Παραδίδοντας τη σκυτάλη στη Λίνα Μενδώνη η απερχόμενη υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «παραδίδουμε το ΥΠΠΟΑ ελεύθερο βαρών και υποθηκών, που είχαν συσσωρευθεί στο παρελθόν από έργα οιωνοί ανολοκλήρωτα, ασαφείς διαδικασίες και ελλείψεις κανονιστικών πλαισίων αλλά ακόμη και από διοικητικά και ποινικά κολάσιμες πράξεις. Διασφαλίσαμε απέναντι σε κάθε επιβουλή τη δημόσια κτήση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού με όρους σεβασμού και αειφορίας, απέναντι σε αυθαιρεσίες, ιδιωτικοποιήσεις και αποικιοκρατικές βλέψεις. Δρομολογήσαμε και φέραμε σε πέρας μεγάλα έργα με όλους τους κανόνες και την απαραίτητη δεοντολογία που απαιτείται» είπε μεταξύ άλλων η Μυρσίνη Ζορμπά.

Παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών. Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και τους συνεργάτες του, για το έργο που πραγματοποίησαν όλο αυτό το διάστημα.

«Παρά τις πολύ συχνές διαφωνίες που είχαμε, παρόλα αυτά ποτέ δεν υπήρξε καμία προσωπική αντιπαράθεση» τόνισε ο Κώστας Καραμανλής δηλώνοντας πως «όπου βρούμε πράγματα σωστά θα τα συνεχίσουμε, εκεί που διαφωνούμε θα τα αλλάξουμε». Πρόσθεσε ωστόσο πως η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα για τις υποδομές, το οποίο «θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε. Προεκλογικά δεν κάναμε μεγαλόσχημες υποσχέσεις. Πιστεύουμε στα σημαντικά έργα που πρέπει να γίνουν και καλό είναι όταν εξαγγέλλουμε κάτι, να υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για να μην λέγονται λόγια του αέρα».

Σε ότι αφορά τα μεγάλα έργα υποδομών και μεταφορών, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «πρέπει να γίνονται με χρονικό ορίζοντα 5ετιας, 10ετίας και 15ετίας. Επ’ αυτού έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς στη χώρα μας έχουμε το κακό τα μεγάλα έργα να τραβούν πολύ χρονικά». Κλείνοντας ευχήθηκε στον απερχόμενο υπουργό η αξιωματική αντιπολίτευση να αντιμετωπίσει «την Κυβέρνηση έτσι όπως την αντιμετωπίσαμε και εμείς,  στο πλαίσιο ενός πολιτικού πολιτισμού».

Από την πλευρά του ο κ. Σπίρτζης ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή για τη συνεργασία τους, εκφράζοντας την χαρά του να παραδίδει το υπουργείο σε έναν άνθρωπο της Νέας Δημοκρατίας που κράτησε στάση ευπρέπειας και πολιτισμού τα χρόνια που ήταν στην Αντιπολίτευση.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα που τον εμπιστεύτηκε 4,5 χρόνια καθώς και τους συνεργάτες του και τόνισε πως έκλεισε ένας μεγάλος πολυετής κύκλος, ο οποίος αφήνει πίσω του μεγάλα έργα υποδομών και πολλών θεσμικών αλλαγών.

Ευχήθηκε στο νέο υπουργό, όταν έρθει η σειρά του να παραδώσει «το ίδιο ή και μεγαλύτερο έργο από αυτό που παραδίδουμε εμείς». Καταλήγοντας, ο απερχόμενος υπουργός Χρ. Σπίρτζης  τόνισε ότι «τα έργα υποδομών δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε καμία περιφέρεια, αλλά στον ελληνικό λαό».

Παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Εργασίας

Τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε ο νέος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Σύμφωνα με τον νέο υπουργό, πρώτη προτεραιότητα είναι η δρομολόγηση της άμεσης έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, ενώ σημείωσε ότι μέχρι την 1η Ιουνίου 2020 το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται πλέον ψηφιακά.

Στόχος, όπως είπε, είναι η διαμόρφωση ενός προηγμένου ψηφιακού περιβάλλοντος, η δραστική απλοποίηση των διαδικασιών και η αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών, «για να επιλύσουμε οριστικά ένα ζήτημα που αποτελεί ανοιχτή πληγή στην αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και ολόκληρης της κοινωνίας». Όπως συμπλήρωσε, «σήμερα ξεκινάει με συγκεκριμένο διάγραμμα και πρόγραμμα το νοικοκύρεμα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι, λόγω της ενδεχόμενης χαλάρωσης που έχει επέλθει, από την προεκλογική περίοδο, η πρώτη πολιτική του απόφαση θα αφορά την αύξηση και την ενδυνάμωση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας που έχουν, ήδη, προγραμματιστεί στις τουριστικές περιοχές της χώρας για την πάταξη της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας, των καταχρηστικών συμπεριφορών, αλλά και κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Όπως είπε, δεύτερη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων «που ξεκινήσαμε την προηγούμενη περίοδο, κυρίως για σημαντικές οργανωτικές αλλαγές που άλλαξαν τη φυσιογνωμία και τις υπηρεσιακές δυνατότητες των υπηρεσιών του υπουργείου».

Επίσης, τόνισε ότι προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας αποτελεί η διαφάνεια σε κάθε δράση και ενέργεια. Συγκεκριμένα, είπε: «Ενδεικτικά, δρομολογούμε άμεσα την επανέκδοση σε μηνιαία βάση των στοιχείων του συστήματος “ΗΛΙΟΣ” για τις συντάξεις, που έχει διακοπεί, την αποκατάσταση και την έρευνα του ηλεκτρονικού μητρώου εκκρεμών συντάξεων και, ταυτόχρονα, την υλοποίηση της εντολής του Συνηγόρου του Πολίτη για τη δημοσιοποίηση και εμφάνιση του επανυπολογισμού των συντάξεων, διαμέσου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων».

«Εξοπλισμένος με συναίσθημα, εμπειρία, γνώση και αποφασιστικότητα, αλλά και με τους δύο άξιους συνεργάτες μου υφυπουργούς, είμαι αισιόδοξος και σίγουρος ότι θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν για τον κόσμο της εργασίας, τον συνταξιούχο και τον κάθε πολίτη» υποστήριξε ο κ. Βρούτσης.

Από την πλευρά της, η απερχόμενη υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο σημείωσε πως «παραλάβαμε μία αγορά εργασίας με την ανεργία στο 26%. Παραδίδουμε μία αγορά εργασίας που επουλώνει τις πληγές της κρίσης, έχοντας μειώσει την ανεργία κατά 8 μονάδες κι έχοντας δημιουργήσει πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, με το 70% της αύξησης των θέσεων να είναι πλήρους απασχόλησης. Επίσης, στο εξάμηνο φέτος, το ισοζύγιο των προσλήψεων-αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό κατά 296.000 θέσεις».

Η κ. Αχτσιόγλου συμπλήρωσε πως «παραδίδουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα με πλεόνασμα. Ένα ασφαλιστικό σύστημα στο οποίο οι περικοπές των συντάξεων είναι παρελθόν, ενώ από 1.1.2019, ξεκίνησαν οι αυξήσεις για 620.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Ένα ασφαλιστικό σύστημα στο οποίο η 13η σύνταξη επανήλθε έστω και τμηματική, ολόκληρης για τις χαμηλές συντάξεις και ποσοστιαίας για τις υπόλοιπες. Επίσης, παραδίδουμε μειωμένες κατά 70% τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που παραλάβαμε».

Παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Καλή επιτυχία στον νέο υπουργό Κώστα Τσιάρα και τον υφυπουργό Δημήτρη Κράνη ευχήθηκε ο απερχόμενος υπουργός Μιχάλης Καλογήρου, κατά την παράδοση-παραλαβής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Πυλώνα της Δημοκρατίας» χαρακτήρισε τη Δικαιοσύνη ο νέος Υπουργός Κώστας Τσιάρας, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που τον επέλεξε για αυτή τη θέση, τόνισε ότι η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να είναι χώρος πολιτικών αντιπαραθέσεων. «Ο καθένας μας κρίνεται στο τέλος της διαδρομής» ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

Ο υφυπουργός Δημήτρης Κράνης, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δήλωσε ότι «η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έρχεται για να μηδενίσει το έργο που έκανε η προηγουμένη κυβέρνηση. Αν χρειάζονται διορθώσεις, θα πρεπει να επιληφθεί μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή».

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στο έργο του, ο κ. Καλογήρου δήλωσε ότι η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου άφησε έναν προϋπολογισμό αυξημένο κατά 40 εκατ. ευρώ, χίλιες νέες θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και μια σειρά μεταρρυθμίσεων και νομοθετημάτων με στόχο τη βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ζήτησε από τους δικαστές να έχουν μετριοπάθεια, να δείχνουν επιείκεια, αλλά και ισχυρό αίσθημα ευθύνης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment