PeristeriNews.gr
Πολιτική

Παπανδρέου: « Η διαφάνεια αποτελεί χρέος μας προς τον πολίτη»


Επίσκεψή του Πρωθυπουργού στο Εθνικό Τυπογραφείο

«Για το καλό τής χώρας σπάμε κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Τυπογραφείο, το οποίο μπήκε στην ψηφιακή εποχή από την 1η Οκτωβρίου, με το πρόγραμμα «Διαύγεια» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Καμία απόφαση Υπουργείων, Περιφέρειας και Φορέων δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί εάν πρώτα δεν έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

«Η διαφάνεια αποτελεί χρέος μας στον πολίτη, η δε εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα “χτυπήσει” και πρακτικές που έχουμε ζήσει, ενώ αν είχε εφαρμοστεί νωρίτερα πολλά από τα γνωστά σκάνδαλα θα είχαν τουλάχιστον σταματήσει νωρίτερα».

Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε χθές το Εθνικό Τυπογραφείο, όπου και ενημερώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και τον Ειδικό Γραμματέα του Εθνικού Τυπογραφείου κ. Γκρίτζαλη για το πρόγραμμα “Δι@ύγεια”.

Όπως τόνισε η εφαρμογή του προγράμματος θα αναδείξει τις όποιες αδυναμίες της Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες δεν οφείλονται κατ’ ανάγκην στην διαφθορά, αλλά στην πολυνομία και την αλληλεπικάλυψη νόμων και αναφερόμενος στα προβλήματα αυτά έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση θέτει τον πήχη ψηλά με τελικό στόχο η Δημόσια Διοίκηση να καταστεί απλή και χρηστική για τον κάθε πολίτη αλλά και για τους επενδυτές Έλληνες και ξένους.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην αναπτυξιακή διάσταση της “Δι@ύγειας”, αναφέροντας πως αρκετοί ξένοι επενδυτές τού έχουν εκφράσει τους δισταγμούς τους για επενδύσεις στην Ελλάδα, λόγω αδιαφάνειας και πολυνομίας και εξαιτίας του δαιδαλώδους διοικητικού μηχανισμού.

Ο Πρωθυπουργός δίνοντας τα συγχαρητήριά του στην ομάδα του προγράμματος τόνισε ότι πρέπει και ο πολίτης να γίνει συμμέτοχος της προσπάθειας, βοηθώντας στο να αναδειχθούν τα όποια προβλήματα και επισήμανε πως με αυτές τις προσπάθειες η Ελλάδα γίνεται από τις πρωτοπόρες χώρες σε θέματα διαφάνειας. Μάλιστα όπως ανέφερε οι ξένοι συνομιλητές του, έχουν αναγνωρίσει την προσπάθεια αυτή ως “θετική και θαρραλέα”.

«Είμαστε εδώ για να σπάσουμε κατεστημένες αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρακτικές», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι μακροπρόθεσμος στόχος είναι η μετάβαση στην πλήρη ψηφιακή εποχή «ώστε να μην χρειάζεται χαρτί».

Ως «μεγάλη στιγμή της συλλογικής μας προσπάθειας» χαρακτήρισε την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αναφέροντας πως το πρόγραμμα είναι συνδεδεμένο με την απόφασή της κυβέρνησης να μην μπορεί να υλοποιηθεί καμία διοικητική πράξη αν δεν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο».

Επίσης τα δημόσια έγγραφα θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης, χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούν να εκτελεστούν πράξεις της Διοίκησης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment