PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Πανελλαδική στάση εργασίας των ιατρών την Τετάρτη


Πανελλαδική στάση εργασίας τις ώρες 8-12 θα κάνουν την Τετάρτη οι γιατροί με συγκέντρωση στις 08:30 στο υπουργείο Υγείας, ζητώντας να ενισχυθούν άμεσα τα νοσοκομεία και να μην μπουν οι εργολάβοι πάλι σε αυτά. καθώς, όπως λένε, στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο κράτος, προσφέροντας κάκιστη ποιότητα υπηρεσιών και συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), οι ανάγκες στη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια είναι πάγιες και διαρκείς. Δεν ξεκίνησαν ούτε τελειώνουν με τον κορωνοϊό.

Αυτή τη στιγμή 16.000 άτομα εργάζονται στα νοσοκομεία και τις άλλες υπηρεσίες υγείας με ελαστικές μορφές απασχόλησης και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθότι οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40.000. Κάποιοι εξ αυτών υπηρετούν με ανανεούμενες ετήσιες συμβάσεις χωρίς να μεσολαβεί ούτε μια ημέρα διακοπή.

«Το ίδιο το κράτος διαπιστώνει ότι το κενό τους είναι δυσαναπλήρωτο, γι’ αυτό και οδηγούνται σε συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Γι αυτό, αν και εξήγγειλαν προκήρυξη 2100 μόνιμων προσλήψεων με τάχιστες διαδικασίες πριν ένα χρόνο, ακόμη δεν ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Το δε επικουρικό προσωπικό εργάζεται 7 χρόνια χωρίς διακοπή. Συμμετείχαν στο διαγωνισμό 2Κ με αυξημένη μοριοδότηση και αρκετοί είναι εκτός των προσωρινών πινάκων επιτυχόντων. Αντίθετα, με την έκδοση των οριστικών πινάκων απολύονται.

Επίσης, εργάζονται 4.000 υγειονομικοί υπάλληλοι στα νοσοκομεία για 4ο χρόνο μέσω ΟΑΕΔ με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων καλύπτοντας αδιαμφισβήτητα πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και χωρίς ακόμα το Υπουργείο Υγείας να έχει ξεκαθαρίσει αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Στις υπηρεσίες στήριξης υπηρετούν 8.000 με ατομικές συμβάσεις εργασίας που ανανεώνονται συνεχώς. Οι περισσότεροι εργάζονται πάνω από 4 χρόνια και η κυβέρνηση με ασάφειες στη νομοθετική ρύθμιση που υποτίθεται παρατείνει τις συμβάσεις έως τέλος Σεπτεμβρίου άνοιξε το δρόμο της επιστροφής των εργολάβων. Αντί να διώξει τους εργολάβους και από τα υπόλοιπα νοσοκομεία όπου υπάρχουν, όπως ορίζει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους επαναφέρει σε όλα.

Οι εργολάβοι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο κράτος, προσφέροντας κάκιστη ποιότητα υπηρεσιών και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στους εργαζόμενους.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι σκόπιμα η κυβέρνηση δεν ψηφίζει Νομοσχέδιο που θα δίνει δυνατότητα στα νοσοκομεία σύναψης νέων συμβάσεων εργασίας στις υπηρεσίες στήριξης και ήδη προκηρύσσονται διαγωνισμοί για επιστροφή των εργολάβων. Κάποια νοσοκομεία ήδη έχουν αναθέσει τις εν λόγω υπηρεσίες σε εργολάβους διώχνοντας τους συμβασιούχους.

Όπως αναφέρει, η μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων είναι η μόνη λύση για να ανασάνει το σύστημα. Εάν τυχόν απολυθούν με τη λήξη των συμβάσεων θα είναι καταστροφικό για το σύστημα. Οι ισχυρισμοί ότι δήθεν δεν επιτρέπει το Σύνταγμα την μονιμοποίησή τους είναι ψέματα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ιδιώτες παθολόγοι ή γενικοί γιατροί εντάσσονται στον Προσωπικό Γιατρό

Peristeri News

Ελεύθερος ο 22χρονος που κατηγορείται για απόπειρα αρπαγής 16χρονης στο Χαϊδάρι

Peristeri News

Έκτακτη διακοπή νερού σήμερα στο Περιστέρι

Peristeri News

Leave a Comment