PeristeriNews.gr
Διεθνή

Πανίσχυρος Ιρανός υποστράτηγος νεκρός σε αμερικανική επιδρομή


Ο Ιρανός υπόστρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, τρεις ημέρες μετά την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ιράκ από φιλοϊρανούς διαδηλωτές.

Ανάμεσα στους οκτώ συνολικά νεκρούς από την επίθεση είναι και ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, δεύτερος τη τάξει στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ότιο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου. «Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του. Σκοπός – σύμφωνα με το Πεντάγωνο – ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων».

Μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Κασέμ Σουλεϊμανί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέβασε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μια εικόνα της αμερικανικής σημαίας, χωρίς να τη συνοδεύσει με κάποιο σχόλιο. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε όταν το Γαλλικό Πρακτορείο του ζήτησε να σχολιάσει τον θάνατο του Σουλεϊμανί.

Ο πανίσχυρος ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στο Ιράν κι ένας από τους πιο επίφοβους αντιπάλους για τις ΗΠΑ αλλά και για πολλούς από τους συμμάχους τους.

Οργή στην Τεχεράνη

Η είδηση προκάλεσε οργή στο Ιράν. Ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ,ορκίστηκε ότι η Τεχεράνη θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του Ιρανού υποστρατήγου. Το γεγονός ότι ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας» είναι «η επιβράβευση για τον ακούραστο αγώνα του όλα αυτά τα χρόνια (…) Αν το θέλει ο Θεός, το έργο και ο δρόμος του δεν θα σταματήσουν εδώ, και τους εγκληματίες που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του και με αυτό των άλλων μαρτύρων τους περιμένει αδυσώπητη εκδίκηση», έγραψε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε ανάρτησή του στο Twitter στη γλώσσα φαρσί.

«Όλοι οι εχθροί ας γνωρίζουν ότι ο ιερός πόλεμος της αντίστασης θα συνεχιστεί με διπλάσια ένταση, και τους μαχητές στον ιερό πόλεμο τους περιμένει η οριστική νίκη», ανέφερε ο Χαμενεΐ σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ρουχανί διαμήνυσε ότι το Ιράν και τα «ελεύθερα έθνη της περιοχής» θα πάρουν εκδίκηση από τις ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μεγάλο έθνος του Ιράν και άλλα ελεύθερα έθνη της περιοχής θα πάρουν την εκδίκησή τους από την εγκληματική Αμερική για αυτή τη φρικτή δολοφονία» ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ διαμήνυσε ότι η δολοφονία του επικεφαλής της Δύναμης Κουντς θα ενισχύσει την «αντίσταση» στην Μέση Ανατολή αλλά και σε διεθνές επίπεδο. «Η βαρβαρότητα και η ανοησία των αμερικανικών τρομοκρατικών δυνάμεων που δολοφόνησαν τον διοικητή Σουλεϊμανί (…) αναμφίβολα θα κάνει να ευδοκιμήσει το δέντρο της αντίστασης στην περιοχή και στον κόσμο», ανέφερε ο Ζαρίφ σε ανακοίνωσή του.

Όπως ανακοινώθηκε, το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν θα συγκληθεί εκτάκτως μετά την επίθεση.

Επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, από το όνομα της Ιερουσαλήμ στα περσικά, αρμόδιας για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό, ο υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράκ. Θεωρείται πως ήταν ο άνθρωπος-κλειδί στις πολιτικές διεργασίες για τον σχηματισμό της ιρακινής κυβέρνησης από το 2018. Ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στο Ιράν κι ένας από τους πιο επίφοβους αντιπάλους για τις ΗΠΑ αλλά και για πολλούς από τους συμμάχους τους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment