PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Πέθανε ο συνθέτης Βασίλης Δημητρίου


Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 70 ετών, ο γνωστός συνθέτης Βασίλης Δημητρίου, σκορπώντας θλίψη στο ελληνικό μουσικό στερέωμα.

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 70 ετών, ο γνωστός συνθέτης Βασίλης Δημητρίου, σκορπώντας θλίψη στο ελληνικό μουσικό στερέωμα.

Ανάμεσα στις επιτυχίες του, τα τραγούδια «Ω τι κόσμος μπαμπά», «Χαλασιά μου», «Μαρία με τα κίτρινα», «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» και πολλές ακόμα επιτυχίες που έχουν ερμηνεύσει οι Γιάννης Καλατζής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Βιτάλη, Κατερίνα Κούκα και πολλοί άλλοι σπουδαίοι ερμηνευτές.

Ο Βασίλης Δημητρίου γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1945 στην Αθήνα. Στην δισκογραφία έβαλε τη σφραγίδα του με περισσότερα από τριακόσια πενήντα τραγούδια ενώ κυκλοφόρησε είκοσι οχτώ προσωπικούς δίσκους, ως αποτέλεσμα συνεργασίας με ποιητές και στιχουργούς όπως οι Νίκος Γκάτσος, Μάνος Ελευθερίου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Γκούφας, Άκος Δασκαλόπουλος, Γιάννης Λογοθέτης, Νάνος Βαλαωρίτης, Πάμπλο Νερούδα κ.ά.

Επίσης, έντυσε μουσικά μερικές από τις σπουδαιότερες τηλεοπτικές σειρές, όπως είναι οι «Κίτρινος Φάκελος», «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», «Μεγάλος Θυμός», «Τρεις χήρες», «Καπνισμένος Ουρανός», «Παλίρροια», «Ο Κατάδικος», «Η Εκτέλεση», «Καρυωτάκης», «Ματωμένα Χώματα». Από τα τραγούδια που ακούστηκαν στις συγκεκριμένες σειρές μεγάλες επιτυχίες έγιναν «Το Πεπρωμένο» από τα «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά» και «Πόσο πολύ σ’ αγάπησα» από τον «Μεγάλο Θυμό» κ. ά.

Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μεταφραστών και Συνθετών (ΕΕΘΣ), της Ένωσης Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού (ΕΔΕΤ), και ιδρυτικό στέλεχος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) και του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο. Από το 2004 έως το 2010 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ. Επίσης, υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου και του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο, Τετάρτη 29 Απριλίου, στις 14.00 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Δήλωση αν. υπουργού Πολιτισμού

Πληροφορούμενος την είδηση της απώλειας του Βασίλη Δημητρίου, ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συνθέτης μερικών από τα δημοφιλέστερα τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών, ο Βασίλης Δημητρίου σήμανε πολύ περισσότερα για την ελληνική μουσική και το θέατρο. Αυθεντικός συνεχιστής της λαϊκής μας παράδοσης, υπήρξε ταυτόχρονα ένας σημαντικός, σύγχρονος δημιουργός, αναπτύσσοντας από νωρίς γνήσιο, προσωπικό ύφος. Αστείρευτα παραγωγικός, συνεργάστηκε με καταξιωμένους ποιητές, στιχουργούς και τραγουδιστές, σκηνοθέτες και ηθοποιούς από διαφορετικούς χώρους, προσφέροντας γενναιόδωρα το πολυσχιδές ταλέντο του στο τραγούδι, το θέατρο και την τηλεόραση. Ανέδειξε εξάλλου το έργο ομοτέχνων του και υπηρέτησε τον πολιτισμό από θέσεις θεσμικές. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πέθανε ο λυράρης Γιώργος Στιβακτάκης

Peristeri News

Περιστέρι: Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα «Στον αστερισμό του έρωτα»

Peristeri News

Η ημέρα των ερωτευμένων σε ένα βίντεο της Φίνος Φιλμ

Peristeri News

Leave a Comment