PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Πέθανε ο συγγραφέας, μεταφραστής και εκδότης Κλοντ Ντουράν


O επονομαζόμενος «αυτοκράτορας Κλοντ», πέθανε στο νοσοκομείο Πιτιέ – Σαλπετριέρ του Παρισιού, σε ηλικία 76 ετών.

Ο Κλοντ Ντουράν, συγγραφέας και μεγάλη φυσιογνωμία των γαλλικών εκδόσεων, ο επονομαζόμενος «αυτοκράτορας Κλοντ», πέθανε στο νοσοκομείο Πιτιέ – Σαλπετριέρ του Παρισιού, σε ηλικία 76 ετών.

Ο εκδότης, που είχε ανακαλύψει για το γαλλικό κοινό τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και είχε εκδώσει Αλεξάντερ Σολζενίτσιν και Μισέλ Ουελμπέκ, είχε αποχωρήσει από την προεδρία του εκδοτικού οίκου «Fayard» τον Απρίλιο του 2009.

Γεννημένος στις 9 Νοεμβρίου 1938 στην περιοχή του Παρισιού, ο Κλοντ Ντουράν ήταν ταυτόχρονα ένας διάσημος εκδότης, ανιχνευτής (λογοτεχνικών) ταλέντων, μεταφραστής από τα αγγλικά και τα ισπανικά και συγγραφέας. Είχε λάβει το λογοτεχνικό βραβείο Médicis το 1979 για το μυθιστόρημά του «La nuit zoologique».

Έκανε γνωστό στους Γάλλους αναγνώστες τον Κολομβιανό συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες το 1967 με το «Εκατό χρόνια μοναξιάς», το οποίο μετέφρασε με τη σύζυγό του για τις εκδόσεις «Seuil» προτού ακόμη το βιβλίο κυκλοφορήσει στα ισπανικά. Ακολούθησε το μνημειώδες «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» του εξόριστου Ρώσου συγγραφέα Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, τη γαλλική μετάφραση του οποίου επέβλεψε ο Ντουράν στον «Seuil» το 1974. Έγινε ο ατζέντης και συνεργάτης του Σολζενίτσιν μέχρι τον θάνατό του το 2008.

Το 1989 εντάσσεται στις εκδόσεις «Fayard» όπου θα κυριαρχήσει για σχεδόν 30 χρόνια, εναλλασσόμενος ανάμεσα σε έρευνες (όπως του Πιερ Πεάν για το παρελθόν του Φρανσουά Μιτεράν, για την εφημερίδα «Le Monde»), σπουδαία λογοτεχνικά έργα, αλλά και βιβλία σταρ και πολιτικών από όλο το πολιτικό φάσμα. Τον Νοέμβριο του 2013, «ο αυτοκράτορας Κλοντ» είχε διεκδικήσει, χωρίς επιτυχία, μία έδρα στη Γαλλική Ακαδημία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πέθανε ο λυράρης Γιώργος Στιβακτάκης

Peristeri News

Περιστέρι: Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα «Στον αστερισμό του έρωτα»

Peristeri News

Η ημέρα των ερωτευμένων σε ένα βίντεο της Φίνος Φιλμ

Peristeri News

Leave a Comment