PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Πέθανε ο σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα


Ο βραβευμένος με Όσκαρ Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα έφυγε από τη ζωή την Κυριακή, σε ηλικία 90 ετών.

Ο σκηνοθέτης είχε πρόσφατα μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πέθανε από πνευμονική ανεπάρκεια.

Ο Βάιντα σκηνοθέτησε περισσότερες από 40 ταινίες σε μία καριέρα 60 ετών. Η σκηνοθετική διαδρομή του ήταν διαχρονική από το «Κανάλ» (Kanal) του 1956 και τον «Άνθρωπο από Μάρμαρο» του 1977, μέχρι τα πιο πρόσφατα έργα του, «Κατίν» (Katyń) του 2007 και «Βαλέσα – Η Δύναμη της Ελπίδας» του 2013.

Ο Βάιντα σπούδασε στην σχολή Καλών Τεχνών της Κρακοβίας και στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με τον κινηματογράφο, στην ξακουστή σχολή Λοτζ. Πριν σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία με τίτλο «Ποκολένιε», σχετικά με την γερμανική κατοχή των Πολωνών, που στην Ελλάδα βγήκε στις αίθουσες με τον τίτλο «Μια Γενιά», υπήρξε βοηθός του Αλεξάντρ Φορντ.

Τέσσερις ταινίες του είχαν προταθεί για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας: «The Promised Land» (1975), «The Maids of Wilko» (1979), «Man of Iron» (1981) και «Katyń» (2007). Το 2000, δια χειρός Τζέιν Φόντα, του απονεμήθηκε τιμητικό Όσκαρ για τη συμβολή του στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Συναυλία αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση από το ΚΚΕ

Peristeri News

Η Φίνος Φιλμ για την Παγκόσμια Ημέρα Κομπλιμέντου

Peristeri News

Πέθανε ο σκηνοθέτης Πάολο Ταβιάνι

Peristeri News

Leave a Comment