PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Πέθανε ο θρύλος του δημοτικού τραγουδιού, Δημήτρης Ζάχος


Ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του δημοτικού τραγουδιού, ο θρυλικός Δημήτρης Ζάχος, πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

Ο Δημήτρης Ζάχος ήταν από τους πρωτοπόρους στο είδος του, αλλά κι εκείνος που ενέταξε τα δημοτικά τραγούδια στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες.

Το καλοκαίρι του 2018 είχε υποστεί βαρύ εγκεφαλικό, ενώ λίγες ημέρες αργότερα κάηκε ολοσχερώς το σπίτι του στο Μάτι Αττικής, όπου διέμενε με τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Διέγραψε μια τεράστια και λαμπρή πορεία στο χώρο του δημοτικού τραγουδιού και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερες ερμηνευτές του. Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι το «Ιτιά ιτιά».

Η φωνή του Δημήτρη Ζάχου συνόδεψε και θα συνοδεύει γλέντια, γάμους και εορταστικές εκδηλώσεις, όπως συμβαίνει τις μεταπολεμικές δεκαετίες ανά την Ελλάδα, και ιδίως στην περιφέρεια.

Το «αηδόνι» της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, Δημήτρης Ζάχος -με καταγωγή από τα Γιάλτρα Αιδηψού Ευβοίας- διετέλεσε παράλληλα και ψάλτης, με πολυετή θητεία (1951 – 1962) στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών.

Πρωτοεμφανίστηκε επαγγελματικά στο τραγούδι γύρω στα 1957 και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα τραγουδούσε με μεγάλη επιτυχία στη «Ζούγκλα», το φημισμένο παραδοσιακό στέκι.

Αργότερα, εμφανίστηκε στον «Έλατο» και στο «Ελληνικό Γλέντι», με τελευταία εμφάνιση στον «Πλάτανο».

Έγινε ευρύτατα γνωστός και δέχτηκε πολλές προσκλήσεις από την απανταχού ελληνική ομογένεια. Έτσι, επισκέφθηκε την Κύπρο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Κεντρική Ευρώπη και την Αγγλία.

Τραγούδησε στην κινηματογραφική ταινία «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» (1955), με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ενώ επί σειρά ετών είχε τακτική εβδομαδιαία εκπομπή στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πέθανε ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Peristeri News

Πέθανε ο λυράρης Γιώργος Στιβακτάκης

Peristeri News

Περιστέρι: Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα «Στον αστερισμό του έρωτα»

Peristeri News

Leave a Comment