PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Πέθανε η «ρεμπέτισσα» Σωτηρία Λεονάρδου


Η ερμηνεύτρια και ηθοποιός Σωτηρία Λεονάρδου, άφησε την τελευταία της πνοή έχοντας δώσει μακρά μάχη με σπάνια ασθένεια, που την είχε αναγκάσει να αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια.

H κορυφαία στιγμή στην καριέρα της θεωρείται η συμμετοχή της στην ταινία «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη στην οποία και ερμήνευσε το τραγούδι σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Νίκου Γκάτσου «Καίγομαι – Καίγομαι». Η συμμετοχή της στην ταινία, έφερε μεγάλη αναγνώριση ενώ η ίδια είχε γράψει και το σενάριο.

Γεννημένη στην Αθήνα, η Σωτηρία Λεονάρδου σπούδασε μουσική, θέατρο, χορό και πολεμικές τέχνες. Υπήρξε μαθήτρια του Γιέρζυ Γκροτόφσκι στη Νότιο Ιταλία, παρακολούθησε σεμινάριο ινδικού θεάτρου Κατάκαλι στην Ινδία και «αφρικάνικη τελετουργική μαγεία στο θέατρο» στη Νότιο Αφρική όπου έζησε 4 χρόνια.

Οι βραβεύσεις

Είχε βραβευθεί το 1984 με το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1984 για το «Ρεμπέτικο», το 1985 έλαβε το 1ο κορφιάτικο βραβείο γυναικείου ρόλου για το «Ρεμπέτικο», το 1985 το 1ο κρατικό βραβείο σεναρίου για το «Ρεμπέτικο», το 1996 το Β’ κρατικό βραβείο γυναικείου ρόλου για την ταινία «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη, το 1986 της απονεμήθηκε τιμητική διάκριση της Ακαδημίας της Αλεξάνδρειας για το σύνολο της ταινίας «Ρεμπέτικο», το 1985 βραβείο Β΄ Γυναικείου ρόλου και επίσης ειδική μνεία Ακαδημίας Αλεξανδρείας.

Τα άλμπουμ

Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ «Δεν Έχω Χρόνο Μάτια Μου» με 11 τραγούδια που είχαν γράψει οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μάνος Ξυδούς, Φίλιππος Πλιάτσικας, Νικόλας Άσιμος, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Ζαχαρόπουλος κ.ά. Σε 2 τραγούδια μαζί με τη Λεονάρδου τραγουδούσαν οι Μπάμπης Στόκας και Θανάσης Ζαχαρόπουλος.

Είχε αρκετές συμμετοχές σε άλμπουμ άλλων καλλιτεχνών, πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, ενώ διακρίθηκε ως μία εμβληματική φυσιογνωμία στο ρεμπέτικο τραγούδι αλλά και στην υποκριτική.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πέθανε ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Peristeri News

Πέθανε ο λυράρης Γιώργος Στιβακτάκης

Peristeri News

Περιστέρι: Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα «Στον αστερισμό του έρωτα»

Peristeri News

Leave a Comment