PeristeriNews.gr
Διεθνή

Πάπας: Σεβασμός του status quo της Ιερουσαλήμ


Το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ, εν αναμονή της ανακοίνωσης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ετοιμάζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

“Το μέλλον της Ιερουσαλήμ είναι κάτι που θα πρέπει να διαπραγματευτούν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι καθήμενοι ο ένας δίπλα στον άλλον σε απευθείας διαπραγματεύσεις”, δήλωσε ο Μλαντένοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ιερουσαλήμ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες “έχει μιλήσει επανειλημμένως και γι’αυτό το ζήτημα και έχει πει ότι όλοι οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά αυτό που κάνουμε”, πρόσθεσε.

“Η αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των λαών” στους Αγίους Τόπους αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για τον διάλογο, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος απεθυνόμενος σε Παλαιστίνιους στο Βατικανό, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για “σεβασμό του status quo της Ιερουσαλήμ”.

“Δεν μπορώ να κρύψω την βαθειά μου ανησυχία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες” γύρω από την Ιερουσαλήμ, σημείωσε ο Ποντίφικας.

“Απευθύνω έντονη έκκληση για την δέσμευση όλων όσον αφορά τον σεβασμό του status quo της πόλης, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ”, υπογράμμισε ο Πάπας ζητώντας “να υπερισχύσει η σύνεση για να αποτραπεί να προστεθουν νέα στοιχεία έντασης” σε ένα ήδη τεταμμένο κλίμα παγκοσμίως λόγω των πάρα πολλών βάναυσων συγκρούσεων.

Ο Ποντίφικας, ο οποίος είχε χθες τηλεφωνική επαφή με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σχετικά με την κρίση αυτή, έκανε το σχόλιο αυτό απευθυνόμενος σε ομάδα Παλαιστινίων που επισκέπτεται την Αγία Έδρα και μετέχει στον διαθρησκευτικό διάλογο με το Βατικανό.

Η πρόθεση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ αποτελεί ένδειξη της ανικανότητάς τους και της αποτυχίας τους, αντέδρασε παράλληλα ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

“Το ίδιο το γεγονός ότι δηλώνουν πως θέλουν να αναγνωρίσουν την Κουντς ως πρωτεύουσα της κατεχόμενης Παλαιστίνης οφείλεται στην ανικανότητα και την αποτυχία τους”, σημείωσε ο Χαμενεΐ.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν χθες οτι ο Τραμπ θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ σήμερα και ότι θα θέσει σε κίνηση τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment