PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ο Τραμπ απειλεί με αποχώρηση από ΠΟΥ


Φουντώνει η κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με φόντο την πανδημία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι χειρισμοί του Πεκίνου όταν εμφανίστηκε ο ιός και η στήριξη που προσέφερε σε αυτούς ο ΠΟΥ έχουν βρεθεί στο στόχαστρο πολλών χωρών, που άλλες εμμέσως και άλλες ξεκάθαρα κάνουν λόγο για προσπάθεια απόκρυψης πολύτιμων στοιχείων, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν εμποδίσει την τόσο ταχεία εξάπλωση του ιού.

Ο πιο σφοδρός επικριτής ωστόσο τόσο του κινεζικού καθεστώτος όσο και του ΠΟΥ είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες και απειλούν να αναστείλουν μόνιμα τη χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό. Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι λειτουργεί ως «μαριονέτα της Κίνας».

Ερωτηθείς για το μέλλον της αμερικανικής συνεισφοράς στον Οργανισμό, την αναστολή της οποίας ανακοίνωσε στα μέσα Απριλίου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αρχικά ήταν αόριστος. «Θα πάρουμε μια απόφαση σύντομα», είπε, τονίζοντας πως εξέτασε να μειώσει τη συνεισφορά των ΗΠΑ στα 40 εκατομμύρια δολάρια (δηλαδή στο 1/10 της σημερινής) αλλά ορισμένοι αισθάνθηκαν ότι και πάλι ήταν μεγάλο ποσό.

Αργότερα ωστόσο μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter τετρασέλιδη επιστολή προς τον Οργανισμό και τον επικεφαλής του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. στην οποία διαμηνύει: «Εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευθεί σε μείζονες ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, θα καταστήσω την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης των Ηνωμένων Πολιτειών μόνιμη και θα επανεξετάσω το εάν θα παραμείνουμε μέλος του οργανισμού».

Kαταπέλτης ήταν εξάλλου και ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ Άλεξ Άζαρ. Στη χθεσινή Σύνοδο του ΠΟΥ υπογράμμισε πως πως η πανδημία «ξέφυγε εκτός ελέγχου» σε μεγάλο βαθμό λόγω της δαπανηρής «αποτυχίας» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Αυτός ο οργανισμός απέτυχε να συλλέξει τις πληροφορίες που χρειαζόταν ο κόσμος και αυτή η αποτυχία στοίχισε πολλές ζωές» είπε χαρακτηριστικά. Χωρίς να κατονομάσει την Κίνα, συνέχισε: «Σε μια προφανή προσπάθεια να αποκρύψει αυτό το ξέσπασμα, τουλάχιστον ένα κράτος μέλος γελοιοποίησε τις υποχρεώσεις του ως προς τη διαφάνεια, με τεράστιο κόστος για ολόκληρο τον κόσμο».«Είδαμε ότι ο ΠΟΥ απέτυχε στην βασική του αποστολή ανταλλαγής πληροφοριών και διαφάνειας, όταν τα κράτη μέλη δεν ενεργούν με καλή πίστη. Αυτό δεν μπορεί ποτέ να ξανασυμβεί» διεμήνυσε.

Από την πλευρά της και η Κίνα εμμένει στη δική της στάση. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ναι μεν αποδέχθηκε, ύστερα από αρκετές εκκλήσεις και πιέσεις, την ανάγκη διεξαγωγής έρευνας για την πηγή του ιού και την εξάπλωσή του, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή θα πρέπει να γίνει αφού πρώτα τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

Ο Σι μίλησε στην Παγκόσμια Συνέλευση του ΠΟΥ, την ώρα που περισσότερες από 100 χώρες υποστήριξαν ψήφισμα που ζητούσε ανεξάρτητη έρευνα για την πανδημία, η οποία μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή πάνω από 318.000 ανθρώπων παγκοσμίως.

ΗΠΑ: Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων από Covid-19 υποχώρησε

Το προηγούμενο 24ωρο κατεγράφησαν στις ΗΠΑ 759 νέοι θάνατοι από τον Covid-19, τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Πρόκειται για έναν από τους χαμηλότερους ημερήσιους απολογισμούς των τελευταίων εβδομάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τζονς Χόπκινς.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την πανδημία στη χώρα ανέρχεται πια στους 90.309. Η χώρα που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς στον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας σε απόλυτο αριθμό καταγράφει επίσης πάνω από 1,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2).

Πάνω από 283.000 άνθρωποι, που ασθένησαν από τον ιό στις ΗΠΑ, έχουν πάντως αποθεραπευτεί.

Χθες το βράδυ, εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι παίρνει υδροξυχλωροκίνη προληπτικά εναντίον του κορωνοϊού, αψηφώντας τις συστάσεις των αμερικανικών υγειονομικών αρχών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment