PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Ο σκηνοθέτης του «Lost» στο Φεστιβάλ Δράμας


Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει με πρώτο σταθμό τη φιλόξενη στέγη του κινηματογράφου «Τριανόν», όπου από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί το ελληνικό πρόγραμμα του 38ου Φεστιβάλ, το Βαλκανικό Πανόραμα και οι βραβευμένες ταινίες της φετινής διοργάνωσης.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πλατφόρμας «Drama Mini Talent Lab» για νέους κινηματογραφιστές, ο σκηνοθέτης της επιτυχημένης σειράς «Lost», Μπόμπι Ροθ, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να δώσει μάστερκλας με τίτλο «A Director prepares», την Κυριακή 1η Νοεμβρίου, στις 18:00, στο «Τριανόν».

To μάστερκλας θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα και θα αποτελείται από κινηματογραφική προβολή του εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση με το κοινό.

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, ο γεννημένος στο Λος Άντζελες Μπόμπι Ροθ είναι γνωστός από τις τηλεοπτικές σειρές «Lost», «Prison Break», «The Insiders», «Grey’s Anatomy», «The Mentalist», καθώς και από τις ταινίες «Heartbreakers», «Circle of Power», «The Boss’ Son» και «Independence Day».

Ο πολυβραβευμένος Μπόμπι Ροθ έχει πραγματοποιήσει σημαντικές σπουδές στη δημιουργική γραφή και τον κινηματογράφο, ενώ έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 80 τηλεοπτικά επεισόδια, 25 τηλεταινίες και 13 κινηματογραφικές ταινίες. Επίσης, είναι ένας καταξιωμένος δάσκαλος, ο οποίος παρήγαγε πρωτότυπο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό, με τη μορφή μίας σειράς ντοκιμαντέρ για σκηνοθέτες, σεναριογράφους και γενικότερα επαγγελματίες του κινηματογράφου.

Στη σειρά εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ με τίτλο «A Director Prepares», ο Μπόμπι Ροθ αναλύει διεξοδικά κάθε στάδιο της κινηματογραφικής παραγωγής με τη συνδρομή περισσότερων από 50 επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας (από ηθοποιούς μέχρι μοντέρ και διευθυντές κινηματογράφου), με τους οποίος έχει κατά καιρούς συνεργαστεί.

Ξεκινά από τη φάση του σεναρίου και τους υπεύθυνους κάστινγκ και φτάνει μέχρι το post-production, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή προετοιμασία με τους ηθοποιούς. Αξιοποιεί, δε, σενάρια, βιντεάκια, storyboards, κ.λπ. από την προσωπική επαγγελματική διαδρομή του.

Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα αναλύεται όλη η κινηματογραφική διαδικασία, ενώ γίνεται αντιπαραβολή γνωστών τηλεοπτικών επεισοδίων που γύρισε ο Ροθ (από πασίγνωστες σειρές όπως τα «Lost», «Prison Break» και «Grey’s Anatomy») με τις δικές του ανεξάρτητες ταινίες (όπως τα «Heartbreakers», «Jack the Dog», «Berkeley» και «Manhood»), στις οποίες η προσέγγιση είναι διαφορετική.

«Η σκηνοθεσία στην τηλεόραση σε βοηθά να γίνεις πιο αποτελεσματικός ως σκηνοθέτης, αλλά και το να φέρεις στην τηλεόραση κάτι από την ανθρωπιστική “ματιά” του ανεξάρτητου σινεμά σε κάνει, με έναν τρόπο, πιο διορατικό στη μικρή οθόνη…» υποστηρίζει ο ίδιος.

Το Drama Pitching Lab, το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ της Δράμας, υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας και εκπαιδεύτριας, Βαρβάρας Δούκα, θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει πέντε από τα σχέδια που διακρίθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στο εργαστήριο και το Pitching Lab Forum του Φεστιβάλ στον Μπόμπι Ροθ.

Οι νέοι κινηματογραφιστές θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον διεθνώς καταξιωμένο σκηνοθέτη, τους παράγοντες οι οποίοι θα τους δώσουν τη δυνατότητα να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στην προώθηση των ιδεών και των σεναρίων τους στο ευρύτερο κοινό (Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, 11:00).

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πέθανε ο λυράρης Γιώργος Στιβακτάκης

Peristeri News

Περιστέρι: Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα «Στον αστερισμό του έρωτα»

Peristeri News

Η ημέρα των ερωτευμένων σε ένα βίντεο της Φίνος Φιλμ

Peristeri News

Leave a Comment