PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ


Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στη στη Λισαβόνα, θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στη στη Λισαβόνα, θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθεί το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας.

Έπειτα από 11 χρόνια, οι 28 ηγέτες αναθεωρούν το στρατηγικό δόγμα και ορίζουν το νέο της «όραμα» για την προσεχή δεκαετία, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση της με τους στρατηγικούς της εταίρους: τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία.

Το σχετικό έγγραφο επαναβεβαιώνει τη θεμελιώδη υποχρέωση της Συμμαχίας στη συλλογική άμυνα και στην προστασία του εδάφους των ΝΑΤΟϊκών μελών, επισημαίνει την ανάγκη στρατιωτικής αναπροσαρμογής της Συμμαχίας, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές του 21ου αιώνα, ενθαρρύνει τη συνεργασία στο αμυντικό πεδίο και δηλώνει την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να αναλαμβάνει αποστολές εκτός των ορίων του.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγ. Βενιζέλος, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών ενόψει της Συνόδου της Λισαβόνα, παρουσίασε το νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο, όπως είπε, αντανακλά την πρόθεση της Συμμαχίας να αντιμετωπίζει τη διαχείριση κρίσεων, χρησιμοποιώντας μάλλον πολιτικά παρά στρατιωτικά μέσα.

Στην ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνονται, επίσης, η πυραυλική άμυνα, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και ο πυρηνικός εξοπλισμός.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment