PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ο Μπόρις Τζόνσον στα Ανάκτορα για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετέβη νωρίτερα σήμερα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να ζητήσει από τη βασίλισσα Ελισάβετ να του αναθέσει επισήμως την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Λίγες ώρες μετά τη θριαμβευτική του νίκη στις χθεσινές εκλογές, ο Τζόνσον μετέβη στο Μπάκιγχαμ για να του αναθέσει επισήμως η βασίλισσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως προβλέπεται από το σύστημα συνταγματικής μοναρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι χθεσινές εκλογές εξασφάλισαν στους Τόρις μια άνευ προηγουμένου εδώ και δεκαετίες πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων, την ισχυρότερη έπειτα από αυτήν που είχε εξασφαλίσει η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1987.

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος , και εκ των μεγάλων ηττημένων των βρετανικών εκλογών, Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα αποχωρεί από την ηγεσία των Εργατικών. Παρ’ όλα αυτά, είναι «έτοιμος να ηγηθεί του κόμματος μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός του».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι ότι η διεκδίκηση της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους.

Στη Σκωτία, και μετά την ενισχυμένη παρουσία του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας στο Κοινοβούλιο, η Νίκολα Στέρτζον δήλωσε σήμερα ότι είναι ώρα η Σκωτία να αποφασίσει για το μέλλον της και ότι η κυβέρνησή της την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει την επιχειρηματολογία της ώστε να έχει την πλήρη νομική εξουσία προκειμένου να προκηρύξει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

«Ο λαός της Σκωτίας μίλησε. Είναι ώρα να αποφασίσουμε για το δικό μας μέλλον», δήλωσε η Στέρτζον αφού το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) αύξησε τον αριθμό των εδρών του στο βρετανικό Κοινοβούλιο μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Η Στέρτζον επιθυμεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα τη λεπτομερή επιχειρηματολογία «για μεταβίβαση εξουσίας ώστε να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος χωρίς να υπάρξουν νομικές αντιρρήσεις», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην κυβέρνηση της οποίας είναι επικεφαλής στο Εδιμβούργο.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντιτίθεται στη διενέργεια ενός ακόμα δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, αφού η βρετανική επαρχία τάχθηκε υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο στο αντίστοιχο δημοψήφισμα του 2014.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment