PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ο απολογισμός της συνάντησης ΕΣΕΕ-τραπεζιτών


Από όλες τις πλευρές τονίστηκε η ανάγκη να αλλάξει ο τρίτος κύκλος του ΤΕΜΠΜΕ και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2010, συναντήθηκε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης με το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με επικεφαλής τον κ. Βασίλη Ράπανο και άλλους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.

Ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς και η αναζήτηση τρόπων χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από όλες τις πλευρές τονίστηκε η ανάγκη να αλλάξει ο τρίτος κύκλος του ΤΕΜΠΜΕ και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου κατέθεσε υπόμνημα στον κ. Ράπανο με τις θέσεις της όσον αφορά τις σχέσεις τραπεζών και εμπορικών επιχειρήσεων. Επισυνάπτεται το σχετικό υπόμνημα: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΣΕΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Το ζήτημα της ρευστότητας αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά στην τρέχουσα πολύ δύσκολη συγκυρία.

Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για το εμπόριο που θεωρείται επισφαλής κλάδος για χορήγηση δανείων, με αποτέλεσμα να έχουν «κλείσει» όλες οι ροές πόρων από τις τράπεζες προς αυτό.

Οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει όλους τους αρμόδιους φορείς. Επιπλέον πάνω από 300.000 δανειολήπτες εκπέμπουν SOS, λόγω της αδυναμίας τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Είναι γεγονός ότι οι απλήρωτες δόσεις των δανείων σε καθυστέρηση που ξεπέρασαν το πολύ μεγάλο ποσό των 22 δισ. ευρώ, φοβίζουν τις τράπεζες.

Θα πρέπει να αποκριθούμε στον ακόλουθο προβληματισμό. Είναι οι επιχειρήσεις στο έλεος των τραπεζών ή οι Τράπεζες στο έλεος της αγοράς; Ποιος φοβάται, τελικά ποιόν; Οι τράπεζες τις επιχειρήσεις ή οι επιχειρήσεις τις τράπεζες;

Η κρίση θα πρέπει να φέρει πιο κοντά τις Τράπεζες στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Οι τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς και να αξιοποιήσουν άμεσα τα 10 δις ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να τα διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία. Φαίνεται ότι δεν αρκούν οι πολιτικές πιέσεις της Κυβέρνησης που επιδιώκει με πολιτικά επιχειρήματα να πείσει τις Τράπεζες να διοχετεύσουν χρήματα στην αγορά.

Ο χρόνος είναι πολύτιμος και κάθε μέρα που περνά οι ελληνικές επιχειρήσεις βυθίζονται πιο βαθιά στην ύφεση. Η Εθνική Τράπεζα, με την πρόσφατη απόφασή της να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια κατά 2,8 δις ευρώ, διευκολύνει τις αποφάσεις για την τύχη των άλλων τραπεζών. Όλες οι Τράπεζες θα πρέπει να αποτελούν «Χρυσή εφεδρεία» για την Ελληνική οικονομία.

Θα πρέπει και άλλες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Εθνικής, η οποία διατηρεί κρατικούς τίτλους 20 δις ευρώ (88%) με μέση διάρκεια 4 ετών και έχει χρηματοδοτηθεί με 25 δις ευρώ από την ΕΚΤ. Ενδεικτικά τα ποσοστά των καθυστερημένων οφειλών αποπληρωμής δανείων είναι τα ακόλουθα: Στα στεγαστικά οι καθυστερήσεις φτάνουν στο 10%. Στα καταναλωτικά στο 17%. Στις πιστωτικές κάρτες στο 22%. Στα επιχειρηματικά στο 7%. Η ροή των δανείων στην αγορά το 1ο εξάμηνο του 2010 ήταν αρνητική στο -280 εκ. ευρώ μηνιαία, ενώ ο δείκτης ρευστότητας καταθέσεων προς δάνεια μειώθηκε σε 0,92% από 0,95%.

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ διατυπώνει τα παρακάτω δέκα αιτήματά του προς τις ελληνικές τράπεζες:

– Τη διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα ενός Τραπεζικού ομίλου ο οποίος θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα του ελληνικού Τραπεζικού συστήματος.

– Την αύξηση της ρευστότητας της αγοράς.

– Την απαλλαγή από διαχειριστικές αγκυλώσεις.

– Την αναχρηματοδότηση δανείων με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής.

– Τη δυνατότητα μειωμένης καταβολής δόσεων για 4 χρόνια.

– Την περίοδο «χάρητος» από 12 έως 18 μήνες με καταβολή μόνο των τόκων και όχι του κεφαλαίου.

– Την αποκλιμάκωση επιτοκίου και εξόδων για συνεπείς πελάτες.

– Την προώθηση χαμηλότερου επιτοκίου για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

– Την επαναφορά των ορίων «πλαφόν» των επιχειρήσεων σε υψηλότερα επίπεδα. Τον έντοκο δανεισμό του εμπορίου με περισσότερο χρόνο και λιγότερο σε χρήμα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment