PeristeriNews.gr
Δημοτικά

«ΟΧΙ» σε νέες συγχωνεύσεις σχολείων λέει το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου (video)


Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν την αντίθεση τους και ζήτησαν να υπάρξουν μαζικές κινητοποιήσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην παιδεία.

Πάνω από τέσσερις ώρες διήρκησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου με μοναδικό θέμα τα θέματα Παιδείας στο Δήμο μας.

Δείτε αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών :

Στη συζήτηση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν η Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Περιστερίου, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας Γ. Ζαφειρακίδης, οι Σύλλογοι Γονέων των 5ου – 11ου – 36ου και 47ου Δημοτικών Σχολείων που είναι σε διαδικασία συγχώνευσης, το 5ο με το 47ο και το 36ο με το 11ο, μετά την εισήγηση της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας Γ. Ψαρρά προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, καθώς και πρόεδροι 15μελών του 1ου Λυκείου και του 2ου ΕΠΑΛ Περιστερίου.

Οι ομιλητές εξέφρασαν την αγωνία τους όσον αφορά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία στην πόλη μας ενώ δεν σταμάτησαν εκεί και αναφέρθηκαν στην αντίθεση τους στις νέες καταργήσεις – υποβιβασμούς – συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.

Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Θεόδωρος Αρβανίτης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων και στην καθυστέρηση απόδοσης της τακτικής επιχορήγησης για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων, ανέπτυξε και όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Παιδεία: συντήρηση σχολικών κτιρίων, επισκευές και εργασίες, μεταφορά μαθητών, καθαριότητα, σχολικοί τροχονόμοι, Σχολικές Επιτροπές, έργα από την ΟΣΚ ΑΕ, και βεβαίως, στο μείζον ζήτημα την υποβάθμιση – κατάργηση – συγχώνευση σχολείων στο Περιστέρι.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, οι οποίοι σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νέο κύμα συγχωνεύσεων και δήλωσαν τη στήριξη και συμμετοχή τους στις δράσεις και κινητοποιήσεις για να αποτραπούν, και εξέφρασαν τις θέσεις τους για όλα τα ζητήματα της Παιδείας που τέθηκαν.

Στο τέλος της συζήτησης κατατέθηκαν δυο ψηφίσματα: το ένα κατέθεσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Θ. Αρβανίτης και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και το άλλο κατέθεσε η δημοτική παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” Περιστερίου και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Κακλαμάνος ψήφισε μόνο το πρώτο ψήφισμα.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” Περιστερίου Γρ. Τημπλαλέξης και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ε. Καραμπατζάκης ψήφισαν μόνο το δεύτερο ψήφισμα. Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Αριστερή Κίνηση Περιστερίου” Αντωνία Αθανασοπούλου ψήφισε, επίσης, μόνο το δεύτερο ψήφισμα.

-ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

“ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ – ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου στην τακτική συνεδρίαση του την Τετάρτη 24/10/12, και μετά από διάλογο με όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης μας αποφάσισε τα εξής.

1. Εκφράζει με τον πιο έντονο τρόπο, την αντίθεση του με το νέο κύμα συγχωνεύσεων – καταργήσεων και υποβιβασμών που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

2. Πιστεύει ότι οι νέες συγχωνεύσεις δεν έχουν καμία σχέση με τα επικαλούμενα από το Υπουργείο κριτήρια, και εκπορεύονται από το γενικότερο κλίμα που έχει επιβάλλει η Τρόικα στη χώρα μας.

3. Εκφράζει την έντονη ανησυχία όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας για την επαπειλούμενη αύξηση των μαθητών ανά τάξη, την αποτελεσματική διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού και την αναστάτωση που θα προκληθεί από τις μετακινήσεις μαθητών από σχολείο σε σχολείο.

4. Ζητά από τον Δ/ντή Α/βάθμιας εκπαίδευσης την άμεση ανάκληση της πρότασης της για τις συγχωνεύσεις -καταργήσεις των Δημοτικών σχολείων.

5. Να επανέλθει η χρηματοδότηση για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων στα επίπεδα του 2009.

6. Απαιτεί την άμεση χρηματοδότηση για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων.

7. Απαιτεί την επίσπευση των διαδικασιών για την εκτέλεση όλων των έργων που έχει αποφασίσει η ΟΣΚ Α.Ε. για το Δήμο μας (όπως αναφέρονται στο από 20/6/2012 ενημερωτικό σημείωμα).

8. Ζητά την υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων για την αύξηση των δαπανών για την παιδεία”.

-ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Το ψήφισμα που κατέθεσε η “Λαϊκή Συσπείρωση” Περιστερίου ήταν οι θέσεις της Δημοκρατικής Ένωσης Γονέων Περιστερίου.

“ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η μόρφωση των παιδιών μας είναι στο στόχαστρο των αντιλαϊκών πολιτικών. Με αφορμή την κρίση, κλείνουν οι στρόφιγγες, “αποκεντρώνονται” κι άλλες αρμοδιότητες, που μέχρι σήμερα ήταν του κράτους, όπως οι μεταφορές.

Καλούνται έτσι οι γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τα αναγκαία, για να κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά. Έχει στρωθεί το έδαφος για να νομιμοποιηθεί η είσοδος των “τοπικών κοινωνιών” στη λειτουργία και τη συντήρηση των σχολείων. Μπαίνει επιτακτικά, σε σχολική κοινότητα και δήμους, το μαύρο καθήκον να προσελκύσουν χορηγούς και επιχειρηματικές δράσεις. Να γίνουν επαίτες και δούλοι εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και διευθυντές. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας βάζει το “θέλω” του επιχειρηματία ως “πρέπει” μέσα στο σχολείο. Το “νέο σχολειό” είναι εδώ, γνήσιο τέκνο των πολιτικών που εφαρμόστηκαν – χρόνια τώρα – κατ’ εντολή της EE και που η κρίση το έφερε πιο γρήγορα στο φως. Στόχος τους, τα παιδιά μας να γίνουν φθηνοί, αμόρφωτοι ευέλικτοι εργάτες, η μόρφωση ένα ακριβό εμπόρευμα για λίγους καθώς οι πολλοί βγαίνουν από νωρίς στην εργασία – κατάρτιση!

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ – ΚΑΘΕ ΘΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΧΑΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!

Εκτιμώντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολεία λίγες βδομάδες μετά το πρώτο κουδούνι, αλλά και τη δραματική επιδείνωση των όρων διαβίωσης στις περισσότερες οικογένειες, καλούμε σε ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους της πόλης μας. Να βάλουμε φρένο στα σχέδια πλήρους διάλυσης της ήδη λαβωμένης Δημόσιας και Δωρεάν, Ενιαίας Εκπαίδευσης. Να γίνουν τα σχολεία το αποκούμπι της λαϊκής οικογένειας.

# Στον 21ο αιώνα δεν είναι πολυτέλεια η Αποκλειστικά Ενιαία – Δημόσια και Δωρεάν Αναβαθμισμένη εκπαίδευση. Είναι ΑΝΑΓΚΗ.

# Καταγγέλλουμε την πολιτική εξόντωσης των παιδιών μας που βυθίζει στο σκοτάδι τα όνειρα τους.

# Όλα τα παιδιά μέχρι τα 18 τους χρόνια να συμμετέχουν μιας σύγχρονης ολόπλευρης μόρφωσης.

# Κανένας χορηγός, καμία επιχειρηματική δράση μέσα στα σχολεία. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1. ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ:

• Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των σχολείων.

• Δωρεάν βιβλία (π.χ. ξενόγλωσσα Λυκείου), δωρεάν εκδρομές για όλα τα παιδιά.

• Δωρεάν ρεύμα, νερό και τηλέφωνο στα σχολεία.

• Έκτακτη χρηματοδότηση στα σχολεία

• Παύση πληρωμών όλων των ΔΕΚΟ από τις σχολικές επιτροπές

• Άρνηση πληρωμής και απαίτηση για Διαγραφή των συσσωρευμένων χρεών στις ΔΕΚΟ

• Αφορολόγητη διανομή θέρμανσης σε όλα τα σχολεία με κεντρική ευθύνη του κράτους

• Απαλλαγή ΦΠΑ για όλες τις συναλλαγές των σχολικών επιτροπών.

2 . ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΙΔΙΩΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΟΝΙΩΝ, ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

• Ένα μίνι δωρεάν γεύμα στο σχολείο για όλα τα παιδιά. Να αξιοποιηθούν οι υποδομές και οι εργαζόμενοι του Δήμου, χωρίς την εμπλοκή Μ.Κ.Ο. και “φιλάνθρωπων”.

• Να καλυφθούν οι ανάγκες για συμμετοχή στις σχολικές εκδρομές, για αγορά τετραδίων και στυλό.

• Κανένα παιδί άνεργου να μη μείνει έξω από τους παιδικούς/βρεφικούς σταθμούς.

• Δωρεάν όλες οι δημοτικές υπηρεσίες (πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα, παιδικοί σταθμοί) για τα παιδιά των άνεργων οικογενειών

• Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρεμβαίνουμε στα καταστήματα του ΕΟΠΠΥ, οργανώνουμε με τα σωματεία και τις ενώσεις των υγειονομικών όλες τις πρακτικές διευκολύνσεις.

3. ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

• Απαιτούμε από τον Υπουργό Υγείας άμεση προμήθεια όλων των κέντρων του ΕΟΠΠΥ με τα βασικά παιδικά εμβόλια.

• Να εκπονηθεί σχέδιο εμβολιασμού βρεφών και μικρών μαθητών, μέσα στα σχολεία από δημόσιες κινητές μονάδας υγείας,

• Άμεση απόδοση της ΣΑΤΑ στα σχολεία. Που για το 2012 υπογράφηκε μόλις στις 28/8, είναι ένα μικρό ποσό και δεν έχει ακόμα σταλεί στα σχολεία.

• Έκτακτος αντισεισμικός έλεγχος και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους

• Κατοχύρωση ελεύθερων χώρων, για ανέγερση σύγχρονων σχολείων και παιδικών σταθμών με ευθύνη του κράτους.

4. ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΑΣΦΑΛΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.

• Όχι στη μετακύληση της μεταφοράς στους Δήμους.

• Έκδοση κάρτας για δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

• Να συνεχιστεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους με ευθύνη του κράτους.

5. ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

• Καμία συγχώνευση ή υποβάθμιση σχολικής μονάδας.

• Διεύρυνση της ενισχυτικής διδασκαλίας και των Προγραμμάτων Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ) (ιδιαίτερα τώρα, σε μια εποχή που περικόπτονται τα φροντιστήρια)

• Όχι παραπάνω από 20 μαθητές ανά τμήμα.

6. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ μέσα στα σχολεία. (Υπάρχουν 9 είδη ελαστικών εργ. σχέσεων στα σχολεία)

• Να καλυφθούν όλα τα κενά με μαζικούς διορισμούς μόvιμων εκπαιδευτικών και με ειδικότητες που θα έπρεπε να υπάρχουν (π.χ. Καθηγητές ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου για το Λύκειο, αφού καλούνται τα παιδιά για την είσοδο τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να εξεταστούν σ’αυτά τα μαθήματα)

• Να μονιμοποιηθούν όλοι οι ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί και το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων (καθαρίστριες, τροχονόμοι, φύλακες).

• Να προσληφθούν μόνιμοι τραπεζοκόμοι για τα ολοήμερα σχολεία.

7. ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

• Διεύρυνση και ενίσχυση των δωρεάν αθλοπαιδιών του δήμου, με γυμναστές, αθλίατρους και προσωπικό με μόνιμες εργασιακές σχέσεις.

Ως γονείς, εργαζόμενοι, άνεργοι, μικροεπαγγελματίες, οργανώνουμε την αλληλεγγύη μας και τον αγώνα μας με τους φορείς του κινήματος, μακριά και πέρα από “φιλάνθρωπους” και υποχρεωτικούς εθελοντισμούς.

24/10/2012

Οι εκλεγμένοι στο ΔΣ της Ένωσης

Λεμπέσης Κώστας, Κασσελούρη – Σιδερή Φλώρα, Γιαννακοπούλου Ανθούλα, Στρούπα Μαρία

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΚΕΔΕ: Καθαρή νίκη του Λ. Κυρίζογλου στις εκλογές

Peristeri News

Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου: Τοποθετήσεις στα δημοτικά συμβούλια του Φεβρουαρίου

Peristeri News

Η Κατερίνα Τσερούλα νέα πρόεδρος στο Κέντρο Πρόληψης «Οδοιπορικό»

Peristeri News

Leave a Comment