PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ουκρανία: Απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο το κόμμα του Ζελένσκι


Την απόλυτη πλειοψηφία εξασφάλισε το κόμμα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κοινοβούλιο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες. Το κόμμα του πρώην κωμικού ηθοποιού και νυν προέδρου φαίνεται να εξασφαλίζει περισσότερες από 240 από τις συνολικά 424 έδρες.

Το κόμμα Υπηρέτης του Λαού, που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά στην οποία ο Ζελένσκι υποδυόταν έναν πρόεδρο, έλαβε ποσοστό 42,4%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η εκλογική επιτροπή μετά την καταμέτρηση σχεδόν των μισών ψηφοδελτίων.

Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα εξασφαλίζει μια τέτοια πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές μετά την ανεξαρτησία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας που βρίσκεται στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλα τέσσερα κόμματα, από τα οποία ένα υποστηρίζεται ανοιχτά από το Κρεμλίνο, αναμένεται να εισέλθουν στο κοινοβούλιο καθώς εξασφαλίζουν το απαιτούμενο όριο του 5%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Είναι οι φιλορώσοι της Πλατφόρμας της αντιπολίτευσης (11,5%) και ακολουθούν τρία φιλοδυτικά κόμματα: Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο (8,9%), το κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο (7,6%) και το κόμμα Φωνή, που ίδρυσε μόλις τον Μάιο ο ροκ σταρ Σβιατοσλάβ Βακάρτσουκ (6,3%). Ο Βακάρτσουκ μάλιστα βρισκόταν σε συνομιλίες με τον Ζελένσκι για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, στην περίπτωση που το κόμμα του δεν κατάφερνε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι χαρακτήρισε χθες τις εκλογές ίσως ακόμη πιο σημαντικές από τις προεδρικές. Και υποσχέθηκε για μία ακόμη φορά να μην απογοητεύσει τους Ουκρανούς. «Γνωρίζετε τις κύριες προτεραιότητές μας, είναι οι ίδιες με αυτές κάθε Ουκρανού, είμαι σίγουρος: να τελειώσει ο πόλεμος, να εξασφαλιστεί η επιστροφή των αιχμαλώτων μας, η νίκη μας επί της διαφθοράς που παραμένει στην Ουκρανία», τόνισε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Leave a Comment