PeristeriNews.gr
Διεθνή

Οργή στη Ρουμανία, στους 45 οι νεκροί της ντίσκο


Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Ιοάνις βρέθηκε μεταξύ των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν για έκτη συνεχή ημέρα στο Βουκουρέστι για να εκφράσουν την οργή τους απέναντι στην πολιτική τάξη, την οποία κατηγορούν για διαφθορά και ανευθυνότητα, μετά την τραγωδία στην ντισκοτέκ Colectiv.

Μέσα στη βουή των συνθημάτων και στα σφυρίγματα, και καθώς το πλήθος προσπαθούσε να τον πλησιάσει, ο πρόεδρος της Ρουμανίας αντάλλαξε μερικές κουβέντες με τους διαδηλωτές που ζητούσαν “εις βάθος αλλαγή” της ρουμανικής κοινωνίας.

“Μόνο μαζί μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή, ούτε εσείς μόνοι, ούτε εγώ μόνος μπορούμε”, δήλωσε ο Κλάους Ιοάνις, την ώρα που πολλοί διαδηλωτές ζητούσαν τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών και “την εξυγίανση των πολιτικών κομμάτων”.

Ο πρόεδρος τους διαβεβαίωσε ότι θα λάβει υπ΄όψιν τις απόψεις του στις διαβουλεύσεις για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού, μετά την παραίτηση την περασμένη Τετάρτη του Βίκτορ Πόντα, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με ένα σφοδρό κίνημα διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς της πολιτικής τάξης.

Ο απολογισμός της πυρκαγιάς στην ντισκοτέκ Colectiv του Βουκουρεστίου έφθασε τους 45 νεκρούς, μετά τον θάνατο τεσσάρων ακόμη τραυματιών, έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές. Μεταξύ των τεσσάρων περιλαμβάνεται ο ντράμερ του συγκροτήματος hard rock Goodbye to Gravity, που έδινε συναυλία την ώρα της τραγωδίας.

Ρεπορτάζ του Info News:

https://www.youtube.com/watch?v=8acI_5JRMXk

Ο Μπογκντάν Λαβίνιους επρόκειτο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Ελβετίας, όμως η κατάσταση της υγείας επιδεινώθηκε μετά την απογείωση του αεροσκάφους, το οποίο επέστρεψε στο Βουκουρέστι, αλλά ο μουσικός κατέληξε στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε προς το νοσοκομείο Βαρέων Εγκαυμάτων της ρουμανικής πρωτεύουσας.

Οι δύο κιθαρίστες του συγκροτήματος πέθαναν την επομένη της πυρκαγιάς, ενώ δύο άλλα μέλη του νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τρεις ακόμη τραυματίες, δύο νεαροί Ρουμάνοι και ένας τούρκος φοιτητής, υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Την προηγούμενη ημέρα, υπέκυψαν εννέα τραυματίες, επτά στο Βουκουρέστι και δύο στην Ολλανδία όπου είχαν μεταφερθεί για νοσηλεία.

“Οι επτά επόμενες ημέρες είναι πιο δύσκολες ως προς τη νοσηλεία των τραυματιών. Δεχόμαστε κάθε βοήθεια, κάθε ιατρική ομάδα από το εξωτερικό”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας.

Καθώς ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, τα μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τις αρχές ότι καθυστέρησαν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες μεταφοράς ορισμένων από τους τραυματίες σε νοσοκομεία του εξωτερικού.

“Γιατί η Ρουμανία δεν ζήτησε από την αρχή διεθνή βοήθεια;”, αναρωτιέται η εφημερίδα Gandul.

Το Σάββατο 18 τραυματίες μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο εξωτερικό, οκτώ στο Βέλγιο, οκτώ στην Ολλανδία και δύο στην Αυστρία. Σήμερα περί τους δέκα επρόκειτο να μεταφερθούν στη Βρετανία τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και το Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, περί τους εκατό άνθρωποι νοσηλεύονται, 44 από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.

Πυροτεχνήματα που χρησιμοποιήθηκαν στο κλαμπ Colectiv κατά τη διάρκεια συναυλίας στις 30 Οκτωβρίου προκάλεσαν πυρκαγιά και ποδοπάτημα των πανικόβλητων νεαρών θαμώνων που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη μοναδική έξοδο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και εισαγγελείς, μια μακρά σειρά παραλείψεων και παραβιάσεων των κανόνων ασφαλείας ήταν η αιτία της τραγωδίας.

Οι ιδιοκτήτες του νυχτερινού κέντρου, οι οποίοι κατηγορούνται ότι δεν είχαν ζητήσει τις απαιτούμενες άδειες για την πραγματοποίηση συναυλιών και την πραγματοποίηση σόου με πυροτεχνήματα, έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν διώξεις για ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια.

Τρεις εκπρόσωποι μιας ιδιωτικής εταιρείας που είχε προμηθεύσει τα πυροτεχνήματα τα οποία προκάλεσαν την πυρκαγιά, όπως και ο δήμαρχος του τέταρτου διαμερίσματος, όπου βρισκόταν το νυχτερινό κέντρο, επίσης προφυλακίστηκαν.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες, για πέμπτη συνεχή ημέρα, στους δρόμους του Βουκουρεστίου, οργισμένοι απέναντι στη διαφθορά της δημόσιας διοίκησης φωνάζοντας “Δεν πάμε σπίτι μας, δεν μας αφήνουν οι νεκροί”.

Ρεπορτάζ του Euronews:

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment