PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Ομιλία Περιφερειάρχη Αττικής στην 1η Ημερίδα ΚΕΔΚΕ


Στην 1η Ημερίδα ενημέρωσης των Δημάρχων που διοργάνωσε σήμερα, στο ξενοδοχείο «Αthens Imperial” η ΚΕΔΚΕ, απηύθυνε χαιρετισμό ο Γιάννης Σγουρός

Στην 1η Ημερίδα ενημέρωσης των Δημάρχων που διοργάνωσε σήμερα, στο ξενοδοχείο «Αthens Imperial” η ΚΕΔΚΕ, απηύθυνε χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Τις θέσεις τους για την εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» εξέφρασαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, ενώ παρόντες ήταν εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΟΠ-ΟΤΑ.

Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρού. «Η σημερινή «συνάντηση διαλόγου αιρετών» που διοργανώνει η ΚΕΔΚΕ, είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά την εφαρμογή του προγράμματος διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης».

Στις προηγούμενες συναντήσεις που είχε διοργανώσει το Υπουργείο Εσωτερικών με το Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης στα τέλη του Νοεμβρίου, ήμασταν μόλις λίγες ημέρες μετά τις εκλογές και η ευφορία ήταν διάχυτη σε όλους μας.

Τώρα, σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη εφαρμογής του Καλλικράτη, πιστεύω ότι αρχίζουμε όλοι, σιγά σιγά, να συνειδητοποιούμε το μέγεθος του εγχειρήματος και τις τεράστιες ευθύνες που έχουμε αναλάβει.

Ο πρώτος μήνας του Καλλικράτη ήταν ένας μήνας δύσκολος, με πολύ άγχος και ατελείωτες ώρες δουλειάς για όλους.

Όμως, η μεγάλη πρόκληση, και το στοίχημα που πρέπει όλοι μαζί να κερδίσουμε, αφορά την διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών, την εξοικονόμηση πόρων και την ουσιαστική ανάπτυξη, που θα μας απαγκιστρώσει από το ασφυκτικό και αντιπαραγωγικό σύστημα δημόσιας διοίκησης, και θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από την σπατάλη, την αναξιοκρατία, τη διαφθορά.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και θα αντιμετωπίσουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα είναι και πολλά και δύσκολα. Δυστυχώς το «βαθύ κράτος», η αγκυλωμένη γραφειοκρατία και οι νοοτροπίες δεκαετιών αντιστέκονται σθεναρά σε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης και αλλαγής. Απλά, καθημερινά προβλήματα που θα έπρεπε είτε να μην υπάρχουν είτε να λύνονται μέσα σε λίγα λεπτά, μας βασανίζουν για μέρες.

Γνωρίζετε τα προβλήματα. Σας μεταφέρθηκαν νέες αρμοδιότητες και δεν γνωρίζετε πλήρως πώς να τις ασκήσετε. Ιδίως στις Πολεοδομίες και τις Πρόνοιες το πρόβλημα είναι μεγάλο. Τα οικονομικά μας είναι ακόμα ασαφή. Ο λαός μας λέει «κάθε αρχή και δύσκολη». Το κατανοώ πλήρως και το συμμερίζομαι.

Πρόκειται για μεγάλο, για τεράστιο εγχείρημα, και είναι, ως ένα βαθμό, λογικό να υπάρχουν και προβλήματα και ελλείψεις. Θα πρέπει όμως, με συνεργασία να επιλύονται άμεσα και με σαφή τρόπο. Επιπλέον, όμως, ο λαός μας λέει και πως «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός».

Θα πρέπει λοιπόν όλοι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, προκειμένου να βάλουμε σωστές βάσεις, για να λειτουργήσει και να αποδώσει η μεγάλη αυτή θεσμική τομή. Παράλληλα, θα πρέπει και η κεντρική διοίκηση, να αντιληφθεί ότι έχει αλλάξει ο ρόλος μας.

Δεν είμαστε πλέον ο φτωχός συγγενής του πολιτικού συστήματος. Έχουμε σημαντικό και θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο. Έχουμε άποψη, έχουμε προτάσεις και θα πρέπει να τις λαμβάνουν υπόψη τους πριν νομοθετήσουν.

Είναι υποχρέωσή τους να μας ακούνε και να συνδιαμορφώνουμε το πλαίσιο πριν από κάθε ενέργεια που μας αφορά. Αυτό πρέπει να το διεκδικήσουμε και να το κατακτήσουμε. Όλοι μαζί, Περιφέρειες, Δήμοι και εργαζόμενοι, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλα τα θεσμικά ζητήματα, οικονομικά και διοικητικά, που προκύπτουν από την εφαρμογή του Καλλικράτη».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment