PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα με μικροεπεισόδια


Σήμερα θα παρελάσουν συνολικά 11 Δημοτικά σχολεία, επτά Γυμνάσια και οκτώ Λύκεια.

Με το κέντρο της Αθήνας υπό πλήρη αστυνομικό έλεγχο και την πλατεία Συντάγματος με ελάχιστους και επιλεγμένους πολίτες αλλά με την μαζική παρουσία αστυνομικών όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων, πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση στα πλαίσια του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Οι πολίτες που είχαν την πρόθεση να διαμαρτυρηθούν δεν είχαν δυνατότητα πρόσβασης στο Σύνταγμα. Λίγοι από αυτούς κατόρθωσαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, όπου ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ σε πλήρη εξάρτηση τους απέκοψαν.

Στην πλειοψηφία τους ήταν εκπαιδευτικοί – συνδικαλιστές. Σε μία στιγμή οι διαπληκτισμοί μεταξύ των ολίγων διαδηλωτών και της αστυνομίας επί της Βουκουρεστίου έδειξαν πως το επεισόδιο θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις.

Καρέκλες από τις παρακείμενες καφετέριες εκσφενδονίστηκαν κατά των ανδρών των ΜΑΤ όπως επίσης και διάφορα αντικείμενα, αλλά αυτή η αντιπαράθεση δεν συνεχίστηκε. Οι δυνάμεις της αστυνομίας άλλωστε ήταν πολλαπλάσιες των διαδηλωτών. Στην Βουκουρεστίου εμφανίστηκε και μία ομάδα πολιτών από τον Βύρωνα, με πανό και συνθήματα με αντικείμενο κυρίως το χαράτσι της ΔΕΗ.

Με την λήξη της παρέλασης, οι ομάδες αυτές αποχώρησαν προς την κατεύθυνση της Ακαδημίας Αθηνών και στην συνέχεια διαλύθηκαν.

Από τα στοιχεία που κοινοποίησε η Αστυνομία από το πρωί έως και το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν 27 προσαγωγές τόσο στα σημεία όπου επικράτησε ένταση όσο και στον ευρύτερο χώρο του κέντρου. Μετά τις 12:30 άρχισαν να αποχωρούν οι δυνάμεις της Αστυνομίας που ήταν αναπτυγμένες επί της Πανεπιστημίου. Λίγο νωρίτερα είχε δοθεί στην κυκλοφορία η Σταδίου.

Σε λακωνικού τύπου δηλώσεις περιορίστηκαν οι πολιτικοί μετά την παρέλαση. Ο υπουργός Παιδείας κ. Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης της Παιδείας, ως οχήματος υπέρβασης της κρίσης. Κανείς πολιτικός δεν απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που αφορούσαν τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Εντυπωσιασμένοι αλλά και προβληματισμένοι ήταν και οι ξένοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι παρακολούθησαν την παρέλαση και με πολύ ενδιαφέρον αναμένουν την στρατιωτική παρέλαση της Κυριακής.

«Το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι η τεράστια κινητοποίηση της Αστυνομίας σε μία ημέρα εορτασμού της Ελευθερίας. Αυτή και μόνον η αντίφαση εκφράζει την πραγματική εικόνα της χώρας όπου κυριαρχεί η οργή και ο θυμός για την οικονομική κατάσταση. Περιμένουμε να δούμε πώς θα έχουν τα πράγματα την Κυριακή κατά τη διάρκεια της μεγάλης παρέλασης. Να δούμε αν θα υπάρξει η επανάληψη των επεισοδίων της 28ης Οκτωβρίου» ήταν τα λόγια του ανταποκριτή του δικτύου BBC στην Αθήνα Μαρκ Λόουεν.

Οι προετοιμασίες της αστυνομίας

Ένας αστυνομικός ανά τετραγωνικό μέτρο από τον Εθνικό Κήπο έως και το Οφθαλμιατρείο επί της Πανεπιστημίου. Αυτή είναι η εικόνα που θα αντίκριζε ο Αθηναίος πολίτης αν νωρίς το πρωί του Σαββάτου, 24 Μαρτίου κατέβαινε στο κέντρο της πόλης.

Η ΕΛ.ΑΣ. τοποθέτησε κιγκλιδώματα κατά μήκος της Λεωφόρου Αμαλίας, μπροστά από την Βουλή και περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος. Στον χώρο μεταξύ Ζαππείου και Ακαδημίας Αθηνών και στο νοητό παραλληλόγραμμο που σχηματίζεται από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, Φιλελλήνων, Σύνταγμα, Σταδίου πλατεία Κλαυθμώνος, Κοραή Πανεπιστημίου, Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και Λεωφόρο Αμαλίας έχουν αναπτυχθεί περί τους 4.000 άνδρες της αστυνομίας, έως 3.000 άνδρες αποτελούν τις εφεδρείες της ΕΛ.ΑΣ., που βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέμβουν.

Τα μέτρα φρούρησης του χώρου διεξαγωγής της μαθητικής παρέλασης του Σαββάτου και της στρατιωτικής παρέλαση της Κυριακής άρχισαν να ισχύουν από το βράδυ της Παρασκευής με την φρούρηση της εξέδρας των επισήμων που έχει στηθεί μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Δεν λειτουργούν από το πρωί του Σαββάτου οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα, την Ακρόπολη και τον Ευαγγελισμό.

Κλειστή θα είναι για όλο το Σαββατοκύριακο η Νομική Σχολή Αθηνών επί της οδού Σόλωνος. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν με μεγαλύτερη ακόμη ένταση και την Κυριακή, 25 Μαρτίου.

Δόγμα μηδενικής ανοχής και τα σενάρια για προβοκάτσια

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως θα ισχύσει το δόγμα περί μηδενικής ανοχής, που σημαίνει ότι η Αστυνομία έχει εντολές να παρεμποδίσει κάθε πολίτη ή ομάδα πολιτών που επιδιώκουν ή υπάρχει η υποψία ότι θα επιδιώξουν πρόκληση επεισοδίων κατά την διάρκεια των δύο παρελάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ηγετικά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ., οι άνδρες των ΜΑΤ έχουν λάβει εντολή για προληπτικούς ελέγχους πολιτών που φέρουν τσάντες ή σακίδια ή ακόμη και για προληπτικές προσαγωγές. Για τον λόγο αυτό κινητοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες Διευθύνσεις της Αστυνομίας συμπεριλαμβανομένης και της Κρατικής Ασφάλειας.

Επίσης οι ίδιες πηγές αναφέρουν πώς οι άνδρες των ΜΑΤ έχουν εντολή χρήσης χημικών ακόμη και να ανήκουν στις μονάδες άμεσης περιφρούρησης του χώρου των επισήμων στον Άγνωστο Στρατιώτη. Πληροφορίες αναφέρουν πως ειδικές ομάδες της Αστυνομίας θα έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά του χώρου τέλεσης των εορτασμών και θα ελέγχουν από ταράτσες την κίνηση στους δρόμους και τις πλατείες που εντάσσονται στον φυλασσόμενο χώρο.

Για την Κυριακή, 25η Μαρτίου προβλέπεται μείωση του χρόνου της στρατιωτικής παρέλασης, η οποία θα διαρκέσει περί τα τρία τέταρτα της ώρας. Οι επίσημοι – πολιτικοί θα μεταβούν από την εκκλησία του Αγίου Διονύσιου του Αρεοπαγίτου επί της Σκουφά με τα επίσημα αυτοκίνητα και όχι πεζή, όπως συνηθιζόταν για να αποφευχθεί η φυσική επαφή τους με πολίτες και άρα να μειωθούν οι πιθανότητες εκδήλωσης ενεργειών αγανακτισμένων πολιτών (γιαουρτώματα).

Η ΕΛ.ΑΣ. διέψευσε την πληροφορία ότι έχουν σχεδιαστεί εναλλακτικά σχέδια ασφαλούς διαφυγής των επισήμων από το Σύνταγμα σε περίπτωση εκδήλωσης επεισοδίων.

Ανησυχίες για προβοκάτσιες

Για δεύτερη φορά εντός δεκαπενθημέρου η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναφέρθηκε σε πληροφορίες περί εκδήλωσης προβοκατόρικων ενεργειών κατά τις παρελάσεις. Η Αλέκα Παπαρήγα έχει αναφερθεί επανειλημμένως σε πληροφορίες περί κινητοποιήσεων ομάδων αποστράτων. Στις πληροφορίες αυτές αναφέρθηκε την Παρασκευή και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Σενάρια περί προβοκάτσιας, με στόχο την αναβολή των εκλογών, κυκλοφορούν έντονα τις τελευταίες ημέρες σε κύκλους της κοινοβουλευτικής Αριστεράς. Οι ίδιοι κύκλοι εντοπίζουν την ενδεχόμενη πηγή προβοκάτσιας στον (ή στους) χώρους της Άκρας Δεξιάς.

Τα σενάρια αυτά ανακυκλώθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα και μετά την δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων, που καταδεικνύουν την αδυναμία των δύο κομμάτων εξουσίας να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους με αποτέλεσμα να μην υφίστανται σοβαρές ενδείξεις δυνατότητας σχηματισμού αυτοδύναμων ή συμμαχικών κυβερνήσεων μεταξύ ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ..

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέμπη: Φοιτητές ξανάγραψαν τα ονόματα των 57 θυμάτων μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη

Peristeri News

Έγιναν δύο συλλήψεις μετά τον εμπρησμό στα Εξάρχεια

Peristeri News

Κακοκαιρία: Οι περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες σήμερα κι αύριο

Peristeri News

Leave a Comment