PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ολλανδία: Συνελήφθη ο ύποπτος της επίθεσης στην Ουτρέχτη


Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα τουρκικής καταγωγής, που φέρεται να εμπλέκεται στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην Ουτρέχτη σήμερα, με απολογισμό τρεις νεκρούς και πέντε τραυματίες, επιβεβαίωσαν οι αρχές της πόλης.

Ο ύποπτος αναγνωρίστηκε ως ο 37χρονος Γκοκμέν Τανίς, με τη δημοτική αρχή της Ουτρέχτης να αναφέρει πως «ο βασικός ύποπτος συνελήφθη».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής εισαγγελέας, Ρούτγκερ Γιούκεν, επιβεβαίωσε ότι ο 37χρονος Τούρκος είχε ποινικό μητρώο.

Η επίθεση σημειώθηκε στην Καναλενάιλαντ, μια ήσυχη συνοικία στα περίχωρα της Ουτρέχτης, όπου κατοικούν πολλοί μετανάστες.

Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του, Γκοκμέν Τανίς, από το βίντεο ασφαλείας του τραμ, και προειδοποίησαν τους κατοίκους να μην τον πλησιάσουν αν τον δουν. Αν και δεν έχουν ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες, το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι RTV Utrecht μετέδωσε ότι ο Τάνις έχει μακρά προϊστορία με τον νόμο, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρά αδικήματα. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε βαθιά ανήσυχος για την επίθεση αυτή που σημειώνεται μόλις τρεις ημέρες αφότου ένας ακροδεξιός ένοπλος άνοιξε πυρ και σκότωσε 50 ανθρώπους σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. «Η χώρα μας σήμερα υπέστη σοκ από μια επίθεση στην Ουτρέχτη. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το τρομοκρατικό κίνητρο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Ουτρέχτης, Γιαν φαν Ζάνεν, ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν, ενώ τον αριθμό των νεκρών επιβεβαίωσε η ολλανδική αστυνομία, κάνοντας λόγο για πέντε τραυματίες, οι τρεις εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η αστυνομία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα σχεδόν καμία πληροφορία για το πώς και πού συνελήφθη ο Τανίς. Οι αρχές έχουν συλλάβει και ένα δεύτερο άτομο όμως είναι ασαφές κατά πόσο συνδέεται με την επίθεση.

Στο μεταξύ, ο πατέρας του 37χρονου Τούρκου δήλωσε ότι θέλει να «τιμωρηθεί» ο γιος του, εφόσον είναι πράγματι ο δράστης της επίθεσης.

«Αν το έκανε, πρέπει να τιμωρηθεί», είπε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA ο Μεχμέτ Τανίς, πατέρας του Γκιοκμέν Τανίς.

Ο Μεχμέτ Τανίς είπε ότι επέστρεψε στην Τουρκία από την Ολλανδία το 2008, αφού χώρισε με τη σύζυγό του, η οποία έμεινε πίσω μαζί με τον γιο τους, τον Γκιοκμέν. Ο πατέρας ξαναπαντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στην επαρχία της Καισάρειας.

«Δεν έχω μιλήσει, δεν έχω καμία επαφή με τον γιο μου εδώ και 11 χρόνια. Δεν έχουμε μιλήσει από το 2008», συνέχισε ο Μεχμέτ Τανίς. «Δεν είχε επιθετική συμπεριφορά. Όμως στο μεταξύ πέρασαν 11 χρόνια. Τι έγινε, τι βίωσε; Δεν γνωρίζω τίποτα», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, «οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών διεξάγουν έρευνες κατά πόσον η σημερινή επίθεση ενόπλου στην Ουτρέχτη παρακινήθηκε από προσωπικά κίνητρα, είτε αποτελούσε μια τρομοκρατική ενέργεια» δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε το αιματηρό περιστατικό: «Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση που συνέβη σήμερα στην πόλη της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, ανεξάρτητα με την ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη», ανέφερε η ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment