PeristeriNews.gr
Οικονομία

Οι όροι του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα


Σειρά νέων όρων για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε εμπιστευτική έκθεσή του, στην οποία θέτει μια ευρύτερη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, πέραν του αφορολογήτου και του ασφαλιστικού, σε τομείς όπως οι αγορές, τα εργασιακά, αλλά και ο τραπεζικός τομέας («κόκκινα» δάνεια, θεσμικό πλαίσιο για πτωχεύσεις, ορισμός διοικήσεων τραπεζών).

Η εμπιστευτική έκθεση 38 σελίδων, αποσπάσματα από την οποία παρουσιάζονται στην εφημερίδα «Καθημερινή» θα παρουσιαστεί μαζί με έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, κατά τη συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στην έκθεση τονίζεται ότι οι δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να βασίζονται σε έναν ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμο στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Για την οικονομική ανάκαμψη οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, ισχυρή εφαρμογή της φορολογικής συμμόρφωσης, ανάπτυξη στοχευμένων δικτύων κοινωνικής ασφάλειας και επανεκκίνηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών, στα εργασιακά, και στα κλειστά επαγγέλματα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι συντάκτες της έκθεσης εμφανίζονται επίσης επικριτικοί όσον αφορά τους στόχους που είχαν τεθεί στην Ελλάδα για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Όπως αναφέρεται στην έκθεση «είναι αμφίβολο κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να κάνει ιστορικό ρεκόρ καταφέρνοντας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% – 4,5% του ΑΕΠ».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment